Przepisy na Jagody
32 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Jagody
Wakacyjnych hitów nie trzeba szukać w radiostacjach. Letnim przebojem, którego nie można mieć dosyć, są… jagody! Dostępne zazwyczaj od czerwca do sierpnia, stanowią gratkę dla fanów leśnych przysmaków. Do wakacji daleko? Nic nie szkodzi, ponieważ jagody nadają się do robienia przetworów i mrożenia. Ich wyśmienitym smakiem możemy cieszyć się nawet w grudniu.
Dla kogo?
Na jagody skusi się każdy łasuch. Drobne owoce pierwszorzędnie smakują solo, a od takiej przekąski łatwo się uzależnić! Okazują się bardzo apetycznym i bardzo kolorowym nadzieniem do pierogów. Uśmiechy szybko staną się fioletowe, co dla wielu osób będzie dodatkową atrakcją podczas posiłku. Nie zapominajcie o kultowych jagodziankach albo pampuchach z owocowym dodatkiem. Niektóre przepisy na jagody nigdy się nie starzeją, a powroty do nich to sama przyjemność.
Na jaką okazję?
Ciasta i bułeczki drożdżowe z jagodami uprzyjemnią każdy moment. Możecie zajadać je na leśnej polanie podczas urlopu albo w trakcie przerwy od codziennych obowiązków. Luźna, wakacyjna atmosfera sprzyja spotkaniom w większym gronie – uraczcie gości jagodową zupą. Co podać do picia w przerwie podczas bawienia się w berka lub chowanego w ogrodzie? Kompot jagodowy – nie może być inaczej!
Czy wiesz, że?
Nie każdy ma możliwość wybrać się na poszukiwanie jagód do lasu. Na szczęście w sezonie letnim z łatwością można je znaleźć na targach i w warzywniakach. Zwróćcie uwagę na to, że jagody zazwyczaj sprzedawane są w litrach, nie na wagę. Dobrze wiedzieć, że 1 litr owoców waży około 0,52–0,58 kilograma.
Dla urozmaicenia:
Nic tak nie poprawia humoru w ponure dni jak słoik jagodowych przetworów. Z dojrzałych jagód można robić dżemy i konfitury, które zamienią się w fantastyczny dodatek do kremów, lodów, babeczek, ciast i naleśników. Robiąc przetwory, jagody dobrze łączyć z kwaśnymi owocami, np. żurawiną, porzeczką lub jeżyną.



