Lava cake przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lava cake

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

do podania:

50 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę na muffinki smarujemy masłem oraz posypujemy mąką.

Lava cake - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku (najlepiej robić to na minimalnym ogniu). Mieszamy, aż powstanie gładka masa.

Lava cake - Krok 2

Krok 3

Jajka wbijamy do miski. Mieszamy je z cukrem oraz solą.

Lava cake - Krok 3

Krok 4

Dodajemy płynną czekoladę i ponownie mieszamy.

Lava cake - Krok 4

Krok 5

Powstałą masę przelewamy do foremki na muffinki. Pieczemy ok. 10 min. Z podanej porcji otrzymamy 3-4 babeczki.

Lava cake - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika przekładamy babeczki na talerze, posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy malinami.

Lava cake - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lava cake - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej