Cannelloni z brokułami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

125 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.

Krok 2

Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.

Krok 6

Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.

Krok 7

Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej