Gołąbki

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (55)

Gołąbki - VIDEO

236

łatwe

90 min.
Mięsno-ryżowe nadzienie i zawinięte w liście kapusty. Gołąbki to popularne danie, które choć prac...
Holiszki

351

średnie

90 min.
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

159

średnie

60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Gołąbki po meksykańsku

113

średnie

45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Gołąbki bez zawijania - VIDEO

79

łatwe

60 min.
Do przyrządzenia gołąbków nie musisz używać liści kapusty w całości. Wykorzystanie szatkowanego w...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie

117

łatwe

30 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem

50

łatwe

90 min.
Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty i gęsty sos pomidorowy na dodatek? To przepis na popularn...
Gołąbki z pieczarkami

51

średnie

45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

44

łatwe

60 min.
Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznyc...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

43

średnie

60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Gołąbki z meksykańskim twistem

18

łatwe

60 min.
Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieci...
Małopolskie gołąbki

31

średnie

90 min.
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO

15

łatwe

90 min.
Domowe gołąbki będą wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz do nich farsz z mieszanego rodzaju mięs...
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

14

średnie

60 min.
Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryc...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym

20

łatwe

45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Gołąbki na parze z sosem bolognese

10

łatwe

45 min.
Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolo...
Gołąbki z botwinki

8

średnie

30 min.
Zielone gołąbki

23

łatwe

60 min.
Dolma

11

średnie

60 min.
Dolma to znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Są podawane na ciepło jako da...
Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą

13

łatwe

45 min.
Gołąbki meksykańskie to prawdziwa eksplozja smaków. Wracając myślami do czasów dzieciństwa, najcz...
Gołąbki z ziemniakami purée

(-)

średnie

- min.
W czym tkwi sekret pysznych gołąbków? W doskonałym farszu przygotowanym z odpowiedniego mięsa mie...
Gołąbki meksykańskie

(-)

trudne

45 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Do ugotowania gołąbków wystarczy jeden duży garnek, a samo ich przygotowywanie nie jest szczególnie skomplikowane – niewielkim nakładem pracy osiągnąć możesz naprawdę satysfakcjonujący efekt. Warto przygotowywać je w większych ilościach – doskonale bowiem sprawdzają się do mrożenia lub wekowania i tym samym mogą stanowić potrawę, którą możesz odgrzać w dowolnym momencie – będą świetnym „daniem awaryjnym”. W wersji podstawowej składają się z liści białej kapusty, którymi owija się farsz składający się w głównej mierze z mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. To jednak tylko baza do kulinarnych eksperymentów. Danie to przyrządzić można równie dobrze np. z kapusty włoskiej. Występuje zarówno w wersji mięsnej i wegetariańskiej – w tej drugiej bywa nazywane sakiewkami, ze względu na swój kształt. Ciekawą alternatywą dla gołąbków, które się zawija, będą te wykonane bez tego zabiegu. W takim przypadku kapustę wystarczy pokroić na kawałki, wymieszać z farszem i uformować w dowolny kształt. Istnieją różne warianty opisywanej potrawy, zwykle jednak gotuje się ją w sosie. Świetnie pasują do niej te, których bazą są pomidory. Dobrze sprawdzi się też sos pieczarkowy, to jednak niejedyne możliwości. Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie dowolnych dodatków, np. kaszy, ryżu, czy ulubionych surówek. Koniecznie przejrzyj proponowane i sprawdzone przez nas przepisy na smaczne gołąbki. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, przygotujesz smaczną potrawę, którą będzie można podać na obiad lub wczesną kolację.