Cannelloni z brokułami i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 szklanki

2 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

125 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

250 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuła oczyść, podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i posiekaj.

Krok 2

Zetrzyj oba rodzaje serów na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę. Oczyszczone pory pokrój w krążki. Umyj i osusz pierś z kurczaka, pokrój ją w drobną kostkę, dopraw. Czosnek zmiażdż.

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni, podsmaż kurczaka wraz z papryką, dodaj pory i czosnek, dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Powstałym farszem nadziej cannelloni. Gotowe ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Przygotuj beszamel: na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę (cały czas mieszając), wlej szklankę mleka (nie dopuść do zważenia mleka), przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym polej makaron.

Krok 6

Następnie przygotuj sos pomidorowy: cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, dodaj pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smaż kilka minut. Gotowym polej rurki.

Krok 7

Wierzch posyp obficie startym serem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z brokułami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej