
Składniki
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
150 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój cukinię w kostkę. Pokrusz lub pokrój na małe kawałki ser feta. Przesmaż cukinię na patelni z łyżką oliwy przez kilka minut aż zacznie brązowieć. Odstaw. Przesmaż mięso na oliwie aż przestanie być różowe, przez 5-7 minut. Dodaj przesmażoną cukinię.
Krok 2
Wlej do garnka 500 ml wody i dodaj zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut na niewielkim ogniu. Rozprowadź kilka łyżek sosu na dnie naczynia żaroodpornego. Rozłóż plastry makaronu na sosie. Rozprowadź ½ sosu na płatach lazanii. Przykryj kolejną warstwą makaronu. Nałóż kolejną porcję sosu i przykryj makaronem. Rozprowadź kwaśną śmietanę równomiernie na makaronie. Posyp pokruszonym serem feta.
Krok 3
Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz przez 25 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij folię i piecz dalej przez 10-15 minut. Zanim podasz lazanię poczekać ok. 10 minut. Będzie łatwiej ją kroić.

Dobra rada:
Przygotuj lazanię śródziemnomorską z bakłażanem lub grzybami. Zamiast śmietany użyj sosu beszamel.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lazania śródziemnomorska
Wołowe mięso mielone dobrze sprawdza się jako główny składnik lasagne śródziemnomorskiej. Warzywny dodatek stanowi cukinia, której delikatny smak przełamiesz wyrazistym serem. Zamiast cukinii możesz dodać także bakłażany albo kabaczki. Warzywa te po wstępnym podsmażeniu oraz zapieczeniu staną się miękkie i sprawią, że lasagne zyska odpowiednią konsystencję. Całości lekko słonego smaku nada ser feta – pokrusz go lub pokrój w małą kostkę. Przygotuj sos i posmaruj nim dno naczynia, aby potrawę łatwo było nałożyć na talerze. Zanim do zapiekanki dodasz mięso, podsmaż je przez kilka minut na oliwie. Następnie wymieszaj z cukinią i tak przygotowane nakładaj na przemian z warstwami makaronu w naczyniu żaroodpornym. Wierzch dania posmaruj śmietaną (zamiast której dobrze sprawdzi się także sos beszamelowy), a następnie posyp pokruszonym serem feta. Aby potrawa była łatwiejsza do pokrojenia, wystarczy odczekać chwilę po wyciągnięciu jej z piekarnika. Sprawdź, jak smakuje lasagne śródziemnomorska – smacznego!

























