Gołąbki - przepisy zawijane i bez zawijania | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Gołąbki

58 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Do ugotowania gołąbków wystarczy jeden duży garnek, a samo ich przygotowywanie nie jest szczególnie skomplikowane – niewielkim nakładem pracy osiągnąć możesz naprawdę satysfakcjonujący efekt. Warto przygotowywać je w większych ilościach – doskonale bowiem sprawdzają się do mrożenia lub wekowania i tym samym mogą stanowić potrawę, którą możesz odgrzać w dowolnym momencie – będą świetnym „daniem awaryjnym”. W wersji podstawowej składają się z liści białej kapusty, którymi owija się farsz składający się w głównej mierze z mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. To jednak tylko baza do kulinarnych eksperymentów. Danie to przyrządzić można równie dobrze np. z kapusty włoskiej. Występuje zarówno w wersji mięsnej i wegetariańskiej – w tej drugiej bywa nazywane sakiewkami, ze względu na swój kształt. Ciekawą alternatywą dla gołąbków, które się zawija, będą te wykonane bez tego zabiegu. W takim przypadku kapustę wystarczy pokroić na kawałki, wymieszać z farszem i uformować w dowolny kształt. Istnieją różne warianty opisywanej potrawy, zwykle jednak gotuje się ją w sosie. Świetnie pasują do niej te, których bazą są pomidory. Dobrze sprawdzi się też sos pieczarkowy, to jednak niejedyne możliwości. Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie dowolnych dodatków, np. kaszy, ryżu, czy ulubionych surówek. Koniecznie przejrzyj proponowane i sprawdzone przez nas przepisy na smaczne gołąbki. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, przygotujesz smaczną potrawę, którą będzie można podać na obiad lub wczesną kolację.