
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanym tłuszczu. Wsyp kaszę i zalej 400 ml wody.

Krok 2
Żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Bulion warzywny Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu.

Krok 3
Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut. Do gotowej kaszy dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.

Krok 4
Płat ciasta rozłóż na blacie i wytnij nieduże krążki używając do tego szklanki lub jeśli posiadasz metalowego ringu.

Krok 5
Na każdy krążek nałóż porcję kaszy i zlep, jak tradycyjne pierogi. Gotowe układaj na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.


Dobra rada:
Do takich pierożków możesz przygotować dip z gęstej kwaśnej śmietany ze szczypiorem lub koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną
Jak zrobić pieczone pierożki? Przepisów jest naprawdę mnóstwo. Począwszy od ciasta: kruche, drożdżowe, półkruche, po niezliczone rodzaje nadzienia: mięsne, serowe, warzywne, słodkie. Jeśli szukasz dania prostego, smacznego i jednocześnie oryginalnego, przygotuj chrupiące pierożki z kaszą jaglaną. Kasza ta ma delikatny, lekko orzechowy smak, i dość kleistą konsystencję, doskonale zatem sprawdza się jako farsz. Przed gotowaniem przepłucz ją gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotuj z dodatkiem esencji do mięs. Gotową kaszę dopraw świeżą natką pietruszki albo koperkiem. Następnie po przestudzeniu nadziewaj nią kawałki ciasta francuskiego. Ulep pierożki, posmaruj jajkiem i upiecz. Dobrze będą smakowały, jeśli przedtem posypiesz je dodatkowo kminkiem. Pierożki z kaszą jaglaną to ciekawa propozycja na obiad, a także jako dodatek do potraw i przekąska. Podawaj je z sosami, np. czosnkowym lub śmietanowym oraz z sałatkami. Będą także świetnie smakowały z filiżanką czerwonego barszczu. Wypróbuj ten przepis!