Zupa brokułowa z makaronem - z brokułami: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa brokułowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
1476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

745 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 6

Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy, dodaj do garnka i dopraw do smaku. Zupę brokułową podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa brokułowa - Krok 6

Krok 2

Dodaj makaron.

Zupa brokułowa - Krok 2

Krok 3

W połowie wywaru ugotuj kaszę.

Zupa brokułowa - Krok 3

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Zupa brokułowa - Krok 1

Krok 5

Posiekaj cebulę, następnie usmaż, połącz z kaszą i wywarem z brokułami. Gotuj 10 minut.

Zupa brokułowa - Krok 5

Krok 4

Oczyść i podziel na różyczki brokuł. Różyczki brokuła opłucz w wodzie z dodatkiem octu i ugotuj w drugiej części rosołu.

Zupa brokułowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

9

Opinie o przepisie

  • Jadwiga Chrzanowska

    Jadwiga Chrzanowska , 09.02.2020

    pyszna zupa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Górska

    Anna Górska , 27.03.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta Migacz

    Edyta Migacz , 23.06.2016

    Otóż to!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pablo Fiołek Ogrodowy

    Pablo Fiołek Ogrodowy , 23.06.2016

    Zamiast bulionu lepiej samemu zrobić wywar

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Kostrzewa

    Urszula Kostrzewa , 22.06.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Basiewicz

    Danuta Basiewicz , 22.06.2016

    Súper.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Parada

    Kinga Parada , 03.06.2016

    A po co te żółtka sie daje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 03.06.2016

    Miód cud malina.Trzeba korzystać z mlodych warzyw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wierzchowska

    Iwona Wierzchowska , 19.10.2015

    Pyszna. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowaZupa brokułowa

Przepisów na zupę brokułową jest mnóstwo. Zwykle serwuje się ją pod postacią kremu, z dodatkiem prażonych płatków migdałowych lub grzankami. Tym razem proponujemy jednak, aby zupa miała bardziej klasyczną postać, a zielone różyczki brokułów pozostały w bulionie w całości. Naszą zupę brokułową podajemy z makaronem penne i kaszą jęczmienną, które gotują się w tym samym wywarze co reszta składników zupy. Nie musisz więc wyciągać kolejnych dwóch garnków do przygotowanie tej zupy. Mniej naczyń to także mniej zmywania, więc ten przepis docenią wszyscy zapracowani. Lekko ubite żółtka nadają zupie brokułowej wyjątkową gładkość i kremową konsystencję. To doskonała alternatywa dla niemodnej już zasmażki z mąki. Ponadto żółtka smakują w bulionie tak, jakbyś zaprawiła zupę delikatnym serkiem. Spróbuj, a już zawsze będziesz robić taką wersję brokułowej.