Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

418 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

10 sztuk

100 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Wystudź, a następnie dodaj starty ser i posiekaną natkę. Całość dopraw do smaku.

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - Krok 1

Krok 2

Z kapusty wytnij głąb i sparz ją w całości w dużym garnku, we wrzącej wodzie. Co chwila oddzielaj widelcem sparzone liście kapusty i wyjmuj je.

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - Krok 2

Krok 3

Na każdy liść nałóż porcję przygotowanej kaszy i zwiń, jak tradycyjne gołąbki.

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - Krok 3

Krok 4

Pieczarki pokrój w "ósemki". Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pieczarki i smaż chwilę razem. Wlej 500 ml wody i zagotuj.

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - Krok 4

Krok 5

Następnie żeby sos był odpowiednio gęsty i dobrze doprawiony dodaj Naturalnie smaczne Gulasz Knorr, dokładnie wymieszaj. Zmniejsz ogień.

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - Krok 5

Krok 6

Do przygotowanego sosu wkładaj ostrożnie gołąbki. Przykryj garnek i gotuj potrawę 25 minut. Podawaj na ciepło.

Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz wędzonego sera, możesz użyć zwykłego żółtego sera. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

54

Opinie o przepisie

  • Agnes Knop

    Agnes Knop , 26.01.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Cyranowska

    Anna Cyranowska , 14.01.2016

    Robiłam juz kilka razy są naprawde pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 21.11.2015

    Tak, ale nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tolula

    Ewa Tolula , 21.11.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.11.2015

    Ewa, pracujemy nad tym, niedługo wszystko powinno działać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Tolula

    Ewa Tolula , 21.11.2015

    coś mi sie strony na tym nie otwierają z przepisami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Krzykowska

    Anna Krzykowska , 03.10.2015

    przepisy.pl Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym.Życzę smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Herman

    Teresa Herman , 02.10.2015

    A gdzie przepis ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kozłowska

    Dorota Kozłowska , 30.09.2015

    Fajne, ale ten fix z kurczakiem to jakaś pomyłka :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Krzykowska

    Anna Krzykowska , 27.09.2015

    Gołąbki wyszły zajefane , pychotka, dziękuję za przepis ,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 24.09.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=l5-lKMbTSUk

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Boetcher

    Anna Boetcher , 24.09.2015

    Kaszę jaglaną jadam z różnymi dodatkami codziennie w pracy do porannej kawy ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Zablonska

    Elzbieta Zablonska , 24.09.2015

    samo zdrowie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Woźniak

    Mariusz Woźniak , 24.09.2015

    Wygladaja apetycznie,ale czy ja wiem?,wole standartowe,Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Pianowska

    Urszula Pianowska , 24.09.2015

    Kasza jaglana troche mdly smak dlatego musi byc dodatek intensywny ale w tej wersji golabka z tym serem naprawde ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Kiliszewska

    Zofia Kiliszewska , 24.09.2015

    Zdrowa,tania,pod każdym względem jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Lewko

    Jarosław Lewko , 23.09.2015

    a gdzie mięso? ;-) Jaglana sraglana ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Neumann

    Irena Neumann , 23.09.2015

    Właśnie jutro będe robiła gołąbki lecz tym razem tradycyjne , z ryzem (brązowym) i miesem(mielonym z indyka-tak mi przypadło) i oczywiscie kapusta musi być włoska.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Łoza

    Stanisław Łoza , 23.09.2015

    JEDYNA KASZA KTÓREJ W ŻYCIU NIE CIERPIAŁEM OD DZIECKA I NIE WIEM DLACZEGO.A W CZASIE WOJNY NIE RAZ TRZEBA BYŁO JEŚĆ.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 23.09.2015

    Doskonała z rybą, lekko zrobionym mięskiem drobiowym i delikatny sosik...może kurkowy, sezon grzybowy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Piech

    Marcin Piech , 23.09.2015

    Ja lana najzdrowsza polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Martenka

    Jolanta Martenka , 23.09.2015

    Ostatnio jadłam gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami, super były!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Niemczyk

    Krysia Niemczyk , 23.09.2015

    Fajne jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 23.09.2015

    Cmok Haniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 23.09.2015

    Kasze jaglana lubie na slodko z roznymi owocami,miodem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski , 23.09.2015

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Grycman

    Maria Grycman , 23.09.2015

    lubię to pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Kowalewska

    Izabela Kowalewska , 23.09.2015

    Wyglądają apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 23.09.2015

    Nie smierdzi. Nalezy wlasciwie ja przygotowac. Zanim sie ugotuje i nalezy przyprawić wtedy bedzie pyszna:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Guślińska

    Basia Guślińska , 23.09.2015

    Super doskonale polaczenie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zielone gołąbki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonymGołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym

Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zwłaszcza, gdy przyrządzisz je z kaszą jaglaną i wędzonym serem. Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kaszy. Następnie dodaj starty ser wędzony oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem, majerankiem, odrobiną gałki muszkatołowej lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymany w ten sposób farsz nałóż na każdy liść sałaty, po czym ciasno zawiń w rulonik. Smak przyrządzonego dania podkreślisz, dusząc gołąbki razem z gęstym sosem pieczarkowym lub grzybowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę modyfikować, np. zastępując wędzony ser zwykłym serem żółtym. Gotowe danie podawaj na ciepło, zaraz po przyrządzeniu, koniecznie polane aromatycznym sosem. Dobrze będzie smakować zaserwowane z gotowanymi ziemniakami posypanymi obficie koperkiem. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i serem.