Deser z borówkami
lodami waniliowymi i bitą śmietaną
łatwe
179 osób zapisało

Składniki
300 gramów
250 mililitrów
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Kiedy śmietanka jest już w miarę sztywna dodajemy cukier puder i dalej jeszcze chwilę ubijamy.

Krok 2
Do miseczki nakładamy porcję lodów.

Krok 3
Ubitą śmietanę dodajemy do lodów i posypujemy borówkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z borówkami
Lody waniliowe są niezwykle smacznym i uniwersalnym składnikiem wielu deserów. Nic w tym dziwnego, ich smak łatwo bowiem przełamać wieloma dodatkami. Tym razem podaj je z owocami i bitą śmietaną. Pamiętaj jednak, aby dobrze schłodzić kremówkę przed ubijaniem – dzięki temu zabiegowi proces ten będzie znacznie łatwiejszy. Kiedy nabierze już puszystej konsystencji, dodaj do niej cukier puder i ponownie ubijaj, aż odpowiednio zgęstnieje. Tak przygotowaną bitą śmietanę umieść na kulkach lodów waniliowych. Wierzch deseru posyp na koniec borówkami amerykańskimi, malinami lub jagodami. Do takich lodów pasować będą też wiórki z czekolady o dużej zawartości kakao. Poza sezonem możesz użyć również innych owoców – z wanilią i śmietaną dobrze skomponują się na przykład kawałki soczystych gruszek czy słodko-kwaśne jabłka. Decydując się na taki zamiennik, wierzch deseru warto posypać niewielką ilością cynamonu. Lody w takim wariancie świetnie skomponują się z kawałkiem gorącej szarlotki. Życzymy smacznego.