
Składniki
farsz do lasagne:
400 gramów
800 mililitrów
20 mililitrów
80 gramów
120 gramów
30 gramów
30 gramów
160 gramów
30 gramów
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
sos beszamel:
40 mililitrów
40 gramów
600 mililitrów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
lasagne:
400 gramów
280 gramów
200 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Farsz do lasagne: Zalej roślinne mięso mielone wodą i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pokrój pomidory w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a resztę warzyw zetrzyj na tarce. Całość podsmaż na 50 ml oleju. 3. Dodaj pokrojone wcześniej pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Całość zasmaż przez chwilę. Następnie połącz z roślinnym mięsem mielonym doprawiając oregano, pieprzem i 8 g soli.
Krok 2
Sos beszamel: Przygotuj zasmażkę z oleju i mąki. Dodaj ciepłe mleko, gałkę muszkatołową oraz sól. Całość zagotuj.
Krok 3
Posmaruj blachę przygotowanym wcześniej sosem, a następnie ułóż warstwę makaronu pokrywając ją porcją farszu. Część sosu beszamel posyp startym serem.
Krok 4
Ułóż trzy kolejne warstwy makaronu i farszu. Ostatniej z nich nie posypuj serem. Gotuj pod przykryciem w piecu przez 30 minut, a następnie posyp wierzch serem i zapiekaj w temperaturze 160°C przez 10 minut. Danie podawaj z bukietem sałat i oliwą z oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańska lasagne
Mięso mielone i pomidory – to składniki, które zapewne jako pierwsze przychodzą na myśl, gdy mowa o tym słynnym włoskim daniu, który warto przygotować z naszym przepisem na lasagne wegetariańską. Zapiekanka w wersji z roślinnym mięsem z solidną porcją warzyw prezentuje się równie apetycznie, a jej smak? Tego po prostu trzeba spróbować!
Dla kogo? Dla miłośników kuchni włoskiej, starających się unikać mięsa zwierzęcego w diecie to strzał w dziesiątkę. Pachnące oregano oraz gęsty sos beszamelowy idealnie dopełniają smak wegetariańskiej lasagne, dzięki czemu może ona śmiało konkurować ze swoim mięsnym pierwowzorem.
Na jaką okazję? Zapiekanka to kapitalny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Świetnie sprawdza się również w sytuacjach, gdy goście przychodzą z wizytą i chcesz uraczyć ich ciepłym posiłkiem, który nie wymaga ciągłej obecności kucharza. Po włożeniu do piekarnika wege lasagne robi się sama!
Czy wiesz, że? Duża porcja sosu sprawia, że makaronowe płaty do lasagne wegetariańskiej nie wymagają wcześniejszego podgotowywania. Zmiękną w piekarniku pod wpływem kremowego dodatku.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na wegetariańską lasagne pasują także cukinia, papryka oraz pieczarki, np. portobello.