Przepisy na Jagody
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Jagody
Wakacyjnych hitów nie trzeba szukać w radiostacjach. Letnim przebojem, którego nie można mieć dosyć, są… jagody! Dostępne zazwyczaj od czerwca do sierpnia, stanowią gratkę dla fanów leśnych przysmaków. Do wakacji daleko? Nic nie szkodzi, ponieważ jagody nadają się do robienia przetworów i mrożenia. Ich wyśmienitym smakiem możemy cieszyć się nawet w grudniu.
Dla kogo?
Na jagody skusi się każdy łasuch. Drobne owoce pierwszorzędnie smakują solo, a od takiej przekąski łatwo się uzależnić! Okazują się bardzo apetycznym i bardzo kolorowym nadzieniem do pierogów. Uśmiechy szybko staną się fioletowe, co dla wielu osób będzie dodatkową atrakcją podczas posiłku. Nie zapominajcie o kultowych jagodziankach albo pampuchach z owocowym dodatkiem. Niektóre przepisy na jagody nigdy się nie starzeją, a powroty do nich to sama przyjemność.
Na jaką okazję?
Ciasta i bułeczki drożdżowe z jagodami uprzyjemnią każdy moment. Możecie zajadać je na leśnej polanie podczas urlopu albo w trakcie przerwy od codziennych obowiązków. Luźna, wakacyjna atmosfera sprzyja spotkaniom w większym gronie – uraczcie gości jagodową zupą. Co podać do picia w przerwie podczas bawienia się w berka lub chowanego w ogrodzie? Kompot jagodowy – nie może być inaczej!
Czy wiesz, że?
Nie każdy ma możliwość wybrać się na poszukiwanie jagód do lasu. Na szczęście w sezonie letnim z łatwością można je znaleźć na targach i w warzywniakach. Zwróćcie uwagę na to, że jagody zazwyczaj sprzedawane są w litrach, nie na wagę. Dobrze wiedzieć, że 1 litr owoców waży około 0,52–0,58 kilograma.
Dla urozmaicenia:
Nic tak nie poprawia humoru w ponure dni jak słoik jagodowych przetworów. Z dojrzałych jagód można robić dżemy i konfitury, które zamienią się w fantastyczny dodatek do kremów, lodów, babeczek, ciast i naleśników. Robiąc przetwory, jagody dobrze łączyć z kwaśnymi owocami, np. żurawiną, porzeczką lub jeżyną.



