Brioszka sycylijska z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

177 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

375 gramów

420 gramów

900 gramów

1 szczypta

brioszki:

500 gramów

14 gramów

85 gramów

15 gramów

3 sztuki

1 sztuka

80 mililitrów

180 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na brioszki, oprócz kostki do pieczenia, umieścić w misce miksera z końcówką do mieszania ciasta. Dobrze wymieszać, następnie powoli dodać masło i całość ubijać na średnich lub wysokich obrotach przez około 8 minut. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość (ciasto można także pozostawić do wyrośnięcia w lodówce na noc, a następnie wyjąć do temperatury pokojowej).

Krok 2

Ciasto podzielić na 12 części, z każdej oddzielić jedną czwartą, odłożyć na bok. Większe części rozwałkować i uformować z nich bułeczki, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pojedynczo rozwałkować mniejsze części, formując kule, kciukiem oprószonym mąką w każdej z większych bułeczek zrobić wgniecenie, umieścić w nim mniejszą bułeczkę.

Krok 3

Ciastka przykryć i odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia lub do momentu, gdy podwoją swoją objętość.

Krok 4

Rozgrzać piekarnik do 180°C/160°C (z termoobiegiem). Żółtko wymieszać z mlekiem, mieszanką posmarować bułeczki. Piec przez 12-15 minut, aż zmienią kolor na złotobrązowy i w pełni się upieką.

Krok 5

Odstawić do ostygnięcia, podawać gdy będą ciepłe lub o temperaturze pokojowej. Bułeczki naciąć, w środku umieścić po kulce lodów i kilka jagód. Polać podgrzanym sosem czekoladowym i oprószyć cukrem pudrem. Podawać natychmiast.

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Kaap

    Kasia Kaap , 04.07.2017

    Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brioszka sycylijska z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brioszka sycylijska z lodamiBrioszka sycylijska z lodami

Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą jednak pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako popołudniowy dodatek do kawy lub słodki, apetyczny element przyjęcia. Ich przygotowanie zajmuje dość dużo czasu – ciasto musi bowiem dobrze wyrosnąć – ale warto go poświęcić. Brioszka sycylijska z lodami jest pachnąca i puszysta. Podana na ciepło doskonale komponuje się z aksamitnymi lodami o smaku crème brûlée. Całość oblej sosem czekoladowym, a potem posyp cukrem pudrem i jagodami. Słodka przekąska będzie też wyśmienita z dodatkiem innych owoców, na przykład malin lub truskawek. Lody i bułeczki możesz udekorować startą ciemną czekoladą oraz polewą karmelową. Sprawdzi się też bita śmietana. Brioszki będą równie pyszne z konfiturą śliwkową albo miodem. Zabierz je do pracy na drugie śniadanie i zjedz ze świeżymi owocami. Wypróbuj też wersji bułeczki z kremem mascarpone. W przygotowaniu smacznej brioszki sycylijskiej z lodami pomoże Ci podany tutaj przepis.