Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

185 mililitrów

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

400 gramów

sos moccha:

60 gramów

60 mililitrów

30 mililitrów

1 łyżeczka

dekoracja:

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę, cynamon i cukier puder wymieszać w misce, następnie ubić na sztywno. Śmietankę przełożyć do woreczka do dekorowania, woreczek włożyć do lodówki, w międzyczasie przygotować sos moccha.

Krok 2

Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietanę kremówkę zagotować z wodą. Zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Masą zalać czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści.

Krok 3

W każdej szklance umieścić po dwie kulki lodów.

Krok 4

Gorący sos moccha rozlać do szklanek.

Krok 5

Za pomocą woreczka do każdej porcji deseru nałożyć cynamonową bitą śmietanę, udekorować laską cynamonu, zależnie od preferencji. Podawać natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodamiGorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami

Propozycja na deser, która nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i po uroczystym obiedzie – gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami o smaku caffe latte. Bardzo dobrze będzie prezentował się w szklankach lub pucharkach do lodów. Cynamonową bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie posiadasz, wykorzystaj zwykły woreczek foliowy. Do przygotowania sosu moccha użyj gorzkiej czekolady – od Twoich preferencji zależy zawartość kakao – im wyższa, tym deser będzie bardziej wytrawny. Śmietanę kremówkę zagotuj z wodą. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu ją zamieszać. Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami udekoruj za pomocą laski cynamonu albo rurki waflowej z nadzieniem kakaowym. Do sosu podaj herbatniki, biszkopty lub kruche ciasteczka. Wypróbuj naszą propozycję na deser. Z łatwością wprowadzisz do niego swoje modyfikacje, np. zamienisz lody kawowe na czekoladowe, dodasz do nich ziarna kawy w czekoladzie lub kakao. Sprawdź, jak smakuje gorący sos moccha z lodami!