Deser z borówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z borówkami

lodami waniliowymi i bitą śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

235 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Kiedy śmietanka jest już w miarę sztywna dodajemy cukier puder i dalej jeszcze chwilę ubijamy.

Deser z borówkami - Krok 1

Krok 2

Do miseczki nakładamy porcję lodów.

Deser z borówkami - Krok 2

Krok 3

Ubitą śmietanę dodajemy do lodów i posypujemy borówkami.

Deser z borówkami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dymitrow

    Katarzyna Dymitrow , 29.08.2016

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Kaczmarek

    Igor Kaczmarek , 03.07.2016

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.07.2016

    Staramy się w ten sposób pokazać, jak proste może być przygotowanie lodowego deseru :) Pozdrawiamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Wojewska

    Magda Wojewska , 01.07.2016

    krok po kroku jak dodać borówki i bitą śmietanę do lodów ? Odkrycie Ameryki...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z borówkamiDeser z borówkami

Lody waniliowe są niezwykle smacznym i uniwersalnym składnikiem wielu deserów. Nic w tym dziwnego, ich smak łatwo bowiem przełamać wieloma dodatkami. Tym razem podaj je z owocami i bitą śmietaną. Pamiętaj jednak, aby dobrze schłodzić kremówkę przed ubijaniem – dzięki temu zabiegowi proces ten będzie znacznie łatwiejszy. Kiedy nabierze już puszystej konsystencji, dodaj do niej cukier puder i ponownie ubijaj, aż odpowiednio zgęstnieje. Tak przygotowaną bitą śmietanę umieść na kulkach lodów waniliowych. Wierzch deseru posyp na koniec borówkami amerykańskimi, malinami lub jagodami. Do takich lodów pasować będą też wiórki z czekolady o dużej zawartości kakao. Poza sezonem możesz użyć również innych owoców – z wanilią i śmietaną dobrze skomponują się na przykład kawałki soczystych gruszek czy słodko-kwaśne jabłka. Decydując się na taki zamiennik, wierzch deseru warto posypać niewielką ilością cynamonu. Lody w takim wariancie świetnie skomponują się z kawałkiem gorącej szarlotki. Życzymy smacznego.