
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
375 gramów
420 gramów
900 gramów
1 szczypta
brioszki:
500 gramów
14 gramów
85 gramów
15 gramów
3 sztuki
1 sztuka
80 mililitrów
180 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na brioszki, oprócz kostki do pieczenia, umieścić w misce miksera z końcówką do mieszania ciasta. Dobrze wymieszać, następnie powoli dodać masło i całość ubijać na średnich lub wysokich obrotach przez około 8 minut. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość (ciasto można także pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na noc, a następnie wyjąć do temperatury pokojowej).
Krok 2
Ciasto podzielić na 12 części, z każdej oddzielić jedną czwartą, odłożyć na bok. Większe części rozwałkować i uformować z nich bułeczki, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pojedynczo rozwałkować mniejsze części, formując kule, kciukiem oprószonym mąką w każdej z większych bułeczek zrobić wgniecenie, umieścić w nim mniejszą bułeczkę.
Krok 3
Ciastka przykryć i odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia lub do momentu, gdy podwoją swoją objętość.
Krok 4
Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C (z termoobiegiem). Żółtko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować bułeczki. Piec przez 12-15 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy i w pełni się upieką.
Krok 5
Odstawić do ostygnięcia, podawać gdy będą ciepłe lub o temperaturze pokojowej. Bułeczki naciąć, w środku umieścić po kulce lodów i kilka jagód. Polać podgrzanym sosem czekoladowym i oprószyć cukrem pudrem. Podawać natychmiast.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brioszka sycylijska z lodami
Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą jednak pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako popołudniowy dodatek do kawy lub słodki, apetyczny element przyjęcia. Ich przygotowanie zajmuje dość dużo czasu – ciasto musi bowiem dobrze wyrosnąć – ale warto go poświęcić. Brioszka sycylijska z lodami jest pachnąca i puszysta. Podana na ciepło doskonale komponuje się z aksamitnymi lodami o smaku crème brûlée. Całość oblej sosem czekoladowym, a potem posyp cukrem pudrem i jagodami. Słodka przekąska będzie też wyśmienita z dodatkiem innych owoców, na przykład malin lub truskawek. Lody i bułeczki możesz udekorować startą ciemną czekoladą oraz polewą karmelową. Sprawdzi się też bita śmietana. Brioszki będą równie pyszne z konfiturą śliwkową albo miodem. Zabierz je do pracy na drugie śniadanie i zjedz ze świeżymi owocami. Wypróbuj też wersji bułeczki z kremem mascarpone. W przygotowaniu smacznej brioszki sycylijskiej z lodami pomoże Ci podany tutaj przepis.