Urodzinowy, weselny, komunijny, rocznicowy… Tort to wypiek stworzony na specjalne okazje. Okazuje się, że jego krojenie dla wielu osób bywa problematyczne. Nie chcemy, by efektowne ciasto przez kilka niepotrzebnych manewrów nożem rozpadło się i straciło cały swój urok. W prosty sposób można temu zaradzić.
Instrukcja obsługi tortu
Część kucharzy uwielbia domowy, tradycyjny smak biszkoptu. Niektórzy zapaleni miłośnicy gotowania potrafią spędzać długie godziny nad eksperymentowaniem z ciastem, masą i dekoracjami, tworząc fantastyczne kompozycje. Jeszcze inni oszczędzają swoje kulinarne talenty na inną okazję i wolą zamówić tort w cukierni. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, jedno jest pewne – z pokrojeniem tortu i tak będziesz musiał się zmierzyć.
Biszkopt domowej roboty
Wypieki przygotowane przez profesjonalistów potrafią zachwycić samym wyglądem. Jednak żaden z nich nie będzie smakować tak dobrze, jak ten przygotowany samodzielnie. Miej pod ręką sprawdzony przepis na biszkopt i to dzieła! Pamiętaj, że jest podstawą całego ciasta, więc nie spiesz się w czasie jego pieczenia. Gdy już całkiem ostygnie, pojawi się kolejne wyzwanie – jak kroić biszkopt na tort? Nie potrzeba do tego specjalnych akcesoriów. Przygotuj nóż oraz… nitkę!
- Dookoła biszkoptu wykonaj nacięcia o głębokości 2 centymetrów.
- Wbicie kilku wykałaczek w brzegi ciasta pomoże ci w zrobieniu nacięć na jednej wysokości.
- Długą nitkę umieść w nacięciach.
- Skrzyżuj jej końcówki, tworząc pętlę i ostrożnie pociągnij. W ten sposób zwykła nić zamieni się w nóż, z którym krojenie biszkoptu pójdzie gładko.
Pozostaje tylko przygotować warstwy pełne pysznego, kolorowego kremu. Odstaw tort w chłodne miejsce i idź szykować się na przyjęcie. Pierwsi goście zjawią się już niedługo!
Jak kroić tort
O ile nie do końca równe podzielenie biszkoptu jeszcze da się jakoś zamaskować, o tyle nieumiejętne pokrojenie całego tortu na oczach gości może położyć się cieniem nawet na najbardziej udanej imprezie. Oto nasze triki, by ciasto było uhonorowaniem uroczystości:
- Tort do momentu podania na stół należy trzymać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
- Większe dekoracje, nawet te jadalne, lepiej będzie zdjąć przed krojeniem. Goście zdążyli już nacieszyć nimi oko, teraz pora nacieszyć podniebienie.
- Bez ostrego i długiego noża ani rusz!
- Bardzo dobrze działa zanurzenie go w ciepłej wodzie. W czasie krojenia tortu miej obok siebie szklankę wypełnioną wodą, by móc opłukać w niej nóż po każdym cięciu.
- Ciasto krój posuwistymi ruchami, zaczynając od końca noża. Rób to zdecydowanie, ale nie naciskaj na tort całą powierzchnią noża.
- Jak kroić piętrowy tort? Pamiętaj, że piętrowe wypieki, mogą posiadać specjalne podkładki, stelaże i wsporniki. W końcu to nie byle jaka konstrukcja! Elementy te należy wyjmować na bieżąco wraz z krojeniem kolejnych części tortu.
Zostań mistrzem tortownica
Torty już niczym cię nie zaskoczą. Czy na pewno? Efektownym wyjątkiem od tej reguły jest tort czekoladowy z kremem z białej czekolady! Zachwyceni będą nim zarówno starsi, jak i młodsi jubilaci. Jeżeli przygotowujesz kinderbal, bajecznie kolorowy bezglutenowy torcik z owocami będzie strzałem w dziesiątkę. Ambitni amatorzy kucharzenia uwielbiają takie wyzwania! Potrzebujesz czegoś bardziej stonowanego? Torcik z mango jest odpowiedni na nieco poważniejsze uroczystości. Równie dostojnie prezentuje się tort czekoladowy -pełny elegancji i doskonałego smaku. Fani czekolady dadzą się pokroić za jeszcze jeden kawałek tortu czekoladowego z kremem kawowym. Zastanawiasz się, jak kroić tort bezowy? Nóż nasmaruj masłem lub margaryną, na dużej tacy umieść tort sachera i sprawnie przygotuj porcje dla wszystkich gości.
Komentarze (0)