Dania i potrawy z jagodami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jagody

32 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (32)

Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Jagody w kuchni przynoszą mnóstwo radości. Nie tylko przez to, że natychmiastowo farbują buzie i...
Placki z jagodami
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Nie ma to jak puszyste jagodowe placki, oprószone cukrem pudrem czy polane syropem klonowym. Dobr...
Lody w pucharku "Ambrozja"
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lody w pucharku, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach...
Brioszka sycylijska z lodami
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Te smaczne drożdżowe bułeczki serwuje się zazwyczaj na śniadanie. W połączeniu z lodami stworzą j...
Naleśniki z sosem z owoców jagodowych
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz intensywnie owocowej przekąski, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z sosem ja...
Sałatka z łososiem, jagodami i buraczkami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Łosoś, jagody i buraczki to zaskakujące i wyborne połączenie. Koniecznie spróbujcie...
Arbuz z lodami "Biedronka"
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Ten kolorowy deser przysporzy wiele radości wielbicielom słodyczy. Jeśli chcesz podać lody z owoc...
Sałatka z jagodami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli masz tylko kilkanaście minut, żeby przygotować lunch na następny dzień do pracy i szukasz p...
Kruche z jagodami i kruszonką
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Warstwa słodkiej, chrupiącej kruszonki, a do tego rozpływające się w ustach, soczyste owoce – czy...
Kluski z jagodami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki z jagodami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Naleśniki z jagodami to idealne uzupełnienie codziennego menu zarówno obiadowego, jak i deseroweg...
Przebudzenie
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Koktajl „Przebudzenie” to świetna propozycja na drugie śniadanie. Tak przygotowany koktajl z doda...
Pancakes
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pampuchy z jagodami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Pierogi na słodko
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Miętowy sernik z Ibizy
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Sos z czarnych jagód
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Zupa owocowa z makaronem
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa z czarnych jagód
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zupa owocowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
naleśnikowe motylki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Lemoniada jagodowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Babka owocowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Twarożek z owocami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JagodyJagody

Wakacyjnych hitów nie trzeba szukać w radiostacjach. Letnim przebojem, którego nie można mieć dosyć, są… jagody! Dostępne zazwyczaj od czerwca do sierpnia, stanowią gratkę dla fanów leśnych przysmaków. Do wakacji daleko? Nic nie szkodzi, ponieważ jagody nadają się do robienia przetworów i mrożenia. Ich wyśmienitym smakiem możemy cieszyć się nawet w grudniu.

Dla kogo?

Na jagody skusi się każdy łasuch. Drobne owoce pierwszorzędnie smakują solo, a od takiej przekąski łatwo się uzależnić! Okazują się bardzo apetycznym i bardzo kolorowym nadzieniem do pierogów. Uśmiechy szybko staną się fioletowe, co dla wielu osób będzie dodatkową atrakcją podczas posiłku. Nie zapominajcie o kultowych jagodziankach albo pampuchach z owocowym dodatkiem. Niektóre przepisy na jagody nigdy się nie starzeją, a powroty do nich to sama przyjemność.

Na jaką okazję?

Ciasta i bułeczki drożdżowe z jagodami uprzyjemnią każdy moment. Możecie zajadać je na leśnej polanie podczas urlopu albo w trakcie przerwy od codziennych obowiązków. Luźna, wakacyjna atmosfera sprzyja spotkaniom w większym gronie – uraczcie gości jagodową zupą. Co podać do picia w przerwie podczas bawienia się w berka lub chowanego w ogrodzie? Kompot jagodowy – nie może być inaczej!

Czy wiesz, że?

Nie każdy ma możliwość wybrać się na poszukiwanie jagód do lasu. Na szczęście w sezonie letnim z łatwością można je znaleźć na targach i w warzywniakach. Zwróćcie uwagę na to, że jagody zazwyczaj sprzedawane są w litrach, nie na wagę. Dobrze wiedzieć, że 1 litr owoców waży około 0,52–0,58 kilograma.

Dla urozmaicenia:

Nic tak nie poprawia humoru w ponure dni jak słoik jagodowych przetworów. Z dojrzałych jagód można robić dżemy i konfitury, które zamienią się w fantastyczny dodatek do kremów, lodów, babeczek, ciast i naleśników. Robiąc przetwory, jagody dobrze łączyć z kwaśnymi owocami, np. żurawiną, porzeczką lub jeżyną.