
Składniki
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem).
Krok 2
Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząć kratkę. Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min.
Krok 3
Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej