
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
80 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Obierz banana, odważ 300 g, rozgnieć widelcem. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odważ 250 g.

Krok 2
Wymieszaj połowę czekolady, starte jabłko, rozgniecione banany oraz mleko.

Krok 3
Dodaj mąkę pszenną, migdałową, sodę, kakao, cynamon i wymieszaj. Na końcu wlej olej, mleko i ponownie wymieszaj.

Krok 4
Gotowe ciasto nałóż do foremek od muffinków. Na wierzch powtykaj resztę kawałków czekolady. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut.


Dobra rada:
Gotowe ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać kawałkami białek lub mlecznej czekolady. Doskonale pasują również suszone owoce jak wiśnie lub żurawina.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muffinki czekoladowe
Na widok muffinków czekoladowych trudno się nie uśmiechnąć. Babeczki to jednak nie tylko nienaganna prezencja, ale przede wszystkim wyśmienity smak. Oprócz czekolady w każdej porcji zmieściliśmy także banana, jabłko i aromatyczny cynamon. Aż ślinka cieknie! Rozglądasz się za idealnym przepisem na babeczki czekoladowe? Poszukiwania możesz uznać za zakończone!
Dla kogo? Za czekoladowymi muffinkami przepadają osoby, które mają dość długiego ucierania składników na ciasta. Dużym atutem babeczek czekoladowych jest to, że wszystkie składniki miesza się krótko, a ciasto nie musi być idealnie gładkie. Przepis na muffinki czekoladowe jest więc w sam raz dla kucharzy, którym zależy na czasie.
Na jaką okazję? Łatwe muffinki czekoladowe to czarny koń każdej imprezy. Goście, próbując jednej, od razu rozglądają się za następną. Do wygodnego jedzenia babeczek czekoladowych nie potrzeba talerzy i sztućców – przyjęcie na pełnym luzie i mniej zmywania!
Czy wiesz, że? 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffina. Nie ma to, jak pyszne świętowanie! Przepis na muffiny czekoladowe będzie najlepszym sposobem na uczczenie tego dnia.
Dla urozmaicenia: Mleko w przepisie na muffinki czekoladowe śmiało można zastąpić maślanką naturalną. Drobna modyfikacja przepisu sprawi, że babeczki czekoladowe będą jeszcze bardziej puszyste i delikatne. Ich wierzch można dodatkowo udekorować polewą, kolorową posypką albo czekoladowymi dropsami.