
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
1 szczypta
30 mililitrów
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli.

Krok 2
Miksuj wszystko razem do momentu uzyskania ciasta o gładkiej, jednolitej konsystencji.

Krok 3
Smaż naleśniki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto naleśnikowe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe zawsze warto mieć pod ręką. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które pojawiają się na codziennych listach zakupów. Nie masz pomysłu na to, co zjeść? Sprawdź więc, jak zrobić ciasto na naleśniki. Nasz przepis na ciasto do naleśników jest na tyle uniwersalny, że bez problemu zamienisz je w wytrawne danie, odpowiednie na lunch, obiad albo kolację. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w smaczne placki zawinąć farsz na słodko i stworzyć pyszny deser czy podwieczorek z udziałem ciasta naleśnikowego.
Dla kogo?
Dla każdego! Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. W ciasto naleśnikowe możesz zawinąć ulubione mięso z dodatkami albo uczynić z nich wegetariańską potrawę, wypełnioną po brzegi warzywami oraz kaszą. Masz ochotę na coś słodkiego? Ciasto do naleśników pomieści twaróg z miodem, owoce, czekoladę, orzechowy krem… Możesz dowolnie eksperymentować z ciastem na naleśniki, by za każdym razem danie smakowało i prezentowało się inaczej.
Na jaką okazję?
Prostym przepisem na ciasto do naleśników uradujesz wszystkich domowników. Nikomu nie będzie trzeba dwa razy powtarzać, że zbliża się pora posiłku – wszyscy chętnie stawią się przy stole w komplecie. W czasie obiadu możesz podawać naleśniki prosto z patelni lub dodatkowo zapiekać je w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem wybranego sosu i ciągnącego się sera. Elastyczne ciasto na naleśniki nadaje się do odgrzewania. Śmiało przygotuj większą porcję ulubionego farszu, by sięgnąć po naleśniki, gdy tylko przyjdzie ochota na smaczną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Jak zrobić ciasto do naleśników, które stanie się idealną podstawą do pysznego dania? W przepisie na ciasto naleśnikowe warto uwzględnić dodatek mineralnej wody gazowanej. Dzięki niej gotowe placki będą bardziej delikatne i puszyste. Naleśniki możesz zawijać na różne sposoby: klasycznie w rulony, koperty albo na kształt apetycznych krokietów.
Dla urozmaicenia:
Twoje danie może być jeszcze bardziej apetyczne, jeśli przygotujesz kolorowe naleśniki - w tym momencie mowa nie tylko o farszu. Do ciasta na wytrawne naleśniki dodaj odrobinę szpinaku, a zyskają zieloną barwę. W propozycji deserowej wykorzystaj jagody albo borówki, które wzbogacą smak ciasto naleśnikowego na słodko.