Lazania śródziemnomorska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lazania śródziemnomorska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój cukinię w kostkę. Pokrusz lub pokrój na małe kawałki ser feta. Przesmaż cukinię na patelni z łyżką oliwy przez kilka minut aż zacznie brązowieć. Odstaw. Przesmaż mięso na oliwie aż przestanie być różowe, przez 5-7 minut. Dodaj przesmażoną cukinię.

Krok 2

Wlej do garnka 500 ml wody i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut na niewielkim ogniu. Rozprowadź kilka łyżek sosu na dnie naczynia żaroodpornego. Rozłóż plastry makaronu na sosie. Rozprowadź ½ sosu na płatach lazanii. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Nałóż kolejną porcję sosu i przykryj makaronem. Rozprowadź kwaśną śmietanę równomiernie na makaronie. Posyp pokruszonym serem feta.

Krok 3

Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij folię i piecz dalej przez 10-15 minut. Zanim podasz lazanię poczekać ok. 10 minut. Będzie łatwiej ją kroić.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotuj lazanię śródziemnomorską z bakłażanem lub grzybami. Zamiast śmietany użyj sosu beszamel.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna Leszczyńska

    Krystyna Leszczyńska , 01.08.2016

    Smaczne danie ! Pozdrawiam..)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Strychalska

    Magda Strychalska , 30.07.2016

    lubie łazanki są pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Tworkowska

    Małgorzata Tworkowska , 22.07.2016

    Tam gdzie jest "połowę sosu wyłóż na makaron"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Józefiak

    Joanna Józefiak , 22.04.2016

    a gdzie mięso?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lazania śródziemnomorska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lazania śródziemnomorska Lazania śródziemnomorska

Wołowe mięso mielone dobrze sprawdza się jako główny składnik lasagne śródziemnomorskiej. Warzywny dodatek stanowi cukinia, której delikatny smak przełamiesz wyrazistym serem. Zamiast cukinii możesz dodać także bakłażany albo kabaczki. Warzywa te po wstępnym podsmażeniu oraz zapieczeniu staną się miękkie i sprawią, że lasagne zyska odpowiednią konsystencję. Całości lekko słonego smaku nada ser feta – pokrusz go lub pokrój w małą kostkę. Przygotuj sos i posmaruj nim dno naczynia, aby potrawę łatwo było nałożyć na talerze. Zanim do zapiekanki dodasz mięso, podsmaż je przez kilka minut na oliwie. Następnie wymieszaj z cukinią i tak przygotowane nakładaj na przemian z warstwami makaronu w naczyniu żaroodpornym. Wierzch dania posmaruj śmietaną (zamiast której dobrze sprawdzi się także sos beszamelowy), a następnie posyp pokruszonym serem feta. Aby potrawa była łatwiejsza do pokrojenia, wystarczy odczekać chwilę po wyciągnięciu jej z piekarnika. Sprawdź, jak smakuje lasagne śródziemnomorska – smacznego!