PRZEPISY.PL

Gołąbki z ryżem i mięsem

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cebula1 szt
  • pieprz1 szczypta
  • jajko1 szt
  • sól1 szczypta
  • masło60 g
  • bulion1 l
  • ryż250 g
  • kapusta1 szt
  • mielona wieprzowina250 g
    • Krok 1

      Ryż ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.
    • Krok 2

      Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle*, dodaj mięso i lekko podsmaż.
    • Krok 3

      Do masy mięsnej dodaj ryż, jajko i przyprawy, całość dobrze wymieszaj.
    • Krok 4

      Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i blanszuj ją przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel liście i osusz je.
    • Krok 5

      Wierzchnie liście ułóż na dnie rondla, w którym będą się dusiły gołąbki.
    • Krok 6

      Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń dość ciasno od nasady, brzegi liścia zawiń do środka, ułóż w rondlu ściśle jeden obok drugiego.
    • Krok 7

      Zalej całość bulionem tak, aby gołąbki były przykryte, duś na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    145
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Średnie
    4
    osoby dodały do Mniamlisty
    60''
    3
    Średnie
    39
    osób dodało do Mniamlisty
    90''
    8
    Średnie
    58
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    4
    Łatwe