Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 opakowania

sos tofii:

1 szklanka

85 gramów

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło.

Krok 2

Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.

Krok 3

Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote.

Krok 4

Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D'or i posypujemy prażonymi migdałami.

2

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 17.07.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bielawa

    Justyna Bielawa , 28.08.2016

    robiłam, przepis godny polecenia, naprawdę rewelacja. Ja dodatkowo zrobiłam "mąkę" z orzechów, ( zblendowałam je panasonicem" i obtaczałam kulki lodów- było pysze, szkoda że już sie skończyło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałamiLody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami

Tym razem lody waniliowe podaj z samodzielnie przygotowanym i smacznym sosem toffi. Przygotujesz go z cukru, tłuszczu i słodkiej śmietany kremówki 30%. Na początek podgrzej cukier na suchej patelni. Kiedy zacznie się rozpuszczać i zmieniać swój kolor na złoty, dodaj tłuszcz, następnie niewielką ilość soli i śmietankę. Całość mieszaj energicznie – najlepiej drewnianą łyżką – do momentu, w którym osiągnie odpowiednią konsystencję. Tak przyrządzonym sosem polej kulki lodów wyłożone na deserowych talerzykach. Dodatkowo posyp je posiekanymi migdałami, które należy wcześniej uprażyć. Gałki możesz również obtoczyć w orzechach. Lody przygotowane według tego przepisu dobrze skomponują się też z owocami. Użyj takich, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem – tym samym wyważysz słodkość sosu toffi. Sprawdzą się np. truskawki czy maliny. Do dekoracji możesz wykorzystać dodatkowo laskę wanilii. Zobacz nasz prosty przepis na lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami. Smacznego.