
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
60 gramów
1 litr
250 gramów
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.
Krok 2
Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle*, dodaj mięso i lekko podsmaż.
Krok 3
Do masy mięsnej dodaj ryż, jajko i przyprawy, całość dobrze wymieszaj.
Krok 4
Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i blanszuj ją przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel liście i osusz je.
Krok 5
Wierzchnie liście ułóż na dnie rondla, w którym będą się dusiły gołąbki.
Krok 6
Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń dość ciasno od nasady, brzegi liścia zawiń do środka, ułóż w rondlu ściśle jeden obok drugiego.
Krok 7
Zalej całość bulionem tak, aby gołąbki były przykryte, duś na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej