Przepisy na Gołąbki

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (56)

Gołąbki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

251

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na samą myśl o niej przychodzą nam do głowy...
Holiszki
ratingratingratingratingrating

390

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Czy wiecie, co to są holiszki? To nic innego jak gołąbki po żydowsku, w aksamitnym, pomidorowym s...
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
ratingratingratingratingrating

270

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Gołąbki bez zawijania - VIDEO
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Do przyrządzenia gołąbków nie musisz używać liści kapusty w całości. Wykorzystanie szatkowanego w...
Gołąbki bez zawijania wegetariańskie
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gołąbki wegetariańskie bez zawijania to nowe podejście do znanych mięsnych gołąbków zawijanych w...
Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Mięsny farsz zawinięty w liście kapusty i gęsty sos pomidorowy na dodatek? To przepis na popularn...
Gołąbki z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liść kapusty i ud...
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznyc...
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

50

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Bez wątpienia znasz te kapuściane zawijasy z czasów dzieciństwa. O kim mowa? Oczywiście o gołąbka...
Gołąbki z meksykańskim twistem
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieci...
Małopolskie gołąbki
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Gołąbki z kapusty włoskiej - VIDEO
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Domowe gołąbki będą wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz do nich farsz z mieszanego rodzaju mięs...
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryc...
Gołąbki z kaszą jaglaną i serem wędzonym
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pyszne gołąbki polane gęstym sosem to doskonała propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Zw...
Gołąbki na parze z sosem bolognese
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolo...
Gołąbki z botwinki
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zielone gołąbki
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dolma
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Dolma to znany w krajach bałkańskich odpowiednik polskich gołąbków. Są podawane na ciepło jako da...
Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki meksykańskie to prawdziwa eksplozja smaków. Wracając myślami do czasów dzieciństwa, najcz...
Gołąbki z ziemniakami purée
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
W czym tkwi sekret pysznych gołąbków? W doskonałym farszu przygotowanym z odpowiedniego mięsa mie...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Do ugotowania gołąbków wystarczy jeden duży garnek, a samo ich przygotowywanie nie jest szczególnie skomplikowane – niewielkim nakładem pracy osiągnąć możesz naprawdę satysfakcjonujący efekt. Warto przygotowywać je w większych ilościach – doskonale bowiem sprawdzają się do mrożenia lub wekowania i tym samym mogą stanowić potrawę, którą możesz odgrzać w dowolnym momencie – będą świetnym „daniem awaryjnym”. W wersji podstawowej składają się z liści białej kapusty, którymi owija się farsz składający się w głównej mierze z mięsa mielonego i ryżu lub kaszy. To jednak tylko baza do kulinarnych eksperymentów. Danie to przyrządzić można równie dobrze np. z kapusty włoskiej. Występuje zarówno w wersji mięsnej i wegetariańskiej – w tej drugiej bywa nazywane sakiewkami, ze względu na swój kształt. Ciekawą alternatywą dla gołąbków, które się zawija, będą te wykonane bez tego zabiegu. W takim przypadku kapustę wystarczy pokroić na kawałki, wymieszać z farszem i uformować w dowolny kształt. Istnieją różne warianty opisywanej potrawy, zwykle jednak gotuje się ją w sosie. Świetnie pasują do niej te, których bazą są pomidory. Dobrze sprawdzi się też sos pieczarkowy, to jednak niejedyne możliwości. Gotowe danie możesz podawać w towarzystwie dowolnych dodatków, np. kaszy, ryżu, czy ulubionych surówek. Koniecznie przejrzyj proponowane i sprawdzone przez nas przepisy na smaczne gołąbki. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, przygotujesz smaczną potrawę, którą będzie można podać na obiad lub wczesną kolację.