
Składniki
600 gramów
3 sztuki
60 gramów
60 gramów
300 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Roztopić masło. Każdy płat ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać dwa płaty ciasta o wymiarach 30cm x 20cm, czyli razem sześć płatów.
Krok 2
Pierwszy płat posmarować masłem, posypać cukrem, na nim ułożyć kolejny płat i powtórzyć te czynności, po kolei tak samo ułożyć wszystkie sześć płatów. Ostatni także posmarować masłem i posypać cukrem.
Krok 3
Ciasto pokroić na 12 prostokątnych części, ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez około 6-10 minut, w połowie czasu pieczenia obrócić blachę. Piec ciastka do momentu aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące, uważać, by ich nie przypalić. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
Krok 4
Kiedy będą gotowe do podania, przygotować porcje deseru składające się z dwóch prostokątów z ciasta filo przełożonych lodami i udekorowanych malinami. Na koniec deser oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Carte d'Or Strawberry and Meringues
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Przekładańce malinowe z ciasta filo
Jeśli zastanawiasz się, co podać na poobiedni deser lub podwieczorek, koniecznie wypróbuj przepis na malinowe przekładańce. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cienkiego ciasta filo, kostki do pieczenia, malin oraz lodów truskawkowych. Każdy płat ciasta przekrój na pół, posmaruj roztopionym tłuszczem i ułóż jeden na drugim. Następnie podziel ciasto na kilka prostokątnych części i piecz w nagrzanym piekarniku do momentu, aż delikatnie się przyrumieni. Przed podaniem, gotowy wypiek przełóż lodami i udekoruj owocami oraz listkami mięty. Pamiętaj, że oprócz malin do dekoracji możesz również użyć jagód lub borówek. Ciasto warto dodatkowo przełożyć swoim ulubionym dżemem lub zimnym kremem śmietankowym. Dobrym wyborem będzie także ułożenie ciasta na musie malinowym – wystarczy, że maliny wraz z mlekiem zblendujesz – aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych słodkich przekąsek razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.