Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

181 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 opakowania

sos tofii:

1 szklanka

85 gramów

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło.

Krok 2

Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.

Krok 3

Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote.

Krok 4

Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D’or i posypujemy prażonymi migdałami.

2

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi , 17.07.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bielawa

    Justyna Bielawa , 28.08.2016

    robiłam, przepis godny polecenia, naprawdę rewelacja. Ja dodatkowo zrobiłam "mąkę" z orzechów, ( zblendowałam je panasonicem" i obtaczałam kulki lodów- było pysze, szkoda że już sie skończyło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałamiLody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami

Tym razem lody waniliowe podaj z samodzielnie przygotowanym i smacznym sosem toffi. Przygotujesz go z cukru, tłuszczu i słodkiej śmietany kremówki 30%. Na początek podgrzej cukier na suchej patelni. Kiedy zacznie się rozpuszczać i zmieniać swój kolor na złoty, dodaj tłuszcz, następnie niewielką ilość soli i śmietankę. Całość mieszaj energicznie – najlepiej drewnianą łyżką – do momentu, w którym osiągnie odpowiednią konsystencję. Tak przyrządzonym sosem polej kulki lodów wyłożone na deserowych talerzykach. Dodatkowo posyp je posiekanymi migdałami, które należy wcześniej uprażyć. Gałki możesz również obtoczyć w orzechach. Lody przygotowane według tego przepisu dobrze skomponują się też z owocami. Użyj takich, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem – tym samym wyważysz słodkość sosu toffi. Sprawdzą się np. truskawki czy maliny. Do dekoracji możesz wykorzystać dodatkowo laskę wanilii. Zobacz nasz prosty przepis na lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami. Smacznego.