Gołąbki - przepisy zawijane i bez zawijania | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gołąbki

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Do ugotowania gołąbków wystarczy jeden duży garnek, a samo ich przygotowywanie nie jest szczególnie skomplikowane – niewielkim nakładem pracy osiągnąć możesz naprawdę satysfakcjonujący efekt. Warto przygotowywać je w większych ilościach – doskonale bowiem sprawdzają się do mrożenia lub wekowania i tym samym mogą stanowić potrawę, którą możesz odgrzać w dowolnym momencie – będą świetnym „daniem awaryjnym”. W wersji podstawowej składają się z liści białej kapusty, którymi owija się farsz składający się w głównej mierze z mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. To jednak tylko baza do kulinarnych eksperymentów. Danie to przyrządzić można równie dobrze np. z kapusty włoskiej. Występuje zarówno w wersji mięsnej i wegetariańskiej – w tej drugiej bywa nazywane sakiewkami, ze względu na swój kształt. Ciekawą alternatywą dla gołąbków, które się zawija, będą te wykonane bez tego zabiegu. W takim przypadku kapustę wystarczy pokroić na kawałki, wymieszać z farszem i uformować w dowolny kształt. Istnieją różne warianty opisywanej potrawy, zwykle jednak gotuje się ją w sosie. Świetnie pasują do niej te, których bazą są pomidory. Dobrze sprawdzi się też sos pieczarkowy, to jednak niejedyne możliwości. Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie dowolnych dodatków, np. kaszy, ryżu, czy ulubionych surówek. Koniecznie przejrzyj proponowane i sprawdzone przez nas przepisy na smaczne gołąbki. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, przygotujesz smaczną potrawę, którą będzie można podać na obiad lub wczesną kolację.