Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
467 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
10 sztuk
100 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Wystudź, a następnie dodaj starty ser i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku.

Krok 2
Z kapusty wytnij głąb i sparz ją w całości w dużym garnku, we wrzącej wodzie. Co chwila oddzielaj widelcem sparzone liście kapusty i wyjmuj je.

Krok 3
Na każdy liść nałóż porcję przygotowanej kaszy i zwiń, jak tradycyjne gołąbki.

Krok 4
Pieczarki pokrój w "ósemki". Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pieczarki i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody i zagotuj.

Krok 5
Następnie żeby sos był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Naturalnie smaczne Gulasz Knorr, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień.

Krok 6
Do przygotowanego sosu wkładaj ostrożnie gołąbki. Przykryj garnek i gotuj potrawę 25 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Jeśli nie masz wędzonego sera, możesz użyć zwykłego żółtego sera. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zwłaszcza, gdy przyrządzisz je z kaszą jaglaną i wędzonym serem. Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kaszy. Następnie dodaj starty ser wędzony oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, majerankiem, odrobiną gałki muszkatołowej lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymany w ten sposób farsz nałóż na każdy liść sałaty, po czym ciasno zawiń w rulonik. Smak przyrządzonego dania podkreślisz, dusząc gołąbki razem z gęstym sosem pieczarkowym lub grzybowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując wędzony ser zwykłym serem żółtym. Gotowe danie podawaj na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, koniecznie polane aromatycznym sosem. Dobrze będzie smakować zaserwowane z gotowanymi ziemniakami posypanymi obficie koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i serem.