Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami
łatwe
192 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
0.5 opakowania
sos tofii:
1 szklanka
85 gramów
250 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na suchą, lekko rozgrzaną na niewielkim ogniu patelnię wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści i będzie złotego koloru dodajemy masło.
Krok 2
Po połączeniu tych dwu składników dodajemy sól oraz śmietankę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką aż uzyskamy oczekiwaną konsystencję.
Krok 3
Migdały prażymy na suchej patelni aż będą lekko złote.
Krok 4
Na talerzyk wylewamy sos toffi, dodajemy lody z wanilią z Madagaskaru Carte D’or i posypujemy prażonymi migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami
Tym razem lody waniliowe podaj z samodzielnie przygotowanym i smacznym sosem toffi. Przygotujesz go z cukru, tłuszczu i słodkiej śmietany kremówki 30%. Na początek podgrzej cukier na suchej patelni. Kiedy zacznie się rozpuszczać i zmieniać swój kolor na złoty, dodaj tłuszcz, następnie niewielką ilość soli i śmietankę. Całość mieszaj energicznie – najlepiej drewnianą łyżką – do momentu, w którym osiągnie odpowiednią konsystencję. Tak przyrządzonym sosem polej kulki lodów wyłożone na deserowych talerzykach. Dodatkowo posyp je posiekanymi migdałami, które należy wcześniej uprażyć. Gałki możesz również obtoczyć w orzechach. Lody przygotowane według tego przepisu dobrze skomponują się też z owocami. Użyj takich, które charakteryzują się lekko kwaśnym smakiem – tym samym wyważysz słodkość sosu toffi. Sprawdzą się np. truskawki czy maliny. Do dekoracji możesz wykorzystać dodatkowo laskę wanilii. Zobacz nasz prosty przepis na lody z dodatkiem wanilii z Madagaskaru i prażonymi migdałami. Smacznego.