Grochówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
920 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

546 osób wydrukowało

Pobierz pdf

841 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

30 dekagramów

1 opakowanie

1 pęczek

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch przebierz, opłucz i namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia groch odcedź i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Grochówka - Krok 1

Krok 2

Boczek opłucz, pokrój w kostkę i zalej dwoma litrami wody. Dodaj drobno pokrojone warzywa, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.

Grochówka - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj, aż zmiękną.

Grochówka - Krok 3

Krok 4

Miękki groch przetrzyj przez sito i dodaj do wywaru.

Grochówka - Krok 4

Krok 5

Zupę grochową Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do wywaru.

Grochówka - Krok 5

Krok 6

Dopraw przeciśniętym czosnkiem i gotuj jeszcze 10 minut.

Grochówka - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Joanna Sobczak

    Joanna Sobczak , 02.12.2017

    Nawet jeśli jest dodana zupa w proszku to i tak nie jest wiadomo jaka ona ma być grzybowa czy grochowa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bie

    Basia Bie , 24.11.2017

    Nie dawałam zupy w proszku. Wyszła pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Stegienka

    Jacek Stegienka , 16.05.2016

    Co to za dziadowskie przepisy gdzie ciągle używa się produktów w proszku np. knorr. Takie jedzenie to zwykły chłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście – grochu. Gotuje się go, a następnie przeciera, dzięki czemu zupa staje się gęsta, wyrazista i kremowa. Mięsny wywar przyrządza się z dodatkiem pokrojonych warzyw, majeranku, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do niego dodaje się groch, przyprawy i czosnek. Lubisz ostrzejsze potrawy? W takim razie dorzuć do zupy odrobinę mielonej ostrej papryki. Wzbogacisz danie, dołączając do niego również grzyby, najlepiej suszone, kiełbasę lub kaszę. Doskonale będzie pasował zwłaszcza pęczak. Potrawę możesz serwować z kleksem gęstej kwaśnej śmietany ozdobioną posiekaną drobno natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem. Grochówkę podawaj z pajdą chrupiącego wiejskiego chleba, ciastem francuskim zapiekanym z grzybami lub serem albo grzankami z czosnkiem i ziołami. Masz ochotę na tę popularną, gęstą zupę z dodatkami? Przyrządź ją na bazie podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.