Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
łatwe
1161 osób zapisało
Składniki
300 gramów
10 sztuk
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
15 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Umyj polędwiczkę, oczyść z błonek. Mięso okrój tak, aby powstał jeden równy kawałek. Wykrojone mięso zmiel w maszynce. Polędwiczki zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr.
Krok 2
Zalej grzyby wodą, po chwili odlej nadmiar płynu. Cebule i pieczarki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebule i czosnek, a następnie grzyby i smaż do momentu, kiedy cały sos odparuje. Dopraw całość majerankiem. Odstaw do ostygnięcia i następnie wymieszaj z mielonym mięsem.
Krok 4
Plastry boczku rozłóż równo obok siebie. Rozsmaruj na nich farsz, nałóż polędwiczkę i całość zroluj. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut. Podawaj z puree ziemniaczanym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem i grzybami
Delikatna polędwiczka faszerowana aromatycznymi grzybami i owinięta wędzonymi plastrami boczku to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jeśli lubisz mięsno-owocowe połączenia, dodaj do farszu kilka drobno pokrojonych suszonych śliwek. Aby ułatwić sobie zwijanie rolady, rozłóż plastry boczku na folii spożywczej zwilżonej wodą, aby mięso się do niej nie przyklejało. Zrolowaną polędwiczkę możesz dodatkowo spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem. Po upieczeniu podawaj z puree ziemniaczanym lub kaszą oraz gęstym, aksamitnym sosem. Serwuj w towarzystwie glazurowanych buraczków. By je zrobić, rozpuść na patelni z tłuszczem łyżkę miodu, dorzuć ugotowane oraz pokrojone w grubą kostkę buraczki, a następnie delikatnie je podsmaż. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny lub odrobiną sosu winegret.