Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

1709 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1090 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

10 sztuk

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

15 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj polędwiczkę, oczyść z błonek. Mięso okrój tak, aby powstał jeden równy kawałek. Wykrojone mięso zmiel w maszynce. Polędwiczki zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr.

Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Zalej grzyby wodą, po chwili odlej nadmiar płynu. Cebule i pieczarki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebule i czosnek, a następnie grzyby i smaż do momentu, kiedy cały sos odparuje. Dopraw całość majerankiem. Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj z mielonym mięsem.

Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Plastry boczku rozłóż równo obok siebie. Rozsmaruj na nich farsz, nałóż polędwiczkę i całość zroluj. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym.

Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - Krok 4
42

Opinie o przepisie

  • Margherita Guzik-Tomkowicz

    Margherita Guzik-Tomkowicz , 07.06.2016

    Brak mielonego w przepisie?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Duleba

    Andrzej Duleba , 18.04.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Borygo Szaweło Szaweło

    Borygo Szaweło Szaweło , 04.08.2014

    :D idzie jesień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Murawa

    Tomasz Murawa , 04.08.2014

    To co tygrysek lubi!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zbigniew Czarni

    Teresa Zbigniew Czarni , 04.08.2014

    Ewuniu dla takiej polędwiczki warto ....... miam miam miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 04.08.2014

    Lubi to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafal Tyzenhauz

    Rafal Tyzenhauz , 04.08.2014

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Motokobiety.pl

    Motokobiety.pl , 04.08.2014

    Jest pomysł na dziś :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Cempa

    Krystyna Cempa , 04.08.2014

    PYCHA !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Brzostowska

    Grazyna Brzostowska , 04.08.2014

    lubi to.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Domagala

    Teresa Domagala , 04.08.2014

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Rejman

    Piotr Rejman , 04.08.2014

    Jakieś halucynogenki ? zaiste interesujące !... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Filip Paluszek

    Maciej Filip Paluszek , 03.08.2014

    ehhhhhh pragnę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Bugalska

    Ela Bugalska , 03.08.2014

    Norma zrobiła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Bogusz

    Grażyna Bogusz , 03.08.2014

    Mariolka Ty super gotujesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ludwik Łatka

    Ludwik Łatka , 03.08.2014

    o której obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Muller

    Barbara Muller , 03.08.2014

    wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenia Piasecka

    Eugenia Piasecka , 03.08.2014

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wojtylak

    Maria Wojtylak , 03.08.2014

    Uwielbiam polędwiczki a jeszcze z grzybami, mniam,mniam,mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kwiatkowska

    Jadwiga Kwiatkowska , 03.08.2014

    mniam ,mniam z grzybkami to jest cos dla podniebienia!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Węgłowski

    Tomasz Węgłowski , 03.08.2014

    chociaż nie lepszy będzie sum na szpinaku z sosem z białej cebuli z zielonym pieprzem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Węgłowski

    Tomasz Węgłowski , 03.08.2014

    a może wątróbka cielęca z sosem wiśniowym?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Fedorko

    Marek Fedorko , 03.08.2014

    eee tam wle ruskie ze słoninka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Lukowski

    Ryszard Lukowski , 03.08.2014

    jak przyjedziez to sprobujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Ałaszkiewicz

    Stanisław Ałaszkiewicz , 03.08.2014

    Aniu grzyby latosie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 03.08.2014

    Masz nowe pomysły , pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Filipczyk

    Joanna Filipczyk , 03.08.2014

    wygląda smakowicie mniam, mniam :) muszę wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 03.08.2014

    Tomaszek, jak smakowało? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Januszek

    Lucyna Januszek , 03.08.2014

    Tylko jak to zwinac? Rozpadnie sie .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Hundowska

    Paula Hundowska , 03.08.2014

    mm to by bylo dobre ;p

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybamiPolędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami

Delikatna polędwiczka faszerowana aromatycznymi grzybami i owinięta wędzonymi plastrami boczku to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia, dodaj do farszu kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek. Aby ułatwić sobie zwijanie rolady, rozłóż plastry boczku na folii spożywczej zwilżonej wodą, aby mięso się do niej nie przyklejało. Zrolowaną polędwiczkę możesz dodatkowo spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem. Po upieczeniu podawaj z puree ziemniaczanym lub kaszą oraz gęstym, aksamitnym sosem. Serwuj w towarzystwie glazurowanych buraczków. By je zrobić, rozpuść na patelni z tłuszczem łyżkę miodu, dorzuć ugotowane oraz pokrojone w grubą kostkę buraczki, a następnie delikatnie je podsmaż. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny lub odrobiną sosu winegret.