Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 opakowania

sos tofii:

1 szklanka

85 gramów

250 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło.

Krok 2

Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.

Krok 3

Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote.

Krok 4

Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D’or i posypujemy prażonymi migdałami.

2

Opinie o przepisie

  • Essi

    Essi

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bielawa

    Justyna Bielawa

    robiłam, przepis godny polecenia, naprawdę rewelacja. Ja dodatkowo zrobiłam "mąkę" z orzechów, ( zblendowałam je panasonicem" i obtaczałam kulki lodów- było pysze, szkoda że już sie skończyło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałamiLody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami

Tym razem lody waniliowe podaj z samodzielnie przygotowanym i smacznym sosem toffi. Przygotujesz go z cukru, tłuszczu i słodkiej śmietany kremówki 30%. Na początek podgrzej cukier na suchej patelni. Kiedy zacznie się rozpuszczać i zmieniać swój kolor na złoty, dodaj tłuszcz, następnie niewielką ilość soli i śmietankę. Całość mieszaj energicznie – najlepiej drewnianą łyżką – do momentu, w którym osiągnie odpowiednią konsystencję. Tak przyrządzonym sosem polej kulki lodów wyłożone na deserowych talerzykach. Dodatkowo posyp je posiekanymi migdałami, które należy wcześniej uprażyć. Gałki możesz również obtoczyć w orzechach. Lody przygotowane według tego przepisu dobrze skomponują się też z owocami. Użyj takich, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem – tym samym wyważysz słodkość sosu toffi. Sprawdzą się np. truskawki czy maliny. Do dekoracji możesz wykorzystać dodatkowo laskę wanilii. Zobacz nasz prosty przepis na lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami. Smacznego.