Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
40 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos do pieczeni jasny Knorr rozpuść w 0,5 l wrzącej wody i zagotuj, dodaj cynamon oraz syrop klonowy. Boczek rozłóż na pergaminie i zapiecz w 200 °C przez 10 minut.

Krok 2

Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Jabłka pokrój na ósemki i wytnij gniazda. Cebulę pokrój w krążki.

Krok 3

Do dużego żaroodpornego naczynia włóż wszystkie składniki: jabłka, dynię oraz cebulę i wymieszaj. Całość zalej przygotowanym płynem.

Krok 4

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 40 minut.

Krok 5

Po tym czasie zdejmij pokrywkę, wierzch posyp pokruszonym boczkiem oraz startym serem. Zapiecz ponownie przez 8-10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka zapiekane z dynią i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej