Lasagne z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

250 gramów

0.5 opakowania

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Powinno być rumiane na zewnątrz i surowe w środku. Odstaw.

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż pieczarki pokrojone w plastry.

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj z mlekiem i wodą. Dodaj do mieszaniny twaróg oraz tymianek.

Krok 4

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę sosu tak, aby zakryć dno. Połóż plaster suchego makaronu, następnie ponownie wlej sos i połóż mięso oraz pieczarki. Przykryj drugim makaronem i wlej sos. Czynności powtarzaj do wypełnienia naczynia.

Krok 5

Ostatnią warstwę makaronu zalej obficie całym sosem i posyp startym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem kolejne 20 minut bez folii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczna lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z kurczakiem Lasagne z kurczakiem

W oryginalnej włoskiej wersji lasagne składa się z płatów makaronu, pomidorowego sosu bolognese z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym oraz beszamelu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz ten kulinarny klasyk w zupełnie nowej odsłonie – z kurczakiem, pieczarkami i twarogiem. Pierwszym krokiem będzie pokrojenie na kawałki filetu z piersi kurczaka i podsmażenie w taki sposób, aby mięso było rumiane na zewnątrz, ale surowe w środku. Pieczarki pokrój w plastry i usmaż na patelni. Najoryginalniejszym elementem tego dania jest z pewnością sos, przyrządzony na bazie mleka i twarogu, z dodatkiem błyskawicznego sosu pieczarkowego i przyprawiony suszonym tymiankiem. Odrobinę gotowego sosu umieść na dnie naczynia żaroodpornego, na nim ułóż płaty makaronu do lasagne, a całość zalej sosem i przykryj pieczarkami oraz kurczakiem. Składniki układaj w powyższej kolejności, aż do całkowitego wypełnienia naczynia. Wierzchnią warstwę makaronu zalej dużą ilością sosu i posyp obficie startym żółtym serem. Następnie upiecz w piekarniku. Sprawdź, jakie to pyszne.