Przepisy z kapusty kiszonej
99 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Kapusta kiszona
Z czym kojarzą się wam dania z kapusty kiszonej? Zapewne z bigosem, farszem do pierogów, surówką obiadową oraz kapuśniakiem. Kapusta kiszona surowa to jedna z najpopularniejszych form podania kapusty. Zwróćcie jednak uwagę, że pomysłów, co zrobić z kapusty kiszonej, jest znacznie więcej! Przekonacie się o tym, zagłębiając się w przepisach z kapustą kiszoną, jakie dla was zebraliśmy. To nie tylko klasyczne dania kuchni polskiej, ale także ruloniki francuskie z kiełbasą, kapustą kiszoną i curry czy aromatyczny gulasz mięsny. Możliwości na to, co z kapusty kiszonej można zrobić, są niemal nieograniczone!
Dla kogo? Dania z kiszonej kapusty posmakują każdemu! Spełnią kulinarne oczekiwania miłośników mięsa, ale także wegetarian, szukających pomysłów na urozmaicenie codziennej diety.
Na jaką okazję? Z uwagi na ogromną różnorodność, potrawy z kapusty kiszonej sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Są także obowiązkowym elementem menu świątecznego.
Czy wiesz, że? Kapusta kiszona i kwaszona znacznie różnią się od siebie. Chodzi przede wszystkim o sposób przygotowywania. W przypadku kiszonek proces fermentacji przebiega naturalnie, po dodaniu soli oraz przypraw. Kapusta kwaszona z kolei swój smak uzyskuje dzięki dodatkowi octu.
Dla urozmaicenia: Do dań, w których główną rolę odgrywa kapusta kiszona, przepisy wymagają dodania licznych przypraw. Nie zapomnijcie o kminku i koperku, które świetnie komponują się z kwaśnym smakiem kapusty. Kapusta kiszona przepis