Zupa grochowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

989 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

620 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

2 plastry

100 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

1.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepłucz kapustę, jeśli jest za kwaśna, pokrój ją w drobniejsze kawałki. Groch zalej zimną woda i pozostaw na kilka godzin.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę wraz z grochem przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej patelni. Oprósz majerankiem. Zalej szklanką bulionu i duś chwilę, a następnie przełóż do gotującego się grochu z kapustą.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku kostką Knorr, gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Podawaj gorącą.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska, 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga  Krasuska

    Kinga Krasuska, 04.03.2017

    Bardzo smaczna, mąż uważa, że najlepsza jaką jadł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inez Karin Kwiatkowska

    Inez Karin Kwiatkowska, 20.09.2016

    A ja właśnie ugotowałam dziś grochówkę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Nowicki

    Janusz Nowicki, 20.09.2016

    To jest cud-malina .!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta Kowalik

    Judyta Kowalik, 20.09.2016

    mniami ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Stasiak

    Maciek Stasiak, 16.09.2016

    pomylone przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Hiszpańskie gazpacho
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa z boczkiemZupa grochowa z boczkiem

Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis na tę zupę przekazywany jest w Polsce z pokolenia na pokolenie, i wciąż cieszy się niegasnącą popularnością wśród smakoszy rodzimej kuchni. Istnieje przeświadczenie, że prawdziwej grochówki możemy posmakować jedynie u babci czy w wojskowej stołówce. To nieprawda. Zupa grochowa to potrawa, z którą poradzi sobie każdy. O czym musisz pamiętać chcąc ją przyrządzić? W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na jakość kiszonej kapusty oraz wybrać wędzony boczek, w którym znajdziesz więcej mięsa niż tłuszczyku. Natomiast parę godzin przed rozpoczęciem gotowania ważne jest, aby groch zalać zimną wodą, dzięki czemu odpowiednio zmięknie. Gęsta i pełna aromatów grochówka smakuje najlepiej, gdy podasz ją gorącą. To wtedy zapach majeranku, czosnku i smażonego boczku najsilniej nęci podniebienia. Smacznego.