
Składniki
3 sztuki
400 gramów
550 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
80 gramów
50 gramów
60 gramów
300 mililitrów
5 gramów
6 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Do naczynia miksującego wsyp orzechy i zmiel na mąkę 10s.obr. 7. Przełóż do innej miski.
Krok 2
Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Rozdrobnij 10s/obr. 5. Przełóż do innej miski.
Krok 3
Do czystego i suchego naczynia miksującego wbij jaja i dodaj cukier. Ucieraj 6min/37C/obr. 4
Krok 4
4. Wymieszaj suche składnik. Mąkę, przyprawy, zmielone orzechy, płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.
Krok 5
Teraz dodaj do masy jajecznej rozdrobnioną marchew, rodzynki i wszystkie suche składniki. Wymieszaj 30s/obroty wsteczne/obr. 2.
Krok 6
Wlewaj powoli olej i kontynuuj mieszanie obroty wsteczne/obr. 2 aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Krok 7
Ciasto nakładaj do natłuszczonych foremek do muffinków i piecz ok 25 minut. Podawaj na ciepło lub zimno jak słodko lub wytrawna przekąska.

Dobra rada:
Marchew możesz zastąpić również np. batatami lub dynią.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne muffiny marchewkowe
Na samą myśl o pikantnych muffinach marchewkowych można zgłodnieć, jednocześnie spodziewając się oryginalnej uczty. To propozycja dania wytrawnego czy deseru? Zdecydujecie sami! Przepis na wytrawne muffiny z marchewki jest wyjątkowo uniwersalny, więc przyda się na różne okazje.
Dla kogo?
Kulinarne niespodzianki to Wasza specjalność? Zaserwujcie rodzinie i znajomym te różnorodne w smaku pikantne babeczki marchewkowe na słono. Niech spróbują odgadnąć wszystkie składniki, które są w nich ukryte.
Na jaką okazję?
Wytrawne muffiny nie kruszą się, więc stanowią świetną propozycję dania, które można wziąć ze sobą w charakterze drugiego śniadania lub lunchu. Nie zapomnijcie o nich podczas imprez – biesiadnicy uwielbiają poręczne przekąski na słono.
Czy wiesz, że?
Marchewka spotykana jest w odmianie czarnej, fioletowej, czerwonej, żółtej, a nawet białej.
Dla urozmaicenia:
Cukinia również sprawdza się jako warzywny wkład pikantnych babeczek. Dobrze komponuje się z cytrynowymi akcentami oraz orzechami laskowymi.