Grochówka ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

238 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

4 plastry

1 szklanka

2 łyżki

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj groszek w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej Knorr.

Grochówka ze śmietaną - Krok 1

Krok 2

Gdy będzie miękki przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Grochówka ze śmietaną - Krok 2

Krok 3

Połowę masła, mąkę, żółtko i śmietanę wymieszaj razem.

Grochówka ze śmietaną - Krok 3

Krok 4

Masę zmieszaj ze zmiksowanym groszkiem. Podgrzej, uważaj, by nie zagotować.

Grochówka ze śmietaną - Krok 4

Krok 5

Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na złoty kolor na pozostałym maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Dopraw przyprawą Knorr. Zupę podawaj z grzankami, posypaną szczypiorkiem.

Grochówka ze śmietaną - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Grażyna Graban

    Grażyna Graban

    Grażyna z Bydgoszczy Mniiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mucha

    Justyna Mucha

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kierzek

    Janusz Kierzek

    rozumiem ,ze to zupa z zielonego groszku .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska

    ....a co ona taka zielona??

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grochówka ze śmietanąGrochówka ze śmietaną

Aksamitna i kremowa grochówka, posypana obficie ziołami – to godna polecenia propozycja na pierwsze danie. Odmień nieco smak tej popularnej zupy i przygotuj ją według tego przepisu. Co stanowi o jej oryginalności? To dodatek zielonego groszku, który zastępuje groch łuskany. Gotuj go w litrze wody z dodatkiem bulionetki drobiowej, która nada potrawie wyrazistszego smaku. Kiedy osiągniesz odpowiedni stopień miękkości zielonego groszku, przetrzyj go przez sito lub dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie przyrządź masę – wymieszaj ze sobą wymienione w przepisie składniki i dodaj do zmiksowanego groszku. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj przez kilkanaście minut, pamiętając, żeby nie zagotować mieszanki. Kiedy zupa będzie już gotowa, dobierz do niej odpowiedni dodatek – sprawdzą się grzanki z chleba pszennego, posypane aromatyczną przyprawą oraz szczypiorkiem. Również groszek ptysiowy będzie trafionym wyborem. Grochówkę ze śmietaną podawaj oprószoną pietruszką i rozmarynem. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.