Grochówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
920 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

547 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

30 dekagramów

1 opakowanie

1 pęczek

10 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch przebierz, opłucz i namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia groch odcedź i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Grochówka - Krok 1

Krok 2

Boczek opłucz, pokrój w kostkę i zalej dwoma litrami wody. Dodaj drobno pokrojone warzywa, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.

Grochówka - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj, aż zmiękną.

Grochówka - Krok 3

Krok 4

Miękki groch przetrzyj przez sito i dodaj do wywaru.

Grochówka - Krok 4

Krok 5

Zupę grochową Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do wywaru.

Grochówka - Krok 5

Krok 6

Dopraw przeciśniętym czosnkiem i gotuj jeszcze 10 minut.

Grochówka - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Joanna Sobczak

    Joanna Sobczak , 02.12.2017

    Nawet jeśli jest dodana zupa w proszku to i tak nie jest wiadomo jaka ona ma być grzybowa czy grochowa...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Bie

    Basia Bie , 24.11.2017

    Nie dawałam zupy w proszku. Wyszła pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Stegienka

    Jacek Stegienka , 16.05.2016

    Co to za dziadowskie przepisy gdzie ciągle używa się produktów w proszku np. knorr. Takie jedzenie to zwykły chłam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Grochówkę najczęściej przyrządza się z wędzonego boczku, włoszczyzny, ziemniaków i – oczywiście – grochu. Gotuje się go, a następnie przeciera, dzięki czemu zupa staje się gęsta, wyrazista i kremowa. Mięsny wywar przyrządza się z dodatkiem pokrojonych warzyw, majeranku, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Do niego dodaje się groch, przyprawy i czosnek. Lubisz ostrzejsze potrawy? W takim razie dorzuć do zupy odrobinę mielonej ostrej papryki. Wzbogacisz danie, dołączając do niego również grzyby, najlepiej suszone, kiełbasę lub kaszę. Doskonale będzie pasował zwłaszcza pęczak. Potrawę możesz serwować z kleksem gęstej kwaśnej śmietany ozdobioną posiekaną drobno natką pietruszki, koperkiem lub tymiankiem. Grochówkę podawaj z pajdą chrupiącego wiejskiego chleba, ciastem francuskim zapiekanym z grzybami lub serem albo grzankami z czosnkiem i ziołami. Masz ochotę na tę popularną, gęstą zupę z dodatkami? Przyrządź ją na bazie podanego przepisu i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.