
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżeczka
2 szklanki
250 gramów
1 sztuka
125 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
250 gramów
1 opakowanie
250 gramów
2 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.
Krok 2
Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 4
Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Krok 5
Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.
Krok 6
Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.
Krok 7
Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej