Kruche babeczki z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche babeczki z owocami

Autor: ILoveBake.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy je nożem. W osobnej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Wszystko razem szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3- 4 mm i wylepiamy foremki (uprzednio posmarowane lekko masłem).

Krok 2

Owoce zasypujemy 2-3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki ( w przypadku świeżych dodajemy 1 łyżkę), mieszamy. Następnie do każdej foremki dodajemy po łyżce owoców, aby utworzyły równą powierzchnię, aż po brzegi. Wałkujemy pozostałą część ciasta, tniemy na około 1 cm paseczki, po czym nakładamy na wierz owoców, tworząć kratkę. Wierzch lekko smarujemy wodą i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 min.

Krok 3

Po wyjęciu czekamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche babeczki z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej