Gołąbki - przepisy zawijane i bez zawijania | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gołąbki

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Do ugotowania gołąbków wystarczy jeden duży garnek, a samo ich przygotowywanie nie jest szczególnie skomplikowane – niewielkim nakładem pracy osiągnąć możesz naprawdę satysfakcjonujący efekt. Warto przygotowywać je w większych ilościach – doskonale bowiem sprawdzają się do mrożenia lub wekowania i tym samym mogą stanowić potrawę, którą możesz odgrzać w dowolnym momencie – będą świetnym „daniem awaryjnym”. W wersji podstawowej składają się z liści białej kapusty, którymi owija się farsz składający się w głównej mierze z mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. To jednak tylko baza do kulinarnych eksperymentów. Danie to przyrządzić można równie dobrze np. z kapusty włoskiej. Występuje zarówno w wersji mięsnej i wegetariańskiej – w tej drugiej bywa nazywane sakiewkami, ze względu na swój kształt. Ciekawą alternatywą dla gołąbków, które się zawija, będą te wykonane bez tego zabiegu. W takim przypadku kapustę wystarczy pokroić na kawałki, wymieszać z farszem i uformować w dowolny kształt. Istnieją różne warianty opisywanej potrawy, zwykle jednak gotuje się ją w sosie. Świetnie pasują do niej te, których bazą są pomidory. Dobrze sprawdzi się też sos pieczarkowy, to jednak niejedyne możliwości. Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie dowolnych dodatków, np. kaszy, ryżu, czy ulubionych surówek. Koniecznie przejrzyj proponowane i sprawdzone przez nas przepisy na smaczne gołąbki. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, przygotujesz smaczną potrawę, którą będzie można podać na obiad lub wczesną kolację.