Muffinki czekoladowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Muffinki czekoladowe

6 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (6)

Muffinki czekoladowe
ratingratingratingratingrating

227

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Na widok muffinków czekoladowych trudno się nie uśmiechnąć. Babeczki to jednak nie tylko nienagan...
Czekoladowy fondant
ratingratingratingratingrating

145

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Intensywny smak czekolady zawróci w głowie wszystkim łasuchom. Czekoladowy fondant to pomysł na s...
Babeczki czekoladowe z popcornem
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Popcorn jest idealną przekąską do filmowego seansu – to nie ulega wątpliwości. Produkt ten sprawd...
MUFINY CZEKOLADOWE
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mufiny czekoladowe.
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki czekoladoweMuffinki czekoladowe

O tym, że czekolada idealnie nadaje się do wypieków raczej nie trzeba nikogo przekonywać. Dlatego można ją także śmiało polecić jako dodatek do muffinek i babeczek. Jeśli poszukujesz sposobów na upieczenie muffinek z użyciem gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, na pewno znajdziesz tu odpowiedni przepis. Jednym z najpopularniejszych kakaowych wypieków jest brownie – intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto. Swoją charakterystyczną konsystencję zachowa również, jeśli upieczesz je w wersji mini. Muffinki brownie zyskają interesujący, słodko-słony smak, dzięki rozsmarowaniu na ich wierzchu karmelowego sosu i posypaniu prażonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi. Słodkie, czekoladowe ciasto warto przełamać kwaskowatym, owocowym kremem, tak jak w cupcakes z kremem mascarpone. Krem do czekoladowo-kakaowych babeczek wykonasz, ucierając ser mascarpone z cukrem pudrem oraz sokiem z granatów, czyli tzw. grenadiną. Powstałą w ten sposób gładką, różową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na wierzch babeczek. Sprawdzone i smaczne połączenie to czekolada i banany, wykorzystaj je więc także w swoich muffinkach. Pamiętaj, że do wypieków nadają się tylko bardzo dojrzałe, żółte banany z ciemnymi plamkami. Banana przed dodaniem do ciasta rozgnieć widelcem na jednolitą papkę. Smak tych owoców podkreśli dosypanie szczypty przypraw korzennych, np. cynamonu lub imbiru. Z kolei klasyczny francuski wypiek – czekoladowy fondant –  powinien zadowolić nawet największych wielbicieli czekolady. Fondant składa się z delikatnego ciasta z gorzką czekoladą, które swoją puszystość zawdzięcza ubitej na sztywno pianie z białek, a także z płynnego, czekoladowego środka. Jeśli nie przepadasz za słodyczami, koniecznie wypróbuj suflet czekoladowy z dodatkiem sera pleśniowego. Smak gorzkiej czekolady wspaniale komponuje się kremową, ostrą gorgonzolą i kawałkami gruszek w occie. Biała czekolada sprawdzi się jako polewa do delikatnych babeczek kokosowych. Masz ochotę na coś czekoladowego? Upiecz muffinki według jednego z naszych przepisów.