Lasagne wegetariańska - lazania wege: przepis | Przepisy.pl pixel

Wegetariańska lasagne

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz do lasagne:

400 gramów

800 mililitrów

20 mililitrów

80 gramów

120 gramów

30 gramów

30 gramów

160 gramów

30 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

sos beszamel:

40 mililitrów

40 gramów

600 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

lasagne:

400 gramów

280 gramów

200 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Farsz do lasagne: Zalej roślinne mięso mielone wodą i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pokrój pomidory w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce. Całość podsmaż na 50 ml oleju. 3. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość zasmaż przez chwilę. Następnie połącz z roślinnym mięsem mielonym doprawiając oregano, pieprzem i 8 g soli.

Krok 2

Sos beszamel: Przygotuj zasmażkę z oleju i mąki. Dodaj ciepłe mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. Całość zagotuj.

Krok 3

Posmaruj blachę przygotowanym wcześniej sosem, a następnie ułóż warstwę makaronu pokrywając ją porcją farszu. Część sosu beszamel posyp startym serem.

Krok 4

Ułóż trzy kolejne warstwy makaronu i farszu. Ostatniej z nich nie posypuj serem. Gotuj pod przykryciem w piecu przez 30 minut, a następnie posyp wierzch serem i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 10 minut. Danie podawaj z bukietem sałat i oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariańska lasagne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne bolognese
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariańska lasagne Wegetariańska lasagne

Mięso mielone i pomidory – to składniki, które zapewne jako pierwsze przychodzą na myśl, gdy mowa o tym słynnym włoskim daniu, który warto przygotować z naszym przepisem na lasagne wegetariańską. Zapiekanka w wersji z roślinnym mięsem z solidną porcją warzyw prezentuje się równie apetycznie, a jej smak? Tego po prostu trzeba spróbować!

Dla kogo? Dla miłośników kuchni włoskiej, starających się unikać mięsa zwierzęcego w diecie to strzał w dziesiątkę. Pachnące oregano oraz gęsty sos beszamelowy idealnie dopełniają smak wegetariańskiej lasagne, dzięki czemu może ona śmiało konkurować ze swoim mięsnym pierwowzorem.

Na jaką okazję? Zapiekanka to kapitalny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się również w sytuacjach, gdy goście przychodzą z wizytą i chcesz uraczyć ich ciepłym posiłkiem, który nie wymaga ciągłej obecności kucharza. Po włożeniu do piekarnika wege lasagne robi się sama!

Czy wiesz, że? Duża porcja sosu sprawia, że makaronowe płaty do lasagne wegetariańskiej nie wymagają wcześniejszego podgotowywania. Zmiękną w piekarniku pod wpływem kremowego dodatku.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na wegetariańską lasagne pasują także cukinia, papryka oraz pieczarki, np. portobello.