Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
średnie
709 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 szklanki
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i oczyść dwie polędwiczki wieprzowe, następnie skrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Krok 2
Następnie podsmaż je na 2 łyżkach oleju.

Krok 3
Zdejmij polędwiczki i zlej tłuszcz. Dodaj 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, śmietanę i włóż mięso z powrotem. Duś całość jeszcze 10 minut.

Krok 4
Na koniec wypestkuj i pokrój śliwki, dodaj je do gotowego mięsa.


Dobra rada:
Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
Szukasz sposobu na szybkie i jednocześnie eleganckie danie? Polędwiczki wieprzowe to świetny wybór. Są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pokrój mięso na niezbyt grube kawałki. Do przygotowania sosu użyj słodkiej śmietanki – będzie wtedy nieco łagodniejszy. Jeśli wolisz wyraziste smaki, użyj śmietany 18%. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją zahartować, inaczej może się zwarzyć. Po połączeniu sosu i mięsa, dodaj do nich pokrojone świeże śliwki np. węgierki albo uleny. Dobrze pasować będą również inne miękkie owoce, na przykład jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie. Polędwiczki serwuj z dodatkiem zapiekanych ziemniaków, puree, kopytek lub gnocchi, czyli włoskich klusek. Danie dobrze komponuje się z miksem różnokolorowych sałat polanych sosem winegret, a także ze świeżym szpinakiem z octem balsamicznym. Przed podaniem ozdób je cząstkami pozostałych owoców. Spróbuj polędwiczek wieprzowych w proponowanej przez nas wersji! To danie tak dobre, że będziesz je często powtarzać.



































