
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Limonkę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Wszystkie składniki umyte i obrane umieść w kielichu blendera dodaj sok jabłkowy, napój kokosowy, przyprawy Knorr, sok i otartą skórkę z limonki. Całość zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę.

Krok 3
Koktajl przelej do szklanek, podawaj z owocem miechunki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Przebudzenie
Koktajl „Przebudzenie” to świetna propozycja na drugie śniadanie. Tak przygotowany koktajl z dodatkiem świeżych owoców oraz pikantnych przypraw „pobudzi” nas do działania.
Dla kogo?
Dla każdego, kto szuka oryginalnego przepisu na pyszny koktajl.
Na jaką okazję?
Koktajl z guaraną możemy przygotowywać kilka razy w tygodniu – świetnie sprawdzi się np. na drugie śniadanie.
Czy wiesz, że?
Owoc miechunki (fasilis), który wykorzystać możemy do dekoracji tego koktajlu, pierwotnie wywodzi się z Peru. Nazywany jest tam „złotą jagodą”.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji gotowego koktajlu wykorzystać możemy także kawałki limonki lub jabłka.