Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
łatwe
194 osoby zapisały

Składniki
185 mililitrów
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
400 gramów
sos moccha:
60 gramów
60 mililitrów
30 mililitrów
1 łyżeczka
dekoracja:
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietankę, cynamon i cukier puder wymieszać w misce, następnie ubić na sztywno. Śmietankę przełożyć do woreczka do dekorowania, woreczek włożyć do lodówki, w międzyczasie przygotować sos moccha.
Krok 2
Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietanę kremówkę zagotować z wodą. Zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Masą zalać czekoladę, wymieszać, aż się rozpuści.
Krok 3
W każdej szklance umieścić po dwie kulki lodów.
Krok 4
Gorący sos moccha rozlać do szklanek.
Krok 5
Za pomocą woreczka do każdej porcji deseru nałożyć cynamonową bitą śmietanę, udekorować laską cynamonu, zależnie od preferencji. Podawać natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami
Propozycja na deser, która nadaje się zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i po uroczystym obiedzie – gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami o smaku caffe latte. Bardzo dobrze będzie prezentował się w szklankach lub pucharkach do lodów. Cynamonową bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie posiadasz, wykorzystaj zwykły woreczek foliowy. Do przygotowania sosu moccha użyj gorzkiej czekolady – od Twoich preferencji zależy zawartość kakao – im wyższa, tym deser będzie bardziej wytrawny. Śmietanę kremówkę zagotuj z wodą. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu ją zamieszać. Gorący sos moccha z cynamonową nutą i lodami udekoruj za pomocą laski cynamonu albo rurki waflowej z nadzieniem kakaowym. Do sosu podaj herbatniki, biszkopty lub kruche ciasteczka. Wypróbuj naszą propozycję na deser. Z łatwością wprowadzisz do niego swoje modyfikacje, np. zamienisz lody kawowe na czekoladowe, dodasz do nich ziarna kawy w czekoladzie lub kakao. Sprawdź, jak smakuje gorący sos moccha z lodami!