Zupa brokułowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

1124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

616 osób wydrukowało

Pobierz pdf

795 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 dekagramów

0

10 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

0

0

50 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Zupa brokułowa - Krok 1

Krok 2

W połowie wywaru ugotuj kaszę.

Zupa brokułowa - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron.

Zupa brokułowa - Krok 3

Krok 4

Oczyść i podziel na różyczki brokuł. Różyczki brokuła opłucz w wodzie z dodatkiem octu i ugotuj w drugiej części rosołu.

Zupa brokułowa - Krok 4

Krok 5

Posiekaj cebulę, następnie usmaż, połącz z kaszą i wywarem z brokułami. Gotuj 10 minut.

Zupa brokułowa - Krok 5

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy, dodaj do garnka i dopraw do smaku. Zupę brokułową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa brokułowa - Krok 6
9

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Chrzanowska

    Jadwiga Chrzanowska

    pyszna zupa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Migacz

    Edyta Migacz

    Otóż to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pablo Fiołek Ogrodowy

    Pablo Fiołek Ogrodowy

    Zamiast bulionu lepiej samemu zrobić wywar

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kostrzewa

    Urszula Kostrzewa

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Basiewicz

    Danuta Basiewicz

    Súper.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Parada

    Kinga Parada

    A po co te żółtka sie daje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Miód cud malina.Trzeba korzystać z mlodych warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wierzchowska

    Iwona Wierzchowska

    Pyszna. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowaZupa brokułowa

Przepisów na zupę brokułową jest mnóstwo. Zwykle serwuje się ją pod postacią kremu, z dodatkiem prażonych płatków migdałowych lub grzankami. Tym razem proponujemy jednak, aby zupa miała bardziej klasyczną postać, a zielone różyczki brokułów pozostały w bulionie w całości. Naszą zupę brokułową podajemy z makaronem penne i kaszą jęczmienną, które gotują się w tym samym wywarze co reszta składników zupy. Nie musisz więc wyciągać kolejnych dwóch garnków do przygotowanie tej zupy. Mniej naczyń to także mniej zmywania, więc ten przepis docenią wszyscy zapracowani. Lekko ubite żółtka nadają zupie brokułowej wyjątkową gładkość i kremową konsystencję. To doskonała alternatywa dla niemodnej już zasmażki z mąki. Ponadto żółtka smakują w bulionie tak, jakbyś zaprawiła zupę delikatnym serkiem. Spróbuj, a już zawsze będziesz robić taką wersję brokułowej.