
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój cukinię w kostkę. Pokrusz lub pokrój na małe kawałki ser feta. Przesmaż cukinię na patelni z łyżką oliwy przez kilka minut aż zacznie brązowieć. Odstaw. Przesmaż mięso na oliwie aż przestanie być różowe, przez 5-7 minut. Dodaj przesmażoną cukinię.
Krok 2
Wlej do garnka 500 ml wody i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut na niewielkim ogniu. Rozprowadź kilka łyżek sosu na dnie naczynia żaroodpornego. Rozłóż plastry makaronu na sosie. Rozprowadź ½ sosu na płatach lazanii. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Nałóż kolejną porcję sosu i przykryj makaronem. Rozprowadź kwaśną śmietanę równomiernie na makaronie. Posyp pokruszonym serem feta.
Krok 3
Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij folię i piecz dalej przez 10-15 minut. Zanim podasz lazanię poczekać ok. 10 minut. Będzie łatwiej ją kroić.

Dobra rada:
Przygotuj lazanię śródziemnomorską z bakłażanem lub grzybami. Zamiast śmietany użyj sosu beszamel.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania śródziemnomorska
Wołowe mięso mielone dobrze sprawdza się jako główny składnik lasagne śródziemnomorskiej. Warzywny dodatek stanowi cukinia, której delikatny smak przełamiesz wyrazistym serem. Zamiast cukinii możesz dodać także bakłażany albo kabaczki. Warzywa te po wstępnym podsmażeniu oraz zapieczeniu staną się miękkie i sprawią, że lasagne zyska odpowiednią konsystencję. Całości lekko słonego smaku nada ser feta – pokrusz go lub pokrój w małą kostkę. Przygotuj sos i posmaruj nim dno naczynia, aby potrawę łatwo było nałożyć na talerze. Zanim do zapiekanki dodasz mięso, podsmaż je przez kilka minut na oliwie. Następnie wymieszaj z cukinią i tak przygotowane nakładaj na przemian z warstwami makaronu w naczyniu żaroodpornym. Wierzch dania posmaruj śmietaną (zamiast której dobrze sprawdzi się także sos beszamelowy), a następnie posyp pokruszonym serem feta. Aby potrawa była łatwiejsza do pokrojenia, wystarczy odczekać chwilę po wyciągnięciu jej z piekarnika. Sprawdź, jak smakuje lasagne śródziemnomorska – smacznego!



































