Naleśniki z sosem z owoców jagodowych
trudne
152 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
1 szczypta
naleśniki:
100 gramów
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
0.25 łyżeczki
1 łyżeczka
sok z owoców jagodowych:
350 gramów
60 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos z owoców jagodowych, umieścić wszystkie składniki w rondlu, wymieszać je i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić, zależnie od preferencji.
Krok 2
Aby przygotować naleśniki, do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Ubić jajka, mleko i wodę, następnie powoli połączyć je z mąką, sola i cukrem, ubijając tak, by uzyskać gładkie ciasto. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy 18 cm pokrytą powłoką nieprzywieralną lub specjalną patelnię do smażenia naleśników. Kiedy patelnia będzie gorąca, natrzeć ją papierem kuchennym nasączonym roztopionym masłem. Wlać na nią niewielką ilość ciasta, tak by powstała cienka warstwa, przekręcając patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Smażyć przez około 45 sekund do uzyskania złoto-brązowej barwy, naleśnik odwrócić i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Czynności powtórzyć, smażąc kolejne porcje ciasta. Z podanej ilości ciasta otrzyma się około 10 naleśników, jednak pierwszy, a czasem też i drugi nie są udane. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.
Krok 4
Przed podaniem złożyć naleśniki na pół, na każdym umieścić kulkę lodów, a następnie złożyć jeszcze raz na pół.
Krok 5
Na każdym talerzyku ułożyć po dwa naleśniki, można oprószyć je cukrem pudrem, polać sosem z owoców jagodowych.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Carte d'Or Yoghurt Forest Fruit
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z sosem z owoców jagodowych
Jeśli szukasz intensywnie owocowej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z sosem jagodowym. Aby otrzymać sos wystarczy, że wszystkie składniki, m.in. owoce jagodowe, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny umieścisz w rondlu, wymieszasz i zagotujesz. Usmażone naleśniki złóż na pół, na każdym ułóż kulkę lodów, po czym ponownie złóż (do przygotowania naleśników polecamy wykorzystać lody jogurtowe z kawałkami owoców leśnych). Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na naleśniki odrobinę zmodyfikować, np. smarując dodatkowo każdy naleśnik cienką warstwą jagodowego lub truskawkowego dżemu. Gotowe placki przed podaniem możesz także oprószyć przesianym przez sito cukrem pudrem i polać przyrządzonym uprzednio sosem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do nich będą także bita śmietana oraz świeże owoce, np. jagody, maliny lub truskawki. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź pyszne naleśniki z sosem z owoców jagodowych. Z czym je podasz? Koniecznie podziel się poniżej swoimi inspiracjami.