
Składniki
300 gramów
300 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1 opakowanie
200 mililitrów
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
ciasto na naleśniki:
250 gramów
250 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto naleśnikowe połącz za pomocą miksera na gładką masę. Smaż cienkie naleśniki na złocisty kolor z obu stron.

Krok 2
Kurczaka umyj i pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem.

Krok 3
Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę, czosnek i szczypior posiekaj.

Krok 4
Przesmaż na patelni kurczaka, następnie dodaj cebulę i czosnek. Po 1 minucie dorzuć pieczarki.

Krok 5
Podsmażaj wszystko razem 5 minut. Dodaj śmietanę i sos Knorr. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Podawaj naleśniki posmarowane ciepłym sosem, złożone w trójkąty i posypane szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Naleśniki mogą być postawą wielu pysznych, zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Dziś skupimy się na tym drugim wariancie. Jedną z naszych sprawdzonych propozycji są naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w kremowym śmietanowym sosie. Porcja dwóch takich naleśników wystarczy za pełen obiad. Zobacz, jak je przyrządzić i zaserwuj swoim bliskim wyśmienitą potrawę.
Dla kogo?
Wykonanie naleśników z pieczarkami i kurczakiem jest bardzo proste i szybkie. Najwięcej czasu wymaga usmażenie naleśników, ale wystarczy odrobina wprawy, by przekonać się, że to zadanie na miarę możliwości nawet początkującego kucharza. Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym na stałe wejdą do twojego jadłospisu jako nieskomplikowane, a zarazem wyjątkowo smaczne danie.
Na jaką okazję?
Wykonanie sosu do naleśników z pieczarkami i kurczakiem jest banalnie proste – na patelni usmaż kurczaka, pieczarki cebulę i czosnek, wsyp saszetkę Sosu pieczarkowego z cebulką Knorr, dodaj śmietanę i gotowe. W sam raz na obiad, który przygotować można na co dzień. Poznanie przepisu na naleśniki z kurczakiem w sosie śmietanowym sprawi, że nawet w ciągu najbardziej zapracowanego tygodnia będziesz mógł cieszyć się smakiem domowego posiłku.
Czy wiesz, że?
Dodatek oleju i wody gazowanej do ciasta naleśnikowego sprawia, że masa jest lekka, puszysta i nie przykleja się do patelni podczas smażenia. Łatwe będzie też obrócenie placków na drugą stronę. Dzięki temu naleśniki z kurczakiem i pieczarkami nie porwą się i będą wyglądać bardzo apetycznie.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki wytrawne z kurczakiem i pieczarkami podaj z odrobiną świeżych liści sałaty lub z kiełkami. Zostaw też kilka usmażonych pieczarek do dekoracji dania. Smacznego!




































