
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
60 gramów
1 litr
250 gramów
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.
Krok 2
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle*, dodaj mięso i lekko podsmaż.
Krok 3
Do masy mięsnej dodaj ryż, jajko i przyprawy, całość dobrze wymieszaj.
Krok 4
Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i blanszuj ją przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel liście i osusz je.
Krok 5
Wierzchnie liście ułóż na dnie rondla, w którym będą się dusiły gołąbki.
Krok 6
Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń dość ciasno od nasady, brzegi liścia zawiń do środka, ułóż w rondlu ściśle jeden obok drugiego.
Krok 7
Zalej całość bulionem tak, aby gołąbki były przykryte, duś na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























