Gołąbki lasowiackie - chopcie, chapcie: przepis | Przepisy.pl pixel

Chapcie lasowiackie gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

heart
658 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

485 osób wydrukowało

Pobierz pdf

931 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

2 listków

5 sztuk

300 gramów

20 gramów

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę obgotuj, by liście zmiękły.

Chapcie lasowiackie gołąbki - Krok 1

Krok 2

Kiszoną kapustę ugotuj i wymieszaj z pokruszonymi grzybami, ryżem, kaszą jęczmienną.

Chapcie lasowiackie gołąbki - Krok 2

Krok 3

Farszem nadziewaj kapuściane liście.

Chapcie lasowiackie gołąbki - Krok 3

Krok 4

Duś na małym ogniu z przyprawami. Możesz też dodać przecier pomidorowy i zapiec w piekarniku.

Chapcie lasowiackie gołąbki - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chapcie lasowiackie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chapcie lasowiackie gołąbkiChapcie lasowiackie gołąbki

Kapustę obgotuj, by liście zmiękły.