
Składniki
0.75 szklanki
1 szczypta
1 szklanka
1 szklanka
6 sztuk
2 łyżki
1 łyżeczka
6 łyżek
20 dekagramów
1 szklanka
1 opakowanie
4 łyżki
1 szklanka
null
null
3 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubij ze szczyptą soli i cukrami. Dodawaj stopniowo żółtka, wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ubijaj.
Krok 2
Ciasto wylej na blachę i piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź.
Krok 3
Zrób masę I: truskawki zmiksuj z cukrem i ze śmietaną, wsyp śnieżkę i ubijaj. 2 łyżki żelatyny rozpuść w małej ilości wody, wystudź. Wlej do masy, zmiksuj i schłodź.
Krok 4
Przygotuj masę II: 2 śnieżki ubij z mlekiem i podziel na pół. Do jednej części wsyp jagody, wlej dwie łyżki rozpuszczonej żelatyny i zmiksuj. Odstaw do stężenia.
Krok 5
Zrób masę III: do drugiej części bitej śmietany dodaj resztę rozpuszczonej żelatyny i odstaw do stężenia.
Krok 6
Biszkopt przekrój w poprzek na 2 części. Na jedną wyłóż masę I i schłodź. Następnie masę II (zostaw trochę do dekoracji) i przykryj drugim biszkoptem. Rozsmaruj masę III, udekoruj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej