Grochówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

878 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

30 dekagramów

1 opakowanie

1 pęczek

10 dekagramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch przebierz, opłucz i namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia groch odcedź i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Grochówka - Krok 1

Krok 2

Boczek opłucz, pokrój w kostkę i zalej dwoma litrami wody. Dodaj drobno pokrojone warzywa, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.

Grochówka - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj, aż zmiękną.

Grochówka - Krok 3

Krok 4

Miękki groch przetrzyj przez sito i dodaj do wywaru.

Grochówka - Krok 4

Krok 5

Zupę grochową Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do wywaru.

Grochówka - Krok 5

Krok 6

Dopraw przeciśniętym czosnkiem i gotuj jeszcze 10 minut.

Grochówka - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Joanna Sobczak

    Joanna Sobczak

    Nawet jeśli jest dodana zupa w proszku to i tak nie jest wiadomo jaka ona ma być grzybowa czy grochowa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bie

    Basia Bie

    Nie dawałam zupy w proszku. Wyszła pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Stegienka

    Jacek Stegienka

    Co to za dziadowskie przepisy gdzie ciągle używa się produktów w proszku np. knorr. Takie jedzenie to zwykły chłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście – grochu. Gotuje się go, a następnie przeciera, dzięki czemu zupa staje się gęsta, wyrazista i kremowa. Mięsny wywar przyrządza się z dodatkiem pokrojonych warzyw, majeranku, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do niego dodaje się groch, przyprawy i czosnek. Lubisz ostrzejsze potrawy? W takim razie dorzuć do zupy odrobinę mielonej ostrej papryki. Wzbogacisz danie, dołączając do niego również grzyby, najlepiej suszone, kiełbasę lub kaszę. Doskonale będzie pasował zwłaszcza pęczak. Potrawę możesz serwować z kleksem gęstej kwaśnej śmietany ozdobioną posiekaną drobno natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem. Grochówkę podawaj z pajdą chrupiącego wiejskiego chleba, ciastem francuskim zapiekanym z grzybami lub serem albo grzankami z czosnkiem i ziołami. Masz ochotę na tę popularną, gęstą zupę z dodatkami? Przyrządź ją na bazie podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.