Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
468 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
10 sztuk
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Wystudź, a następnie dodaj starty ser i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku.

Krok 2
Z kapusty wytnij głąb i sparz ją w całości w dużym garnku, we wrzącej wodzie. Co chwila oddzielaj widelcem sparzone liście kapusty i wyjmuj je.

Krok 3
Na każdy liść nałóż porcję przygotowanej kaszy i zwiń, jak tradycyjne gołąbki.

Krok 4
Pieczarki pokrój w "ósemki". Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pieczarki i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody i zagotuj.

Krok 5
Następnie żeby sos był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Naturalnie smaczne Gulasz Knorr, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień.

Krok 6
Do przygotowanego sosu wkładaj ostrożnie gołąbki. Przykryj garnek i gotuj potrawę 25 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli nie masz wędzonego sera, możesz użyć zwykłego żółtego sera. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejInne przepisy
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zwłaszcza, gdy przyrządzisz je z kaszą jaglaną i wędzonym serem. Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kaszy. Następnie dodaj starty ser wędzony oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, majerankiem, odrobiną gałki muszkatołowej lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymany w ten sposób farsz nałóż na każdy liść sałaty, po czym ciasno zawiń w rulonik. Smak przyrządzonego dania podkreślisz, dusząc gołąbki razem z gęstym sosem pieczarkowym lub grzybowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując wędzony ser zwykłym serem żółtym. Gotowe danie podawaj na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, koniecznie polane aromatycznym sosem. Dobrze będzie smakować zaserwowane z gotowanymi ziemniakami posypanymi obficie koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i serem.