Ciastka z jagodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

89 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

480 gramów

100 gramów

3 sztuki

120 gramów

40 gramów

40 gramów

40 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 200°c/180°c (z termoobiegiem).

Krok 2

W rondlu rozpuścić masło, następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

Pistacje zmielić na drobno w młynku do przypraw lub do kawy. Wymieszać mąkę, cukier, sól i zmielone orzechy.

Krok 4

Białka ubić do konsystencji luźnej piany, następnie dodać do nich suche Składniki i masło wszystko wymieszać na gładką masę.

Krok 5

Formę z sześcioma prostokątnymi zagłębieniami obficie wysmarować tłuszczem. (można użyć także formy do pieczenia muffinów). Masę wlać do zagłębień formy i włożyć do nich 100 g jagód, umieszczając je równomiernie w cieście.

Krok 6

Piec przez około 25-30 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w środek jednego z ciastek będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia przez co najmniej 10-15 minut, dopiero po tym czasie spróbować wyjąć ciastka z formy używając małego, szerokiego noża. Uważać, by nie naruszyć ich kształtu.

Krok 7

Ciastka mogą być serwowane na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Krok 8

Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem, serwować z kulką lodów i kilkoma świeżymi jagodami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciastka z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciastka z jagodamiCiastka z jagodami

Pachnące jagodami, puszyste ciastka to dobra propozycja dla miłośników deserów z owocami i bakaliami. Jeśli do nich należysz i szukasz przepisu na coś słodkiego i delikatnego zarazem, zaopatrz się w kilka niezbędnych składników. Do przygotowania ciastek jagodowo-pistacjowych potrzebne Ci będą m.in. kostka do pieczenia, mąka, jajka, cukier puder, jagody, mielone migdały i pistacje. Wszystkie suche składniki połącz ze sobą, a następnie dodaj do kostki do pieczenia i piany z białek. Pamiętaj, by ostrożnie wyciągać ciastka lub wykorzystać do ich przyrządzenia papilotki. Kiedy już delikatnie ostygną, serwuj je z gałką lodów, np. o smaku jogurtu z wyczuwalnymi kawałkami owoców leśnych, które idealnie przełamują słodycz całości. Posyp deser świeżymi jagodami. Jeśli lubisz owocowe mieszanki, dołącz także maliny, jeżyny oraz truskawki albo przygotuj mus z mrożonych owoców. Całość ozdób bitą śmietaną, sosem waniliowym lub polewą czekoladową. Spróbuj tego wyśmienitego połączenia. Mamy nadzieję, że przygotowywanie deserów razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.