
Składniki
18 dekagramów
75 mililitrów
3 sztuki
18 dekagramów
15 dekagramów
1 łyżeczka
3 łyżeczki
80 mililitrów
2 opakowania
10 sztuk
0.5 szklanki
1 kilogram
5 dekagramów
3 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj z 10 dag cukru oraz z jednym cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wyrób.
Krok 2
Ciasto wlej do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz pół godziny w temperaturze 175 stopni.
Krok 3
25 dag truskawek pokrój w kostkę, a 50 dag zmiksuj. Żelatynę rozpuść.
Krok 4
Mus truskawkowy wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym i maślanką. Wrzuć kostki truskawek, dodaj żelatynę, wymieszaj i chłodź około 4 godzin.
Krok 5
50 ml kremówki ubij i wymieszaj z masą owocową.
Krok 6
Upieczone ciasto przekrój na pół, jedną część posmaruj przygotowanym kremem przykryj drugim plackiem i schłodź. Resztę truskawek przekrój na połowy.
Krok 7
Ciepłą konfiturę przetrzyj przez sito. Owocami obłóż tort, posmaruj konfiturą. Resztę śmietany ubij i za pomocą szprycy ozdób ciasto. Posyp orzeszkami i miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej