Lazania śródziemnomorska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania śródziemnomorska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój cukinię w kostkę. Pokrusz lub pokrój na małe kawałki ser feta. Przesmaż cukinię na patelni z łyżką oliwy przez kilka minut aż zacznie brązowieć. Odstaw. Przesmaż mięso na oliwie aż przestanie być różowe, przez 5-7 minut. Dodaj przesmażoną cukinię.

Krok 2

Wlej do garnka 500 ml wody i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut na niewielkim ogniu. Rozprowadź kilka łyżek sosu na dnie naczynia żaroodpornego. Rozłóż plastry makaronu na sosie. Rozprowadź ½ sosu na płatach lazanii. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Nałóż kolejną porcję sosu i przykryj makaronem. Rozprowadź kwaśną śmietanę równomiernie na makaronie. Posyp pokruszonym serem feta.

Krok 3

Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij folię i piecz dalej przez 10-15 minut. Zanim podasz lazanię poczekać ok. 10 minut. Będzie łatwiej ją kroić.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotuj lazanię śródziemnomorską z bakłażanem lub grzybami. Zamiast śmietany użyj sosu beszamel.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna Leszczyńska

    Krystyna Leszczyńska , 01.08.2016

    Smaczne danie ! Pozdrawiam..)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska , 30.07.2016

    lubie łazanki są pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Tworkowska

    Małgorzata Tworkowska , 22.07.2016

    Tam gdzie jest "połowę sosu wyłóż na makaron"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Józefiak

    Joanna Józefiak , 22.04.2016

    a gdzie mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania śródziemnomorska Lazania śródziemnomorska

Wołowe mięso mielone dobrze sprawdza się jako główny składnik lasagne śródziemnomorskiej. Warzywny dodatek stanowi cukinia, której delikatny smak przełamiesz wyrazistym serem. Zamiast cukinii możesz dodać także bakłażany albo kabaczki. Warzywa te po wstępnym podsmażeniu oraz zapieczeniu staną się miękkie i sprawią, że lasagne zyska odpowiednią konsystencję. Całości lekko słonego smaku nada ser feta – pokrusz go lub pokrój w małą kostkę. Przygotuj sos i posmaruj nim dno naczynia, aby potrawę łatwo było nałożyć na talerze. Zanim do zapiekanki dodasz mięso, podsmaż je przez kilka minut na oliwie. Następnie wymieszaj z cukinią i tak przygotowane nakładaj na przemian z warstwami makaronu w naczyniu żaroodpornym. Wierzch dania posmaruj śmietaną (zamiast której dobrze sprawdzi się także sos beszamelowy), a następnie posyp pokruszonym serem feta. Aby potrawa była łatwiejsza do pokrojenia, wystarczy odczekać chwilę po wyciągnięciu jej z piekarnika. Sprawdź, jak smakuje lasagne śródziemnomorska – smacznego!