Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanym tłuszczu. Wsyp kaszę i zalej 400 ml wody.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Bulionetka warzywna Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut. Do gotowej kaszy dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Płat ciasta rozłóż na blacie i wytnij nieduże krążki używając do tego szklanki lub jeśli posiadasz metalowego ringu.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 4

Krok 5

Na każdy krążek nałóż porcję kaszy i zlep, jak tradycyjne pierogi. Gotowe układaj na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takich pierożków możesz przygotować dip z gęstej kwaśnej śmietany ze szczypiorem lub koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące pierożki z kaszą jaglanąChrupiące pierożki z kaszą jaglaną

Jak zrobić pieczone pierożki? Przepisów jest naprawdę mnóstwo. Począwszy od ciasta: kruche, drożdżowe, półkruche, po niezliczone rodzaje nadzienia: mięsne, serowe, warzywne, słodkie. Jeśli szukasz dania prostego, smacznego i jednocześnie oryginalnego, przygotuj chrupiące pierożki z kaszą jaglaną. Kasza ta ma delikatny, lekko orzechowy smak, i dość kleistą konsystencję, doskonale zatem sprawdza się jako farsz. Przed gotowaniem przepłucz ją gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotuj z dodatkiem esencji do mięs. Gotową kaszę dopraw świeżą natką pietruszki albo koperkiem. Następnie po przestudzeniu nadziewaj nią kawałki ciasta francuskiego. Ulep pierożki, posmaruj jajkiem i upiecz. Dobrze będą smakowały, jeśli przedtem posypiesz je dodatkowo kminkiem. Pierożki z kaszą jaglaną to ciekawa propozycja na obiad, a także jako dodatek do potraw i przekąska. Podawaj je z sosami, np. czosnkowym lub śmietanowym oraz z sałatkami. Będą także świetnie smakowały z filiżanką czerwonego barszczu. Wypróbuj ten przepis!