Zupa grochowa z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grochowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

1052 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

718 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1.5 litra

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepłucz kapustę, jeśli jest za kwaśna, pokrój ją w drobniejsze kawałki. Groch zalej zimną woda i pozostaw na kilka godzin.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę wraz z grochem przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej patelni. Oprósz majerankiem. Zalej szklanką bulionu i duś chwilę, a następnie przełóż do gotującego się grochu z kapustą.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku kostką Knorr, gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Podawaj gorącą.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 4
7

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kinga  Krasuska

    Kinga Krasuska , 04.03.2017

    Bardzo smaczna, mąż uważa, że najlepsza jaką jadł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inez Karin Kwiatkowska

    Inez Karin Kwiatkowska , 20.09.2016

    A ja właśnie ugotowałam dziś grochówkę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Nowicki

    Janusz Nowicki , 20.09.2016

    To jest cud-malina .!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta Kowalik

    Judyta Kowalik , 20.09.2016

    mniami ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Stasiak

    Maciek Stasiak , 16.09.2016

    pomylone przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa szczawiowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa z boczkiemZupa grochowa z boczkiem

Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis na tę zupę przekazywany jest w Polsce z pokolenia na pokolenie, i wciąż cieszy się niegasnącą popularnością wśród smakoszy rodzimej kuchni. Istnieje przeświadczenie, że prawdziwej grochówki możemy posmakować jedynie u babci czy w wojskowej stołówce. To nieprawda. Zupa grochowa to potrawa, z którą poradzi sobie każdy. O czym musisz pamiętać chcąc ją przyrządzić? W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na jakość kiszonej kapusty oraz wybrać wędzony boczek, w którym znajdziesz więcej mięsa niż tłuszczyku. Natomiast parę godzin przed rozpoczęciem gotowania ważne jest, aby groch zalać zimną wodą, dzięki czemu odpowiednio zmięknie. Gęsta i pełna aromatów grochówka smakuje najlepiej, gdy podasz ją gorącą. To wtedy zapach majeranku, czosnku i smażonego boczku najsilniej nęci podniebienia. Smacznego.