
Składniki
farsz do lasagne:
400 gramów
800 mililitrów
20 mililitrów
80 gramów
120 gramów
30 gramów
30 gramów
160 gramów
30 gramów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
sos beszamel:
40 mililitrów
40 gramów
600 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
lasagne:
400 gramów
280 gramów
200 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz do lasagne: Zalej roślinne mięso mielone wodą i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pokrój pomidory w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce. Całość podsmaż na 50 ml oleju. 3. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość zasmaż przez chwilę. Następnie połącz z roślinnym mięsem mielonym doprawiając oregano, pieprzem i 8 g soli.
Krok 2
Sos beszamel: Przygotuj zasmażkę z oleju i mąki. Dodaj ciepłe mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. Całość zagotuj.
Krok 3
Posmaruj blachę przygotowanym wcześniej sosem, a następnie ułóż warstwę makaronu pokrywając ją porcją farszu. Część sosu beszamel posyp startym serem.
Krok 4
Ułóż trzy kolejne warstwy makaronu i farszu. Ostatniej z nich nie posypuj serem. Gotuj pod przykryciem w piecu przez 30 minut, a następnie posyp wierzch serem i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 10 minut. Danie podawaj z bukietem sałat i oliwą z oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańska lasagne
Mięso mielone i pomidory – to składniki, które zapewne jako pierwsze przychodzą na myśl, gdy mowa o tym słynnym włoskim daniu, który warto przygotować z naszym przepisem na lasagne wegetariańską. Zapiekanka w wersji z roślinnym mięsem z solidną porcją warzyw prezentuje się równie apetycznie, a jej smak? Tego po prostu trzeba spróbować!
Dla kogo? Dla miłośników kuchni włoskiej, starających się unikać mięsa zwierzęcego w diecie to strzał w dziesiątkę. Pachnące oregano oraz gęsty sos beszamelowy idealnie dopełniają smak wegetariańskiej lasagne, dzięki czemu może ona śmiało konkurować ze swoim mięsnym pierwowzorem.
Na jaką okazję? Zapiekanka to kapitalny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się również w sytuacjach, gdy goście przychodzą z wizytą i chcesz uraczyć ich ciepłym posiłkiem, który nie wymaga ciągłej obecności kucharza. Po włożeniu do piekarnika wege lasagne robi się sama!
Czy wiesz, że? Duża porcja sosu sprawia, że makaronowe płaty do lasagne wegetariańskiej nie wymagają wcześniejszego podgotowywania. Zmiękną w piekarniku pod wpływem kremowego dodatku.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na wegetariańską lasagne pasują także cukinia, papryka oraz pieczarki, np. portobello.






























