Urodzinowy, weselny, komunijny, rocznicowy… Tort to wypiek stworzony na specjalne okazje. Okazuje się, że jego krojenie dla wielu osób bywa problematyczne. Nie chcemy, by efektowne ciasto przez kilka niepotrzebnych manewrów nożem rozpadło się i straciło cały swój urok. W prosty sposób można temu zaradzić.

Instrukcja obsługi tortu

Część kucharzy uwielbia domowy, tradycyjny smak biszkoptu. Niektórzy zapaleni miłośnicy gotowania potrafią spędzać długie godziny nad eksperymentowaniem z ciastem, masą i dekoracjami, tworząc fantastyczne kompozycje. Jeszcze inni oszczędzają swoje kulinarne talenty na inną okazję i wolą zamówić tort w cukierni. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, jedno jest pewne – z pokrojeniem tortu i tak będziesz musiał się zmierzyć.

Biszkopt domowej roboty

Wypieki przygotowane przez profesjonalistów potrafią zachwycić samym wyglądem. Jednak żaden z nich nie będzie smakować tak dobrze, jak ten przygotowany samodzielnie. Miej pod ręką sprawdzony przepis na biszkopt i to dzieła! Pamiętaj, że jest podstawą całego ciasta, więc nie spiesz się w czasie jego pieczenia. Gdy już całkiem ostygnie, pojawi się kolejne wyzwanie – jak kroić biszkopt na tort? Nie potrzeba do tego specjalnych akcesoriów. Przygotuj nóż oraz… nitkę!

  • Dookoła biszkoptu wykonaj nacięcia o głębokości 2 centymetrów.
  • Wbicie kilku wykałaczek w brzegi ciasta pomoże ci w zrobieniu nacięć na jednej wysokości.
  • Długą nitkę umieść w nacięciach.
  • Skrzyżuj jej końcówki, tworząc pętlę i ostrożnie pociągnij. W ten sposób zwykła nić zamieni się w nóż, z którym krojenie biszkoptu pójdzie gładko.

Pozostaje tylko przygotować warstwy pełne pysznego, kolorowego kremu. Odstaw tort w chłodne miejsce i idź szykować się na przyjęcie. Pierwsi goście zjawią się już niedługo!

Jak kroić tort

O ile nie do końca równe podzielenie biszkoptu jeszcze da się jakoś zamaskować, o tyle nieumiejętne pokrojenie całego tortu na oczach gości może położyć się cieniem nawet na najbardziej udanej imprezie. Oto nasze triki, by ciasto było uhonorowaniem uroczystości:

  1. Tort do momentu podania na stół należy trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
  2. Większe dekoracje, nawet te jadalne, lepiej będzie zdjąć przed krojeniem. Goście zdążyli już nacieszyć nimi oko, teraz pora nacieszyć podniebienie.
  3. Bez ostrego i długiego noża ani rusz!
  4. Bardzo dobrze działa zanurzenie go w ciepłej wodzie. W czasie krojenia tortu miej obok siebie szklankę wypełnioną wodą, by móc opłukać w niej nóż po każdym cięciu.
  5. Ciasto krój posuwistymi ruchami, zaczynając od końca noża. Rób to zdecydowanie, ale nie naciskaj na tort całą powierzchnią noża.
  6. Jak kroić piętrowy tort? Pamiętaj, że piętrowe wypieki, mogą posiadać specjalne podkładki, stelaże i wsporniki. W końcu to nie byle jaka konstrukcja! Elementy te należy wyjmować na bieżąco wraz z krojeniem kolejnych części tortu.

Zostań mistrzem tortownica

Torty już niczym cię nie zaskoczą. Czy na pewno? Efektownym wyjątkiem od tej reguły jest tort z lentilkami! Zachwyceni będą nim zarówno starsi, jak i młodsi jubilaci. Jeżeli przygotowujesz kinderbal, bajecznie kolorowy tort w paski będzie strzałem w dziesiątkę. Ambitni amatorzy kucharzenia uwielbiają takie wyzwania! Potrzebujesz czegoś bardziej stonowanego? Tort cytrynowy z karmelizowaną cytryną jest odpowiedni na nieco poważniejsze uroczystości. Równie dostojnie prezentuje się tort odwrócony czarno-biały -pełny elegancji i doskonałego smaku. Fani czekolady dadzą się pokroić za jeszcze jeden kawałek tortu czekoladowego z kremem kakaowym. Zastanawiasz się, jak kroić tort bezowy? Nóż nasmaruj masłem lub margaryną, na dużej tacy umieść tort bezowo-ajerkoniakowy i sprawnie przygotuj porcje dla wszystkich gości.