Gołąbki z ryżem i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z ryżem i mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

60 gramów

1 litr

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.

Krok 2

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle*, dodaj mięso i lekko podsmaż.

Krok 3

Do masy mięsnej dodaj ryż, jajko i przyprawy, całość dobrze wymieszaj.

Krok 4

Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i blanszuj ją przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel liście i osusz je.

Krok 5

Wierzchnie liście ułóż na dnie rondla, w którym będą się dusiły gołąbki.

Krok 6

Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń dość ciasno od nasady, brzegi liścia zawiń do środka, ułóż w rondlu ściśle jeden obok drugiego.

Krok 7

Zalej całość bulionem tak, aby gołąbki były przykryte, duś na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej