Pieczone kiełbaski z warzywami w przyprawach korzennych
łatwe
29 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
0.25 łyżeczki
0.25 łyżeczki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew i pietruszkę obrać, umyć i osuszyć. Warzywa pokroić na kawałki i włożyć do blaszki.
Krok 2
Do blaszki włożyć również surową białą kiełbasę.
Krok 3
Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Warzywa i kiełbasę spryskać olejem i posypać przyprawami – wszystko wymieszać.
Krok 4
Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 40 min w 180st. Podawać np. z surówką lub z frytkami.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej