Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanym tłuszczu. Wsyp kaszę i zalej 400 ml wody.
Krok 2
Żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Bulionetka warzywna Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu.
Krok 3
Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut. Do gotowej kaszy dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.
Krok 4
Płat ciasta rozłóż na blacie i wytnij nieduże krążki używając do tego szklanki lub jeśli posiadasz metalowego ringu.
Krok 5
Na każdy krążek nałóż porcję kaszy i zlep, jak tradycyjne pierogi. Gotowe układaj na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.
Dobra rada:
Do takich pierożków możesz przygotować dip z gęstej kwaśnej śmietany ze szczypiorem lub koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną
Jak zrobić pieczone pierożki? Przepisów jest naprawdę mnóstwo. Począwszy od ciasta: kruche, drożdżowe, półkruche, po niezliczone rodzaje nadzienia: mięsne, serowe, warzywne, słodkie. Jeśli szukasz dania prostego, smacznego i jednocześnie oryginalnego, przygotuj chrupiące pierożki z kaszą jaglaną. Kasza ta ma delikatny, lekko orzechowy smak, i dość kleistą konsystencję, doskonale zatem sprawdza się jako farsz. Przed gotowaniem przepłucz ją gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotuj z dodatkiem esencji do mięs. Gotową kaszę dopraw świeżą natką pietruszki albo koperkiem. Następnie po przestudzeniu nadziewaj nią kawałki ciasta francuskiego. Ulep pierożki, posmaruj jajkiem i upiecz. Dobrze będą smakowały, jeśli przedtem posypiesz je dodatkowo kminkiem. Pierożki z kaszą jaglaną to ciekawa propozycja na obiad, a także jako dodatek do potraw i przekąska. Podawaj je z sosami, np. czosnkowym lub śmietanowym oraz z sałatkami. Będą także świetnie smakowały z filiżanką czerwonego barszczu. Wypróbuj ten przepis!