Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos do pieczeni jasny Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody i zagotuj, dodaj cynamon oraz syrop klonowy. Boczek rozłóż na pergaminie i zapiecz w 200 °C przez 10 minut.

Krok 2

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Jabłka pokrój na ósemki i wytnij gniazda. Cebulę pokrój w krążki.

Krok 3

Do dużego żaroodpornego naczynia włóż wszystkie składniki: jabłka, dynię oraz cebulę i wymieszaj. Całość zalej przygotowanym płynem.

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut.

Krok 5

Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wierzch posyp pokruszonym boczkiem oraz startym serem. Zapiecz ponownie przez 8-10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej