Naleśniki z sosem z owoców jagodowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z sosem z owoców jagodowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
243 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

naleśniki:

100 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżka

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

sok z owoców jagodowych:

350 gramów

60 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować sos z owoców jagodowych, umieścić wszystkie składniki w rondlu, wymieszać je i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić, zależnie od preferencji.

Krok 2

Aby przygotować naleśniki, do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Ubić jajka, mleko i wodę, następnie powoli połączyć je z mąką, sola i cukrem, ubijając tak, by uzyskać gładkie ciasto. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Na małym lub średnim ogniu rozgrzać patelnię o średnicy 18 cm pokrytą powłoką nieprzywieralną lub specjalną patelnię do smażenia naleśników. Kiedy patelnia będzie gorąca, natrzeć ją papierem kuchennym nasączonym roztopionym masłem. Wlać na nią niewielką ilość ciasta, tak by powstała cienka warstwa, przekręcając patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. Smażyć przez około 45 sekund do uzyskania złoto-brązowej barwy, naleśnik odwrócić i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Czynności powtórzyć, smażąc kolejne porcje ciasta. Z podanej ilości ciasta otrzyma się około 10 naleśników, jednak pierwszy, a czasem też i drugi nie są udane. Naleśniki można przechować w piekarniku nastawionym na niską temperaturę.

Krok 4

Przed podaniem złożyć naleśniki na pół, na każdym umieścić kulkę lodów, a następnie złożyć jeszcze raz na pół.

Krok 5

Na każdym talerzyku ułożyć po dwa naleśniki, można oprószyć je cukrem pudrem, polać sosem z owoców jagodowych.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Musial

    Barbara Musial , 16.08.2016

    Wlasnie podalam w poniedzialek do kawci :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z sosem z owoców jagodowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z sosem z owoców jagodowychNaleśniki z sosem z owoców jagodowych

Jeśli szukasz intensywnie owocowej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z sosem jagodowym. Aby otrzymać sos wystarczy, że wszystkie składniki, m.in. owoce jagodowe, mąkę kukurydzianą oraz sok z cytryny umieścisz w rondlu, wymieszasz i zagotujesz. Usmażone naleśniki złóż na pół, na każdym ułóż kulkę lodów, po czym ponownie złóż (do przygotowania naleśników polecamy wykorzystać lody jogurtowe z kawałkami owoców leśnych). Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na naleśniki odrobinę zmodyfikować, np. smarując dodatkowo każdy naleśnik cienką warstwą jagodowego lub truskawkowego dżemu. Gotowe placki przed podaniem możesz także oprószyć przesianym przez sito cukrem pudrem i polać przyrządzonym uprzednio sosem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do nich będą także bita śmietana oraz świeże owoce, np. jagody, maliny lub truskawki. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź pyszne naleśniki z sosem z owoców jagodowych. Z czym je podasz? Koniecznie podziel się poniżej swoimi inspiracjami.