
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
60 gramów
1 litr
250 gramów
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.
Krok 2
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle*, dodaj mięso i lekko podsmaż.
Krok 3
Do masy mięsnej dodaj ryż, jajko i przyprawy, całość dobrze wymieszaj.
Krok 4
Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i blanszuj ją przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel liście i osusz je.
Krok 5
Wierzchnie liście ułóż na dnie rondla, w którym będą się dusiły gołąbki.
Krok 6
Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń dość ciasno od nasady, brzegi liścia zawiń do środka, ułóż w rondlu ściśle jeden obok drugiego.
Krok 7
Zalej całość bulionem tak, aby gołąbki były przykryte, duś na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























