Cannelloni z brokułami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżeczka

2 szklanki

250 gramów

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

250 gramów

1 opakowanie

250 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.

Krok 2

Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.

Krok 6

Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.

Krok 7

Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak z brzoskwinią
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej