Deser z borówkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z borówkami

lodami waniliowymi i bitą śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 mililitrów

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Kiedy śmietanka jest już w miarę sztywna dodajemy cukier puder i dalej jeszcze chwilę ubijamy.

Deser z borówkami - Krok 1

Krok 2

Do miseczki nakładamy porcję lodów.

Deser z borówkami - Krok 2

Krok 3

Ubitą śmietanę dodajemy do lodów i posypujemy borówkami.

Deser z borówkami - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Dymitrow

    Katarzyna Dymitrow , 29.08.2016

    pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Kaczmarek

    Igor Kaczmarek , 03.07.2016

    :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.07.2016

    Staramy się w ten sposób pokazać, jak proste może być przygotowanie lodowego deseru :) Pozdrawiamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Wojewska

    Magda Wojewska , 01.07.2016

    krok po kroku jak dodać borówki i bitą śmietanę do lodów ? Odkrycie Ameryki...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z borówkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser z borówkamiDeser z borówkami

Lody waniliowe są niezwykle smacznym i uniwersalnym składnikiem wielu deserów. Nic w tym dziwnego, ich smak łatwo bowiem przełamać wieloma dodatkami. Tym razem podaj je z owocami i bitą śmietaną. Pamiętaj jednak, aby dobrze schłodzić kremówkę przed ubijaniem – dzięki temu zabiegowi proces ten będzie znacznie łatwiejszy. Kiedy nabierze już puszystej konsystencji, dodaj do niej cukier puder i ponownie ubijaj, aż odpowiednio zgęstnieje. Tak przygotowaną bitą śmietanę umieść na kulkach lodów waniliowych. Wierzch deseru posyp na koniec borówkami amerykańskimi, malinami lub jagodami. Do takich lodów pasować będą też wiórki z czekolady o dużej zawartości kakao. Poza sezonem możesz użyć również innych owoców – z wanilią i śmietaną dobrze skomponują się na przykład kawałki soczystych gruszek czy słodko-kwaśne jabłka. Decydując się na taki zamiennik, wierzch deseru warto posypać niewielką ilością cynamonu. Lody w takim wariancie świetnie skomponują się z kawałkiem gorącej szarlotki. Życzymy smacznego.