Lasagne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
223 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Powinno być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Odstaw.

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w plastry.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z mlekiem i wodą. Dodaj do mieszaniny twaróg oraz tymianek.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu tak, aby zakryć dno. Połóż plaster suchego makaronu, następnie ponownie wlej sos i połóż mięso oraz pieczarki. Przykryj drugim makaronem i wlej sos. Czynności powtarzaj do wypełnienia naczynia.

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu zalej obficie całym sosem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem kolejne 20 minut bez folii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z kurczakiem Lasagne z kurczakiem

W oryginalnej włoskiej wersji lasagne składa się z płatów makaronu, pomidorowego sosu bolognese z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym oraz beszamelu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – z kurczakiem, pieczarkami i twarogiem. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie na kawałki filetu z piersi kurczaka i podsmażenie w taki sposób, aby mięso było rumiane na zewnątrz, ale surowe w środku. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na patelni. Najoryginalniejszym elementem tego dania jest z pewnością sos, przyrządzony na bazie mleka i twarogu, z dodatkiem błyskawicznego sosu pieczarkowego i przyprawiony suszonym tymiankiem. Odrobinę gotowego sosu umieść na dnie naczynia żaroodpornego, na nim ułóż płaty makaronu do lasagne, a całość zalej sosem i przykryj pieczarkami oraz kurczakiem. Składniki układaj w powyższej kolejności, aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Wierzchnią warstwę makaronu zalej dużą ilością sosu i posyp obficie startym żółtym serem. Następnie upiecz w piekarniku. Sprawdź, jakie to pyszne.