
Składniki
2 sztuki
250 gramów
0.5 opakowania
1 opakowanie
200 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżka
250 gramów
250 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Powinno być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Odstaw.
Krok 2
Na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w plastry.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj z mlekiem i wodą. Dodaj do mieszaniny twaróg oraz tymianek.
Krok 4
Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu tak, aby zakryć dno. Połóż plaster suchego makaronu, następnie ponownie wlej sos i połóż mięso oraz pieczarki. Przykryj drugim makaronem i wlej sos. Czynności powtarzaj do wypełnienia naczynia.
Krok 5
Ostatnią warstwę makaronu zalej obficie całym sosem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem kolejne 20 minut bez folii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z kurczakiem
W oryginalnej włoskiej wersji lasagne składa się z płatów makaronu, pomidorowego sosu bolognese z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym oraz beszamelu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – z kurczakiem, pieczarkami i twarogiem. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie na kawałki filetu z piersi kurczaka i podsmażenie w taki sposób, aby mięso było rumiane na zewnątrz, ale surowe w środku. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na patelni. Najoryginalniejszym elementem tego dania jest z pewnością sos, przyrządzony na bazie mleka i twarogu, z dodatkiem błyskawicznego sosu pieczarkowego i przyprawiony suszonym tymiankiem. Odrobinę gotowego sosu umieść na dnie naczynia żaroodpornego, na nim ułóż płaty makaronu do lasagne, a całość zalej sosem i przykryj pieczarkami oraz kurczakiem. Składniki układaj w powyższej kolejności, aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Wierzchnią warstwę makaronu zalej dużą ilością sosu i posyp obficie startym żółtym serem. Następnie upiecz w piekarniku. Sprawdź, jakie to pyszne.