Kurczak z brokułami – pierś na patelni: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak z brokułami

przygotowany na patelni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

heart
2463 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

694 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na kawałki. Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem i natrzyj kurczaka. Oprósz go mąką ziemniaczaną, a następnie obsmaż na złoty kolor na patelni razem z cebulą pokrojoną w półplastry.

Kurczak z brokułami - Krok 1

Krok 2

Dodaj 100 ml wody, Ketchup Hellmann's Pikantny, orzechy oraz blanszowane brokuły.

Kurczak z brokułami - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Tak przygotowanego kurczaka możesz doprawić szczyptą imbiru i kilkoma łyżkami sosu sojowego.

Kurczak z brokułami - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Miguel Mich

    Miguel Mich , 10.11.2019

    Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Skolas

    Paweł Skolas , 06.12.2018

    Z orzechami włoskimi też jest super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 02.11.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.06.2016

    Ewa, można i bez kurczaka :) Czym byś go zastąpiła?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzyszcz

    Ewa Wrzyszcz , 12.06.2016

    Bez kurczaka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ustupska-Mikulska

    Lilianna Ustupska-Mikulska , 11.06.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 11.06.2016

    Polecam.Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z brokułamiKurczak z brokułami

To danie przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka, świeże brokuły, których nie musisz gotować do miękkości a jedynie blanszujesz je przez kilka minut, oraz płatki migdałów lub twoje ulubione siekane orzechy. Całość przyprawiasz bulionem drobiowym i krótko podsmażysz na patelni. Tak przyrządzony kurczak z brokułem jest delikatny i wyjątkowo soczysty, warzywa – jędrne i nadal intensywnie zielone, a orzechy bądź migdały – przyjemnie chrupią pod zębami podczas jedzenia. Pycha!

Dla kogo? Ten szybki obiad zrobisz dosłownie z kilku składników, więc pierś z kurczaka z brokułami na patelni jest idealną propozycją dla kulinarnych minimalistów. Długa lista potrzebnych produktów nie zawsze jest potrzebna do wyczarowania wybornego specjału, łączącego kurczaka z brokułem.

Na jaką okazję? Aksamitny kurczak z patelni z brokułami i chrupiącymi migdałami to danie obiadowe, ale doskonale nada się również na kolację. Wytrzyma też podróż do pracy w plastikowym pojemniku na lunch – po odgrzaniu w mikrofalówce kurczak z brokułami będzie nadal smakować doskonale.

Czy wiesz, że? Jeśli masz trochę więcej czasu, mięso zamarynuj w przyprawach co najmniej godzinę przed umieszczeniem piersi z kurczaka z brokułem na patelni. Dzięki temu kurczak w brokułach będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Dla urozmaicenia: Do przepisu na kurczaka z brokułami pasują różne orzechy, np. włoskie, ziemne lub pistacjowe.