
Składniki
18 dekagramów
75 mililitrów
3 sztuki
18 dekagramów
15 dekagramów
1 łyżeczka
3 łyżeczki
80 mililitrów
2 opakowania
10 sztuk
0.5 szklanki
1 kilogram
5 dekagramów
3 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło utrzyj z 10 dag cukru oraz z jednym cukrem waniliowym. Wbij jajka, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wyrób.
Krok 2
Ciasto wlej do dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz pół godziny w temperaturze 175 stopni.
Krok 3
25 dag truskawek pokrój w kostkę, a 50 dag zmiksuj. Żelatynę rozpuść.
Krok 4
Mus truskawkowy wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym i maślanką. Wrzuć kostki truskawek, dodaj żelatynę, wymieszaj i chłodź około 4 godzin.
Krok 5
50 ml kremówki ubij i wymieszaj z masą owocową.
Krok 6
Upieczone ciasto przekrój na pół, jedną część posmaruj przygotowanym kremem przykryj drugim plackiem i schłodź. Resztę truskawek przekrój na połowy.
Krok 7
Ciepłą konfiturę przetrzyj przez sito. Owocami obłóż tort, posmaruj konfiturą. Resztę śmietany ubij i za pomocą szprycy ozdób ciasto. Posyp orzeszkami i miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej