
Składniki
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem).
Krok 2
Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząć kratkę. Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min.
Krok 3
Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej