Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos do pieczeni jasny Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody i zagotuj, dodaj cynamon oraz syrop klonowy. Boczek rozłóż na pergaminie i zapiecz w 200 °C przez 10 minut.

Krok 2

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Jabłka pokrój na ósemki i wytnij gniazda. Cebulę pokrój w krążki.

Krok 3

Do dużego żaroodpornego naczynia włóż wszystkie składniki: jabłka, dynię oraz cebulę i wymieszaj. Całość zalej przygotowanym płynem.

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut.

Krok 5

Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wierzch posyp pokruszonym boczkiem oraz startym serem. Zapiecz ponownie przez 8-10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ogórkowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej