Ciasto czekoladowe z bananami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

179

892 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1837 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto na biszkopt:

5 sztuk

150 gramów

150 gramów

1.5 łyżeczki

60 gramów

masa:

0.5 litra

2 łyżki

0.5 szklanki

1 sztuka

6 sztuk

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ucieramy do białości kostkę do pieczenia Kasia z cukrem, dodajemy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 1

Krok 2

Do masy po kolei wbijamy żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, lekko mieszając. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 °C do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 3

Krok 4

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. zimnej wody i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Część z ubitej śmietany dodajemy do zagrzanej żelatyny, a następnie łączymy ją z resztą śmietany. Masę delikatnie mieszamy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 4

Krok 5

Około 1/3 śmietany odstawiamy na bok, a do reszty dodajemy starte ¾ tabliczki czekolady. Lekko mieszamy.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 5

Krok 6

Banany przecinamy wzdłuż i układamy na spodzie ciasta, skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie wylewamy na nie masę śmietankowo-czekoladowo. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy resztę odstawionej śmietany i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia.

Ciasto czekoladowe z bananami - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Monika Monika

    Monika Monika

    Przepyszne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marietta Śliwiak

    Marietta Śliwiak

    Pyszne, delikatne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzanna Liput

    Zuzanna Liput

    dobre ciasto, ale banany szybko czarnieją

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Krzempek

    Kamil Krzempek

    Przepis super, ale polecam ciasto piec 40 minut, a nie sugerowane 25-30, lepiej wychodzi :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota  Gacek

    Dorota Gacek

    Bardzo dobre ciasto polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe z bananamiCiasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną wuzetkę. Dwa kakaowe biszkopty i jasny śmietanowy krem grubo rozsmarowany między nimi – dzięki żelatynie zachowuje stałą konsystencję i dobrze trzyma się na cieście. Jego smak urozmaica dodatek roztopionej białej czekolady – która nadaje słodyczy i waniliowo-śmietankowego posmaku – a także dojrzałe banany, którymi wyłożona jest dolna warstwa wypieku. Podczas przyrządzania ciasta dobrze ubij białka jaj, ponieważ to one nadadzą mu puszystości, a po upieczeniu i schłodzeniu przedziel je na pół. Ułatwisz sobie pracę, używając nitki albo bardzo długiego i cienkiego noża. Na jednym z blatów ułóż połówki bananów i skrop je sokiem z cytryny, aby nie straciły koloru, a następnie nałóż część śmietany z czekoladą, przykryj drugim blatem i posmaruj pozostałym kremem. Ciasto czekoladowe z bananami dobrze będzie smakowało schłodzone i posypane wiórkami kokosowymi. Koniecznie upiecz je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jakie jest dobre!