Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?
Blanszowanie warzyw – wiedza w pigułce
Blanszowanie warzyw to metoda pozwalająca na zachowanie chrupkości warzyw, sprawiająca, że po obróbce nie stracą żywego koloru i smaku, a jednocześnie zostają oczyszczone i lekko zmiękczone. Zastosuj nasze porady, a przeprowadzisz je szybko:
1. Zagotuj wodę. Powinno być jej co najmniej dwukrotnie więcej niż warzyw. Dzięki temu nie straci swojej temperatury.
2. Wrzuć warzywa do wrzątku na 1-3 minuty. Czas dostosuj do poziomu twardości warzyw. Te najdelikatniejsze, np. listki szpinaku, powinny być zanurzone w wodzie najkrócej. Dłużej będą blanszowały się natomiast brokuły do kurczaka z brokułami – nawet 3 minuty. Po upłynięciu czasu, warzywa bezzwłocznie odcedź.
3. Wypłucz warzywa w zimnej wodzie. Zrób to pod kranem albo w misce z dodatkiem kostek lodu.
4. Blanszując na parze, wstaw do garnka specjalny koszyczek z warzywami, przykryj go i gotuj półtorej razy dłużej niż wymagałoby tego blanszowanie we wrzątku.
Metodę, jaką jest blanszowanie warzyw, wykorzystasz podczas przyrządzania wielu potraw, np. zapiekanki makaronowej z brokułami i szynką albo holiszek. Miłego gotowania!
Komentarze (0)