Przekładańce malinowe z ciasta filo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Przekładańce malinowe z ciasta filo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

234 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 sztuki

60 gramów

60 gramów

300 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Roztopić masło. Każdy płat ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać dwa płaty ciasta o wymiarach 30cm x 20cm, czyli razem sześć płatów.

Krok 2

Pierwszy płat posmarować masłem, posypać cukrem, na nim ułożyć kolejny płat i powtórzyć te czynności, po kolei tak samo ułożyć wszystkie sześć płatów. Ostatni także posmarować masłem i posypać cukrem.

Krok 3

Ciasto pokroić na 12 prostokątnych części, ułożyć je na papierze do pieczenia i piec przez około 6-10 minut, w połowie czasu pieczenia obrócić blachę. Piec ciastka do momentu aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące, uważać, by ich nie przypalić. Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Krok 4

Kiedy będą gotowe do podania, przygotować porcje deseru składające się z dwóch prostokątów z ciasta filo przełożonych lodami i udekorowanych malinami. Na koniec deser oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Przekładańce malinowe z ciasta filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Przekładańce malinowe z ciasta filoPrzekładańce malinowe z ciasta filo

Jeśli zastanawiasz się, co podać na poobiedni deser lub podwieczorek, koniecznie wypróbuj przepis na malinowe przekładańce. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. cienkiego ciasta filo, kostki do pieczenia, malin oraz lodów truskawkowych. Każdy płat ciasta przekrój na pół, posmaruj roztopionym tłuszczem i ułóż jeden na drugim. Następnie podziel ciasto na kilka prostokątnych części i piecz w nagrzanym piekarniku do momentu, aż delikatnie się przyrumieni. Przed podaniem, gotowy wypiek przełóż lodami i udekoruj owocami oraz listkami mięty. Pamiętaj, że oprócz malin do dekoracji możesz również użyć jagód lub borówek. Ciasto warto dodatkowo przełożyć swoim ulubionym dżemem lub zimnym kremem śmietankowym. Dobrym wyborem będzie także ułożenie ciasta na musie malinowym – wystarczy, że maliny wraz z mlekiem zblendujesz – aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych słodkich przekąsek razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.