Gołąbki jarskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki jarskie

Autor: Katarzyna Lewandowska

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 opakowania

1 łyżeczka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W sporym garnku zagotuj 4 szklanki wody z dodatkiem bulionetki Knorr. Dodaj ryż i kurkumę. Gotuj ok. 15 minut.

Krok 2

Warzywa pokrój w drobne kawałki i dodaj do gotującego się ryżu. Dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj 10 minut.

Krok 3

Pieczarki obierz i pokrój w drobne paski. Podsmaż na oliwie lub oleju. Podsmażone pieczarki dodaj do farszu.

Krok 4

Kapustę obierz w brzydkich liści i wytnij ze środka głąb. Kapustę sparz we wrzątku i ostrożnie ściągnij liście. W lekko ostudzone liście nałóż farsz i ciasno zwiń gołąbki.

Krok 5

Na dnie garnka ułóż grube liście, które nie zostały wykorzystane do gołąbków i na nich ułóż gołąbki. Całość zalej wodą z dodatkiem bulionetki Knorr. Gołąbki gotuj 30-40 minut. Gotowe gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź keczupem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki jarskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki jarskieGołąbki jarskie

Gołąbki to danie uniwersalne. W liście kapusty zawinąć można dowolne nadzienie. Najpopularniejszą wersją są gołąbki z farszem mięsnym, ale jeżeli szukasz pomysłu na danie bezmięsne albo potrzebujesz miłej odmiany – zrób gołąbki jarskie. Nie martw się, jeśli będzie to twój debiut z gołąbkami. Wbrew pozorom ta potrawa nie wymaga wielkiego obycia w kuchni, a jej wielką zaletą jest to, że nakarmisz nią kilka osób. Gołąbki także równie pysznie smakują po odgrzaniu. Kompletując listę składników, zwróć uwagę na kapustę – najbardziej odpowiednia będzie kapusta młoda, gdyż ma najdelikatniejsze a zarazem jędrne liście. Do przyrządzenia nadzienia jarskiego, zamiast mięsa wykorzystaj pieczarki, a farsz wzbogać dodatkiem kurkumy i pikantnej papryczki chili. Tak jak w przypadku klasycznych gołąbków, także i te podawać możesz polane dosem z sosem pomidorowym czy koperkowym.