Świateczny żurek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świateczny żurek

Autor: supermama

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

5 ziaren

4 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować bulion z udka indyka i z warzywami,pod koniec kiedy warzywa będą prawie miękkie i mięso ugotowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki,gotować do miękkości.

Krok 2

Dodać żurek z butelki (polecam firmy Zbych z Redy),doprawić solą,pieprzem,majerankiem,łyżką cukru, zagotować cały czas mieszając.

Krok 3

Osobno wyjąc udko na talerzyk. Pyszny z dodatkiem jajka,białej kiełbaski:)

supermama

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świateczny żurek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej