Przepisy na dania i potrawy z orzechami laskowymi
57 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (57) 
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej
Orzechy laskowe
Wielu z nas orzechy laskowe kojarzą się z dzieciństwem. Te zbierane prosto spod leszczyny rosnącej w pobliskim lasku czy na babcinym podwórku, a później „tłuczone” wspólnymi siłami smakowały zdecydowanie najlepiej! Nic dziwnego! To właśnie w takiej postaci powinny być spożywane: pozbawione łupiny tuż przed zjedzeniem. Dzięki temu są po prostu smaczniejsze, a także świeższe. Orzechy laskowe warto włączyć do swojej codziennej diety i dodawać do rozmaitych przepisów. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Orzechy laskowe posmakują wielbicielom ciekawych słodkości. Lody czekoladowe z orzechami i miodem, a także moczka śląska to desery, które niejednemu przypadną do gustu. Entuzjaści wytrawniejszych dań również znajdą tu coś dla siebie – sałatka z gruszkami czy serem kozim z pewnością wzbudzi zachwyt.
Na jaką okazję?
Orzechy laskowe dodadzą oryginalności różnorodnym potrawom. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas oficjalnych spotkań, takich jak ślub, chrzest czy jubileusz. Przepisy na pieczony schab pod pierzynką z majonezu, zapiekaną mozarellę czy lwowskie, faszerowane śliwki dodadzą sznytu także każdej innej, nawet mniej uroczystej okazji.
Czy wiesz, że?
Roczna produkcja orzechów laskowych na świecie wynosi ok. 600–750 tys. ton. Większość orzechów pochodzi z Turcji. Poza tym wiele z nich uprawia się w rejonach Kaukazu, Włoch, Stanów Zjednoczonych oraz Hiszpanii.
Dla urozmaicenia
Zainspiruj się także innymi naszymi przepisami. Jeśli wolisz orzechy laskowe od włoskich czy nerkowców, a chciałbyś wypróbować któreś z dań właśnie z ich użyciem – nie krępuj się! Śmiało wykorzystaj te, które bardziej Ci odpowiadają. Gotowy na kulinarne eksperymenty?