
Składniki
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 plastry
1 szklanka
2 łyżki
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotuj groszek w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej Knorr.

Krok 2
Gdy będzie miękki przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Krok 3
Połowę masła, mąkę, żółtko i śmietanę wymieszaj razem.

Krok 4
Masę zmieszaj ze zmiksowanym groszkiem. Podgrzej, uważaj, by nie zagotować.

Krok 5
Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na pozostałym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw przyprawą Knorr. Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka ze śmietaną
Aksamitna i kremowa grochówka, posypana obficie ziołami – to godna polecenia propozycja na pierwsze danie. Odmień nieco smak tej popularnej zupy i przygotuj ją według tego przepisu. Co stanowi o jej oryginalności? To dodatek zielonego groszku, który zastępuje groch łuskany. Gotuj go w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej, która nada potrawie wyrazistszego smaku. Kiedy osiągniesz odpowiedni stopień miękkości zielonego groszku, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie przyrządź masę – wymieszaj ze sobą wymienione w przepisie składniki i dodaj do zmiksowanego groszku. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilkanaście minut, pamiętając, żeby nie zagotować mieszanki. Kiedy zupa będzie już gotowa, dobierz do niej odpowiedni dodatek – sprawdzą się grzanki z chleba pszennego, posypane aromatyczną przyprawą oraz szczypiorkiem. Również groszek ptysiowy będzie trafionym wyborem. Grochówkę ze śmietaną podawaj oprószoną pietruszką i rozmarynem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.