Gołąbki z ryżem i mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

382

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

60 gramów

1 litr

250 gramów

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonej wody.

Krok 2

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle*, dodaj mięso i lekko podsmaż.

Krok 3

Do masy mięsnej dodaj ryż, jajko i przyprawy, całość dobrze wymieszaj.

Krok 4

Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i blanszuj ją przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel liście i osusz je.

Krok 5

Wierzchnie liście ułóż na dnie rondla, w którym będą się dusiły gołąbki.

Krok 6

Na każdy liść nałóż porcję farszu i zawiń dość ciasno od nasady, brzegi liścia zawiń do środka, ułóż w rondlu ściśle jeden obok drugiego.

Krok 7

Zalej całość bulionem tak, aby gołąbki były przykryte, duś na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z ryżem i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bakłażan z ryżem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej