Dobrze mieć sprawdzony przepis na biszkopt. To ciasto niebywale uniwersalne, które może być bazą efektownych tortów oraz wielokolorowych rolad. Udekorowane owocami, bitą śmietaną lub galaretką stanie się powodem do dumy dla niejednego cukiernika-amatora. Puszysty i delikatny – taki powinien być idealny biszkopt. Dla uzyskania pożądanych rezultatów ważne jest dobranie właściwego czasu pieczenia, a więc jak długo piec biszkopt?

Ile czasu piec biszkopt?

Każdy kucharz może odpowiedzieć na to pytanie inaczej. I każdy może mieć rację, bowiem to, ile piec biszkopt zależy od rodzaju i ilości wykorzystanych składników. W niektórych przypadkach zajmie to zaledwie 20 minut, w innych prawie godzinę. Ważną kwestią jest także jego rozmiar. Płaskie ciasto spędzi w piekarniku mniej czasu niż biszkopt, który docelowo ma być grubszy i wysoki.

Wszystko zaczyna się od jajka

Głównym kryterium, na podstawie którego będziemy dobierać czas pieczenia, jest ilość użytych w przepisie jajek. Przygotowaliśmy krótką ściągawkę, która ułatwi to zadanie i przyda się nie tylko początkującym kucharzom.

Ile piec biszkopt z 3 jaj?

Zazwyczaj wystarcza maksymalnie 20 minut. Tego typu niewielkie ciasta sprawdzają się, gdy przygotowujemy deser na kameralne przyjęcie lub gdy chcemy podać kilka wariantów – w sam raz do degustacji.

Ile piec biszkopt z 4 jajek?

W tym przypadku czas należy wydłużyć do 25 minut. Wiele zależy także od mocy piekarnika i ustawionej temperatury. Może się okazać, że wypiek będzie potrzebował 5 dodatkowych minut.

Jak długo piec biszkopt z 5 jaj?

To już zdecydowanie większa masa. Znakomita baza do wypieków będzie gotowa po 35-40 minutach.

Ile piec biszkopt z 6 jaj?

Kolejne jajko, zatem i dłuższy czas pieczenia. Według większości przepisów tego rodzaju ciasto potrzebuje 45 minut w piecu. Tort na huczne przyjęcie urodzinowe będzie zachwycający.

Ile piec biszkopt z 7 jaj?

Na tym etapie różnice w czasie pieczenia są niewielkie. Może się okazać, że podobnie jak w przypadku biszkoptu z 6 jajkami, całość będzie nadawała się do wyjęcia z pieca po 45 minutach.

Jak długo piec biszkopt z 8 jaj?

Zdecydowanie największy i wymagający najwięcej cierpliwości. Bądźmy przygotowani na to, że wysoki, pulchny biszkopt będzie musiał spędzić w piekarniku nawet 50-55 minut.

Biszkoptowe triki

Doświadczenie pokazuje, że przygotowywanie potraw można sobie ułatwić poprzez znajomość nieskomplikowanych manewrów. Co warto wiedzieć o biszkopcie? Zanim włożymy ciasto do piekarnika, rozgrzejmy go do temperatury 180 stopni. Gdy zauważymy, że biszkopt zaczyna rosnąć, zwiększmy ją do 200-220 stopni. Wiadomo już, ile piec biszkopt, ale jak sprawdzić, czy jest gotowy? Użyjmy suchego patyczka do szaszłyka lub wykałaczki. Zanurzone w cieście pod koniec pieczenia pozwolą ocenić stan ciasta. Jeśli patyczek będzie suchy, zyskamy pewność, że jest gotowe.

Biszkopt dla każdego

Jeśli jeszcze nie czujecie się na siłach, by samodzielnie przygotować biszkopt od początku do końca, skorzystajcie z naszych przepisów, w których wszystko wyjaśnione jest krok po kroku. Nie musicie zastanawiać się w ilu stopniach piec biszkopt i jakich proporcji składników użyć. Z ciastem czekoladowym z bananami szybko złapiecie bakcyla domowych wypieków. Puszyste ciasto i owoce to zawsze dobre połączenie, a w przypadku placka z galaretką wręcz wyborne. Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone uświetni każdą uroczystość, a lekki biszkopt z jabłkami nadaje się idealnie na leniwe popołudnie spędzane w kameralnym gronie. Dzięki szpinakowemu biszkoptowi w torcie leśny mech zaskoczycie niejednego smakosza. Szukacie letniego przysmaku idealnego? Rolada z bitą śmietaną i malinami będzie jak znalazł.