Muffinki czekoladowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Muffinki czekoladowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

215

836 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3083 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4875 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

80 mililitrów

80 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Obierz banana, odważ 300 g, rozgnieć widelcem. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odważ 250 g.

Muffinki czekoladowe - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj połowę czekolady, starte jabłko, rozgniecione banany oraz mleko.

Muffinki czekoladowe - Krok 2

Krok 3

Dodaj mąkę pszenną, migdałową, sodę, kakao, cynamon i wymieszaj. Na końcu wlej olej, mleko i ponownie wymieszaj.

Muffinki czekoladowe - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto nałóż do foremek od muffinków. Na wierzch powtykaj resztę kawałków czekolady. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.

Muffinki czekoladowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać kawałkami białek lub mlecznej czekolady. Doskonale pasują również suszone owoce jak wiśnie lub żurawina.

1

Opinie o przepisie

  • Weronika Wielgosz

    Weronika Wielgosz , 24.10.2020

    Muffinki bardzo dobre. Mocno wyczuwalny smak banana. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki czekoladoweMuffinki czekoladowe

Na widok muffinków czekoladowych trudno się nie uśmiechnąć. Babeczki to jednak nie tylko nienaganna prezencja, ale przede wszystkim wyśmienity smak. Oprócz czekolady w każdej porcji zmieściliśmy także banana, jabłko i aromatyczny cynamon. Aż ślinka cieknie! Rozglądasz się za idealnym przepisem na babeczki czekoladowe? Poszukiwania możesz uznać za zakończone!

Dla kogo? Za czekoladowymi muffinkami przepadają osoby, które mają dość długiego ucierania składników na ciasta. Dużym atutem babeczek czekoladowych jest to, że wszystkie składniki miesza się krótko, a ciasto nie musi być idealnie gładkie. Przepis na muffinki czekoladowe jest więc w sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.

Na jaką okazję? Łatwe muffinki czekoladowe to czarny koń każdej imprezy. Goście, próbując jednej, od razu rozglądają się za następną. Do wygodnego jedzenia babeczek czekoladowych nie potrzeba talerzy i sztućców – przyjęcie na pełnym luzie i mniej zmywania!

Czy wiesz, że? 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffina. Nie ma to, jak pyszne świętowanie! Przepis na muffiny czekoladowe będzie najlepszym sposobem na uczczenie tego dnia.

Dla urozmaicenia: Mleko w przepisie na muffinki czekoladowe śmiało można zastąpić maślanką naturalną. Drobna modyfikacja przepisu sprawi, że babeczki czekoladowe będą jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Ich wierzch można dodatkowo udekorować polewą, kolorową posypką albo czekoladowymi dropsami.