
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
1.5 litra
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepłucz kapustę, jeśli jest za kwaśna, pokrój ją w drobniejsze kawałki. Groch zalej zimną woda i pozostaw na kilka godzin.

Krok 2
Kapustę wraz z grochem przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut.

Krok 3
Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej patelni. Oprósz majerankiem. Zalej szklanką bulionu i duś chwilę, a następnie przełóż do gotującego się grochu z kapustą.

Krok 4
Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku kostką Knorr, gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Podawaj gorącą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa grochowa z boczkiem
Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis na tę zupę przekazywany jest w Polsce z pokolenia na pokolenie, i wciąż cieszy się niegasnącą popularnością wśród smakoszy rodzimej kuchni. Istnieje przeświadczenie, że prawdziwej grochówki możemy posmakować jedynie u babci czy w wojskowej stołówce. To nieprawda. Zupa grochowa to potrawa, z którą poradzi sobie każdy. O czym musisz pamiętać chcąc ją przyrządzić? W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na jakość kiszonej kapusty oraz wybrać wędzony boczek, w którym znajdziesz więcej mięsa niż tłuszczyku. Natomiast parę godzin przed rozpoczęciem gotowania ważne jest, aby groch zalać zimną wodą, dzięki czemu odpowiednio zmięknie. Gęsta i pełna aromatów grochówka smakuje najlepiej, gdy podasz ją gorącą. To wtedy zapach majeranku, czosnku i smażonego boczku najsilniej nęci podniebienia. Smacznego.



































