• ZALOGUJ SIĘ
  • DODAJ PRZEPIS
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Dania i przekąski
      Dania głównePrzetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      BakalieCzekoladaGrzybyJajkaKaszaMięsoNabiałOwoceRybyWarzywa
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillPiknikSylwesterWigilia i ŚwiętaWielkanocKarnawałTłusty CzwartekWalentynki
    • Posiłek
      Dania do pracyŚniadanieObiadKolacjaPrzekąski
    • Na skróty
      Prosty przepisSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Najpopularniejsze CiastaNajpopularniejsze DaniaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia Bliskiego WschoduKuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowaniePieczenieSmażenie
  • Blog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Magazyn
  • Społeczność
  • ZALOGUJ
  • POBIERZ
    E‐BOOK
  • MOJA KSIĄŻKA
    KULINARNA
Podobne
do tego przepisu
Ciasto Kubuś
Ciasto Kubuś
Ciasto Ptasie Mleczko
Ciasto Ptasie Mleczko
Biszkopt z owocami i galaretką
Biszkopt z owocami i galaretką
Rolada bananowa
Rolada bananowa
Kuchnie świata ›Tłusty czwartek ›Street food ›Naleśniki ›
Podoba Ci się ten przepis?  
Wyślij składniki do frisco.pl
  • Przepisy.pl
  • Ciasta
  • Ciasta czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Autor: MojeCiasto
Ciasto czekoladowe z bananami
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 10 osób10
  • 30 minut
  • 170 °C
  • tortownica 24 cm
  • Przelicznik miar i wag
152
Oceń przepis jako pierwszy
674
2
WYDRUKUJ
1538 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
5115 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
    ciasto na biszkopt
  • jaja
    5 szt.
  • cukier kryształ
    150 g
  • Kostka do pieczenia Kasia
    125 g
  • mąka pszenna
    150 g
  • proszek do pieczenia
    1,5 łyżeczka
  • roztopiona czekolada deserowa
    60 g
  • masa
  • śmietana 36%
    0,5 l
  • żelatyna
    2 łyżki
  • cukier puder
    0,5 szklanek
  • tabliczka białej czekolady
    1 szt.
  • banany
    6 szt.
  • sok z 2 cytryn
    100 ml
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Ciasto czekoladowe z bananami – krok 1
    Krok 1
    Ucieramy do białości kostkę do pieczenia Kasia z cukrem, dodajemy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek.
  • Ciasto czekoladowe z bananami – krok 2
    Krok 2
    Do masy po kolei wbijamy żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy.
  • Ciasto czekoladowe z bananami – krok 3
    Krok 3
    Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, lekko mieszając. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 °C do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • Ciasto czekoladowe z bananami – krok 4
    Krok 4
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. zimnej wody i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Część z ubitej śmietany dodajemy do zagrzanej żelatyny, a następnie łączymy ją z resztą śmietany. Masę delikatnie mieszamy.
  • Ciasto czekoladowe z bananami – krok 5
    Krok 5
    Około 1/3 śmietany odstawiamy na bok, a do reszty dodajemy starte ¾ tabliczki czekolady. Lekko mieszamy.
  • Ciasto czekoladowe z bananami – krok 6
    Krok 6
    Banany przecinamy wzdłuż i układamy na spodzie ciasta, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie wylewamy na nie masę śmietankowo-czekoladowo. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy resztę odstawionej śmietany i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
deser z bananamiciastoBISZKOPTYBISZKOPTY Z KREMEMBISZKOPTY Z OWOCAMIBISZKOPTY CZEKOLADOWECIASTA BANANOWECIASTA CZEKOLADOWEDESER Z BANANAMINAJPOPULARNIEJSZE-CIASTAFRISCOBiszkoptCiasto czekoladoweWiosenne i owocowe
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (2)
avatar
Kamil KrzempekOdpowiedz5.09.2018
Przepis super, ale polecam ciasto piec 40 minut, a nie sugerowane 25-30, lepiej wychodzi :D
Dorota Gacek Odpowiedz2.07.2018
Bardzo dobre ciasto polecam wszystkim
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Ciasto na słono – inspiracje
Ciasto na słono – inspiracje
Idealne ciasto na pizzę. Na co warto zwrócić uwagę.
Idealne ciasto na pizzę. Na co warto zwrócić uwagę.
Przygotuj ciasto z warzywami
Przygotuj ciasto z warzywami
Pizza prego! Ciasto.
Pizza prego! Ciasto.
avatar

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną wuzetkę. Dwa kakaowe biszkopty i jasny śmietanowy krem grubo rozsmarowany między nimi – dzięki żelatynie zachowuje stałą konsystencję i dobrze trzyma się na cieście. Jego smak urozmaica dodatek roztopionej białej czekolady – która nadaje słodyczy i waniliowo-śmietankowego posmaku – a także dojrzałe banany, którymi wyłożona jest dolna warstwa wypieku. Podczas przyrządzania ciasta dobrze ubij białka jaj, ponieważ to one nadadzą mu puszystości, a po upieczeniu i schłodzeniu przedziel je na pół. Ułatwisz sobie pracę, używając nitki albo bardzo długiego i cienkiego noża. Na jednym z blatów ułóż połówki bananów i skrop je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru, a następnie nałóż część śmietany z czekoladą, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałym kremem. Ciasto czekoladowe z bananami dobrze będzie smakowało schłodzone i posypane wiórkami kokosowymi. Koniecznie upiecz je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie jest dobre!

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych. Dane osobowe będą kiedy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

152
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
Portal PRZEPISY.PL sponsorowany jest przez:
KnorrHellman'sRamaKasia
Lipton
Big Milk
Cartedor
Formularz kontaktowyRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny