
Składniki
18 dekagramów
75 mililitrów
3 sztuki
18 dekagramów
15 dekagramów
1 łyżeczka
3 łyżeczki
80 mililitrów
2 opakowania
10 sztuk
0.5 szklanki
1 kilogram
5 dekagramów
3 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj z 10 dag cukru oraz z jednym cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wyrób.
Krok 2
Ciasto wlej do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz pół godziny w temperaturze 175 stopni.
Krok 3
25 dag truskawek pokrój w kostkę, a 50 dag zmiksuj. Żelatynę rozpuść.
Krok 4
Mus truskawkowy wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym i maślanką. Wrzuć kostki truskawek, dodaj żelatynę, wymieszaj i chłodź około 4 godzin.
Krok 5
50 ml kremówki ubij i wymieszaj z masą owocową.
Krok 6
Upieczone ciasto przekrój na pół, jedną część posmaruj przygotowanym kremem przykryj drugim plackiem i schłodź. Resztę truskawek przekrój na połowy.
Krok 7
Ciepłą konfiturę przetrzyj przez sito. Owocami obłóż tort, posmaruj konfiturą. Resztę śmietany ubij i za pomocą szprycy ozdób ciasto. Posyp orzeszkami i miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej