Co powiecie na szybki strogonoff z polędwiczek wieprzowych? 15 minut i na stole pojawia się danie szykowne i niecodzienne. Spróbujcie.

Szybki strogonoff wieprzowy:
Czas: 15 minut
4 porcje

Składniki:
- 400 g polędwiczek wieprzowych
- 1 czerwona papryka
- Sos do pieczeni jasny Knorr
- 30 g musztardy sarepskiej
- Przyprawa do karkówki Knorr
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 szalotki lub 1 średnia cebula
- świeży tymianek
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania

Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr i odstaw na 20 minut. Pokrój paprykę w paski podobnej grubości do kawałków mięsa, szalotkę w piórka, a czosnek posiekaj. Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj mięso, szalotkę, czosnek oraz paprykę. Dodaj również musztardę. Rozprowadź w wodzie Sos do pieczeni Knorr i dolej go do mięsa. Duś wszystko 5 minut. Potrawę dopraw świeżymi listkami tymianku. Podawaj z łyżką gęstej śmietany

Polędwiczki wieprzowe są jednym z tych składników, które gwarantują, że nasza potrawa będzie udana. Są zawsze miękkie, soczyste i dobrze komponują się z bardzo różnorodnym zestawem składników np. z owocami, ze smakami orientalnymi, dobrze nadają się do nadziewania. Pamiętajcie tylko, aby czas ich obróbki był starannie wymierzony. Wieprzowina nie może być surowa, a jednocześnie nie powinna być wysuszona.

Spróbujcie przepisu na polędwiczki wieprzowe z owocami. Śliwki z przepisu zastąpić można jabłkiem w rodzaju złotej renety.

http://www.przepisy.pl/przepis/poledwiczki-wieprzowe

W następnym wpisie zajmę się tematem zapiekanek, które nie wymagają długiego czasu w piekarniku.

Do zobaczenia.