Lasagne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Powinno być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Odstaw.

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w plastry.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z mlekiem i wodą. Dodaj do mieszaniny twaróg oraz tymianek.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu tak, aby zakryć dno. Połóż plaster suchego makaronu, następnie ponownie wlej sos i połóż mięso oraz pieczarki. Przykryj drugim makaronem i wlej sos. Czynności powtarzaj do wypełnienia naczynia.

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu zalej obficie całym sosem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem kolejne 20 minut bez folii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z kurczakiem Lasagne z kurczakiem

W oryginalnej włoskiej wersji lasagne składa się z płatów makaronu, pomidorowego sosu bolognese z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym oraz beszamelu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – z kurczakiem, pieczarkami i twarogiem. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie na kawałki filetu z piersi kurczaka i podsmażenie w taki sposób, aby mięso było rumiane na zewnątrz, ale surowe w środku. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na patelni. Najoryginalniejszym elementem tego dania jest z pewnością sos, przyrządzony na bazie mleka i twarogu, z dodatkiem błyskawicznego sosu pieczarkowego i przyprawiony suszonym tymiankiem. Odrobinę gotowego sosu umieść na dnie naczynia żaroodpornego, na nim ułóż płaty makaronu do lasagne, a całość zalej sosem i przykryj pieczarkami oraz kurczakiem. Składniki układaj w powyższej kolejności, aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Wierzchnią warstwę makaronu zalej dużą ilością sosu i posyp obficie startym żółtym serem. Następnie upiecz w piekarniku. Sprawdź, jakie to pyszne.