Ciasto czekoladowe z bananami

- Krok 1Ucieramy do białości kostkę do pieczenia Kasia z cukrem, dodajemy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek.
- Krok 2Do masy po kolei wbijamy żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy.
- Krok 3Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, lekko mieszając. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 °C do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
- Krok 4Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. zimnej wody i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Część z ubitej śmietany dodajemy do zagrzanej żelatyny, a następnie łączymy ją z resztą śmietany. Masę delikatnie mieszamy.
- Krok 5Około 1/3 śmietany odstawiamy na bok, a do reszty dodajemy starte ¾ tabliczki czekolady. Lekko mieszamy.
- Krok 6Banany przecinamy wzdłuż i układamy na spodzie ciasta, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie wylewamy na nie masę śmietankowo-czekoladowo. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy resztę odstawionej śmietany i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia.

Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną wuzetkę. Dwa kakaowe biszkopty i jasny śmietanowy krem grubo rozsmarowany między nimi – dzięki żelatynie zachowuje stałą konsystencję i dobrze trzyma się na cieście. Jego smak urozmaica dodatek roztopionej białej czekolady – która nadaje słodyczy i waniliowo-śmietankowego posmaku – a także dojrzałe banany, którymi wyłożona jest dolna warstwa wypieku. Podczas przyrządzania ciasta dobrze ubij białka jaj, ponieważ to one nadadzą mu puszystości, a po upieczeniu i schłodzeniu przedziel je na pół. Ułatwisz sobie pracę, używając nitki albo bardzo długiego i cienkiego noża. Na jednym z blatów ułóż połówki bananów i skrop je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru, a następnie nałóż część śmietany z czekoladą, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałym kremem. Ciasto czekoladowe z bananami dobrze będzie smakowało schłodzone i posypane wiórkami kokosowymi. Koniecznie upiecz je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie jest dobre!