Przepisy na Jagody
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Jagody
Wakacyjnych hitów nie trzeba szukać w radiostacjach. Letnim przebojem, którego nie można mieć dosyć, są… jagody! Dostępne zazwyczaj od czerwca do sierpnia, stanowią gratkę dla fanów leśnych przysmaków. Do wakacji daleko? Nic nie szkodzi, ponieważ jagody nadają się do robienia przetworów i mrożenia. Ich wyśmienitym smakiem możemy cieszyć się nawet w grudniu.
Dla kogo?
Na jagody skusi się każdy łasuch. Drobne owoce pierwszorzędnie smakują solo, a od takiej przekąski łatwo się uzależnić! Okazują się bardzo apetycznym i bardzo kolorowym nadzieniem do pierogów. Uśmiechy szybko staną się fioletowe, co dla wielu osób będzie dodatkową atrakcją podczas posiłku. Nie zapominajcie o kultowych jagodziankach albo pampuchach z owocowym dodatkiem. Niektóre przepisy na jagody nigdy się nie starzeją, a powroty do nich to sama przyjemność.
Na jaką okazję?
Ciasta i bułeczki drożdżowe z jagodami uprzyjemnią każdy moment. Możecie zajadać je na leśnej polanie podczas urlopu albo w trakcie przerwy od codziennych obowiązków. Luźna, wakacyjna atmosfera sprzyja spotkaniom w większym gronie – uraczcie gości jagodową zupą. Co podać do picia w przerwie podczas bawienia się w berka lub chowanego w ogrodzie? Kompot jagodowy – nie może być inaczej!
Czy wiesz, że?
Nie każdy ma możliwość wybrać się na poszukiwanie jagód do lasu. Na szczęście w sezonie letnim z łatwością można je znaleźć na targach i w warzywniakach. Zwróćcie uwagę na to, że jagody zazwyczaj sprzedawane są w litrach, nie na wagę. Dobrze wiedzieć, że 1 litr owoców waży około 0,52–0,58 kilograma.
Dla urozmaicenia:
Nic tak nie poprawia humoru w ponure dni jak słoik jagodowych przetworów. Z dojrzałych jagód można robić dżemy i konfitury, które zamienią się w fantastyczny dodatek do kremów, lodów, babeczek, ciast i naleśników. Robiąc przetwory, jagody dobrze łączyć z kwaśnymi owocami, np. żurawiną, porzeczką lub jeżyną.