Cannelloni z brokułami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżeczka

2 szklanki

250 gramów

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

250 gramów

1 opakowanie

250 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.

Krok 2

Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.

Krok 6

Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.

Krok 7

Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Sałatka z ogórków
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej