Kurczak z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z brokułami

przygotowany na patelni

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

2425 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

627 osób wydrukowało

Pobierz pdf

993 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na kawałki. Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem i natrzyj kurczaka. Oprósz go mąką ziemniaczaną, a następnie obsmaż na złoty kolor na patelni razem z cebulą pokrojoną w półplastry.

Kurczak z brokułami - Krok 1

Krok 2

Dodaj 100 ml wody, Ketchup Hellmann’s Pikantny, orzechy oraz blanszowane brokuły.

Kurczak z brokułami - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Tak przygotowanego kurczaka możesz doprawić szczyptą imbiru i kilkoma łyżkami sosu sojowego.

Kurczak z brokułami - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Miguel Mich

    Miguel Mich , 10.11.2019

    Rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Skolas

    Paweł Skolas , 06.12.2018

    Z orzechami włoskimi też jest super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 02.11.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zych

    Agnieszka Zych , 26.10.2016

    super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 12.06.2016

    Ewa, można i bez kurczaka :) Czym byś go zastąpiła?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wrzyszcz

    Ewa Wrzyszcz , 12.06.2016

    Bez kurczaka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Ustupska-Mikulska

    Lilianna Ustupska-Mikulska , 11.06.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 11.06.2016

    Polecam.Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak z brzoskwinią
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z brokułamiKurczak z brokułami

To danie przygotujesz błyskawicznie. Aksamitny kurczak z patelni z brokułami i chrupiącymi migdałami to danie obiadowe, ale doskonale nada się również na kolację. Wytrzyma też podróż do pracy w plastikowym pojemniku na lunch – po odgrzaniu w mikrofalówce będzie nadal smakowało doskonale. Ten szybki obiad zrobisz dosłownie z kilku składników. Wystarczy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka, świeże brokuły, których nie musisz gotować do miękkości a jedynie blanszujesz je przez kilka minut, oraz płatki migdałów lub twoje ulubione siekane orzechy np. włoskie, ziemne lub pistacjowe. Całość przyprawiasz bulionem drobiowym i krótko smażymy na patelni. Tak przyrządzony kurczak jest delikatny i wyjątkowo soczysty, brokuły – jędrne i nadal intensywnie zielone, a orzechy bądź migdały – przyjemnie chrupią pod zębami podczas jedzenia. Pycha!