Jak rozpuścić czekoladę? Kąpiel wodna czekolady i inne sposoby

Każdy miłośnik słodkich wypieków i deserów powinien wiedzieć, jak rozpuścić czekoladę. Czekoladowa polewa nadaje się zresztą nie tylko do ciast, lodów, gofrów czy naleśników – może także podkreślać smak wykwintnych dań z mięs. Roztapianie czekolady nie jest na szczęście trudne, trzeba jednak wiedzieć, jak zrobić to dobrze. Dzięki temu w krótkim czasie będziecie mogli wyczarować pyszne polewy i sosy z czekolady mlecznej, gorzkiej czy białej. Sprawdźcie, jak szybko rozpuścić czekoladę.

Jak roztopić czekoladę? Sprawdzone sposoby na rozpuszczanie czekolady

Jeśli zdecydujecie się na rozpuszczanie czekolady, koniecznie przygotujcie czekoladę dobrej jakości. Może być mleczna, gorzka lub biała – wszystkie nadają się do rozpuszczania. Czekoladową tabliczkę należy połamać lub ewentualnie posiekać na małe kawałki, aby rozpuściła się szybciej i powstała z niej jednolita i aksamitna masa. Jeśli wszystko już macie gotowe – zabieramy się do działania! Do wyboru macie kilka prostych sposobów, jak rozpuścić czekoladę – zarówno klasyczną, jak i białą.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Kąpiel wodna czekolady to zdecydowanie najpopularniejsza metoda na przygotowanie kremowej polewy. Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Zagotujcie wodę w niedużym garnuszku lub rondelku, a następnie przykręćcie ogień na najmniejszą moc. Połamaną lub posiekaną czekoladę gorzką lub mleczną włóżcie do suchej miseczki. Następnie rozpuszczajcie czekoladę w miseczce nad lekko wrzącą wodą tak, aby miseczka się z nią nie stykała. Od czasu do czasu delikatnie mieszajcie, aż czekolada stanie się płynna.

Jak rozpuścić czekoladę w kuchence mikrofalowej?

W kuchence mikrofalowej możecie z powodzeniem roztopić czekoladę gorzką lub mleczną (raczej nie polecamy rozpuszczać tak czekolady białej). Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali? Czekoladę w drobnych kawałkach umieśćcie w naczyniu nadającym się do podgrzewania w mikrofalówce, najlepiej szklanym. Następnie podgrzewajcie ją na średniej mocy przez 10-20 sekund. Po każdej takiej sesji zamieszajcie zawartość miseczki. Powtarzajcie czynność aż do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy.

Jak rozpuścić czekoladę na polewę do ciasta, gofrów czy naleśników?

Jeśli zależy Wam na twardej, chrupiącej polewie, wystarczy rozpuścić czekoladę gorzką lub mleczną według powyższych sposobów, a następnie polać płynną polewą deser czy inne danie Natomiast jak rozpuścić czekoladę, gdy potrzebujecie polewy delikatniejszej i bardziej miękkiej, np. do ciasta, dodajcie do czekolady trochę masła, oleju kokosowego lub mleka i rozpuśćcie ją najlepiej w kąpieli wodnej. Dodatki powinny być w temperaturze pokojowej. Dołóżcie je do czekolady zanim zaczniecie roztapianie.