Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
łatwe
1493 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
10 sztuk
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
15 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj polędwiczkę, oczyść z błonek. Mięso okrój tak, aby powstał jeden równy kawałek. Wykrojone mięso zmiel w maszynce. Polędwiczki zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr.

Krok 2
Zalej grzyby wodą, po chwili odlej nadmiar płynu. Cebule i pieczarki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 3
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebule i czosnek, a następnie grzyby i smaż do momentu, kiedy cały sos odparuje. Dopraw całość majerankiem. Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj z mielonym mięsem.

Krok 4
Plastry boczku rozłóż równo obok siebie. Rozsmaruj na nich farsz, nałóż polędwiczkę i całość zroluj. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
Delikatna polędwiczka faszerowana aromatycznymi grzybami i owinięta wędzonymi plastrami boczku to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przekonasz się o tym, przygotowując naszą recepturę! Tylko 45 minut dzieli Cię od spróbowania specjału, jakim są polędwiczki zawijane w boczku z pieczarkami. Smacznego!
Dla kogo?
Polędwiczki w boczku z pieczarkami to danie dla osób lubiących soczyste mięsa w towarzystwie pysznych dodatków. Należysz do tego grona? Jeżeli tak, to nie czekaj i już teraz rozpocznij kulinarne działania. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków bez większego wysiłku.
Na jaką okazję?
Przyjęcie z okazji urodzin, rocznicy czy imienin to idealna okazja, by zaserwować polędwiczki w boczku w sosie grzybowym. To wykwintne danie zadowoli wszystkich gości, a Ty zaprezentujesz się jako doskonały kucharz o wielkich umiejętnościach. Powodzenia!
Czy wiesz, że?
Jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia, dodaj do farszu kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek. Aby ułatwić sobie zwijanie rolady, rozłóż plastry boczku na folii spożywczej zwilżonej wodą, aby mięso się do niej nie przyklejało. Zrolowaną polędwiczkę możesz dodatkowo spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem.
Dla urozmaicenia:
Gdy polędwiczki wieprzowe z boczkiem i pieczarkami będą gotowe, skrop je sokiem z cytryny i podawaj je z puree ziemniaczanym lub kaszą. Serwuj w towarzystwie glazurowanych buraczków. By je zrobić, rozpuść na patelni z tłuszczem łyżkę miodu, dorzuć ugotowane oraz pokrojone w grubą kostkę buraczki, a następnie delikatnie je podsmaż.



































