Truskawkowy tort przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Truskawkowy tort

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

18 dekagramów

75 mililitrów

3 sztuki

18 dekagramów

15 dekagramów

1 łyżeczka

3 łyżeczki

80 mililitrów

2 opakowania

10 sztuk

0.5 szklanki

1 kilogram

5 dekagramów

3 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło utrzyj z 10 dag cukru oraz z jednym cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wyrób.

Krok 2

Ciasto wlej do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz pół godziny w temperaturze 175 stopni.

Krok 3

25 dag truskawek pokrój w kostkę, a 50 dag zmiksuj. Żelatynę rozpuść.

Krok 4

Mus truskawkowy wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym i maślanką. Wrzuć kostki truskawek, dodaj żelatynę, wymieszaj i chłodź około 4 godzin.

Krok 5

50 ml kremówki ubij i wymieszaj z masą owocową.

Krok 6

Upieczone ciasto przekrój na pół, jedną część posmaruj przygotowanym kremem przykryj drugim plackiem i schłodź. Resztę truskawek przekrój na połowy.

Krok 7

Ciepłą konfiturę przetrzyj przez sito. Owocami obłóż tort, posmaruj konfiturą. Resztę śmietany ubij i za pomocą szprycy ozdób ciasto. Posyp orzeszkami i miętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Truskawkowy tort - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej