Grochówka ze śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
253 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 plastry

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj groszek w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej Knorr.

Grochówka ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Gdy będzie miękki przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Grochówka ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Połowę masła, mąkę, żółtko i śmietanę wymieszaj razem.

Grochówka ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Masę zmieszaj ze zmiksowanym groszkiem. Podgrzej, uważaj, by nie zagotować.

Grochówka ze śmietaną - Krok 4

Krok 5

Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na pozostałym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw przyprawą Knorr. Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorkiem.

Grochówka ze śmietaną - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Grażyna Graban

    Grażyna Graban , 24.06.2019

    Grażyna z Bydgoszczy Mniiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mucha

    Justyna Mucha , 16.11.2016

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kierzek

    Janusz Kierzek , 05.11.2016

    rozumiem ,ze to zupa z zielonego groszku .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 05.11.2016

    ....a co ona taka zielona??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka ze śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka ze śmietanąGrochówka ze śmietaną

Aksamitna i kremowa grochówka, posypana obficie ziołami – to godna polecenia propozycja na pierwsze danie. Odmień nieco smak tej popularnej zupy i przygotuj ją według tego przepisu. Co stanowi o jej oryginalności? To dodatek zielonego groszku, który zastępuje groch łuskany. Gotuj go w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej, która nada potrawie wyrazistszego smaku. Kiedy osiągniesz odpowiedni stopień miękkości zielonego groszku, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie przyrządź masę – wymieszaj ze sobą wymienione w przepisie składniki i dodaj do zmiksowanego groszku. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilkanaście minut, pamiętając, żeby nie zagotować mieszanki. Kiedy zupa będzie już gotowa, dobierz do niej odpowiedni dodatek – sprawdzą się grzanki z chleba pszennego, posypane aromatyczną przyprawą oraz szczypiorkiem. Również groszek ptysiowy będzie trafionym wyborem. Grochówkę ze śmietaną podawaj oprószoną pietruszką i rozmarynem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.