
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj groszek w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej Knorr.

Krok 2
Gdy będzie miękki przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Krok 3
Połowę masła, mąkę, żółtko i śmietanę wymieszaj razem.

Krok 4
Masę zmieszaj ze zmiksowanym groszkiem. Podgrzej, uważaj, by nie zagotować.

Krok 5
Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na pozostałym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw przyprawą Knorr. Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka ze śmietaną
Aksamitna i kremowa grochówka, posypana obficie ziołami – to godna polecenia propozycja na pierwsze danie. Odmień nieco smak tej popularnej zupy i przygotuj ją według tego przepisu. Co stanowi o jej oryginalności? To dodatek zielonego groszku, który zastępuje groch łuskany. Gotuj go w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej, która nada potrawie wyrazistszego smaku. Kiedy osiągniesz odpowiedni stopień miękkości zielonego groszku, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie przyrządź masę – wymieszaj ze sobą wymienione w przepisie składniki i dodaj do zmiksowanego groszku. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilkanaście minut, pamiętając, żeby nie zagotować mieszanki. Kiedy zupa będzie już gotowa, dobierz do niej odpowiedni dodatek – sprawdzą się grzanki z chleba pszennego, posypane aromatyczną przyprawą oraz szczypiorkiem. Również groszek ptysiowy będzie trafionym wyborem. Grochówkę ze śmietaną podawaj oprószoną pietruszką i rozmarynem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.



































