Brownie z czekolady i orzechów laskowych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brownie z czekolady i orzechów laskowych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

290 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

900 gramów

150 gramów

180 gramów

3 sztuki

90 gramów

90 gramów

80 gramów

25 gramów

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do 170°C/150°C (z termoobiegiem). Prostokątną formę o boku 23-24cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W rondlu z grubym dnem umieścić masło i czekoladę, powoli roztopić na małym ogniu. Ostudzić do letniej temperatury.

Krok 2

Oba rodzaje cukru, sól i jajka ubijać przez około 5-8 minut na jasną i puszystą masę. Przesiać razem mąkę i kakao. Masę z jajek i cukru niezbyt dokładnie wymieszać z masą czekoladowo-maślaną i wanilią. Dodać mąkę i kakao, wymieszać aż składniki połączą się. Na koniec dodać orzechy laskowe.

Krok 3

Masę przełożyć do formy i piec przez 20-25 minut, do momentu, w którym po potrząśnięciu formą nadal będzie lekko płynna na środku ciasta. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej jest kroić ciasto po jego schłodzeniu, a następnie odstawić ponownie do temperatury pokojowej.

Krok 4

Przed podaniem pokroić brownie na 12 kawałków, na każdym talerzyku ułożyć porcję ciasta i kulkę lodów, deser oprószyć kakao.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 06.05.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 19.06.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brownie z czekolady i orzechów laskowych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brownie z czekolady i orzechów laskowychBrownie z czekolady i orzechów laskowych

Brownie to wilgotne, mocno czekoladowe ciasto. Jego sekretem jest duża ilość czekolady, która sprawia, że jest gęste, zwarte i ma bardzo intensywny smak. Doskonale komponuje się zarówno z bakaliami, jak i delikatniejszymi dodatkami. Brownie z czekolady i orzechów laskowych zaserwuj z łyżką aksamitnych, kremowych lodów, które będą doskonale kontrastowały z ciężkim ciastem. Aby przyrządzić brownie, będziesz potrzebować m.in. gorzkiej czekolady, kostki do pieczenia, jajek, cukru, mąki, ekstraktu z wanilii, cukru brązowego i białego oraz kakao. Do dekoracji sprawdzą się nie tylko wspomniane lody, ale też dodatkowo bita śmietana lub serek mascarpone. Wyśmienicie będą się również komponować sosy owocowe. Jagodami albo malinami warto także posypać wierzch ciasta jeszcze przed pieczeniem. Szukasz dobrej inspiracji na deser pasujący do rodzinnego obiadu? Przekonaj się, jak doskonale smakuje brownie z czekolady i orzechów laskowych połączone z wyśmienitymi lodami o smaku crème brûlée. Do dzieła!