Kurczak z brokułami
przygotowany na patelni
łatwe
1120 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na kawałki. Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem i natrzyj kurczaka. Oprósz go mąką ziemniaczaną, a następnie obsmaż na złoty kolor na patelni razem z cebulą pokrojoną w półplastry.

Krok 2
Dodaj 100 ml wody, Ketchup Hellmann's Pikantny, orzechy oraz blanszowane brokuły.

Krok 3
Całość gotuj 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Tak przygotowanego kurczaka możesz doprawić szczyptą imbiru i kilkoma łyżkami sosu sojowego.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z brokułami
To danie przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka, świeże brokuły, których nie musisz gotować do miękkości a jedynie blanszujesz je przez kilka minut, oraz płatki migdałów lub twoje ulubione siekane orzechy. Całość przyprawiasz bulionem drobiowym i krótko podsmażysz na patelni. Tak przyrządzony kurczak z brokułem jest delikatny i wyjątkowo soczysty, warzywa – jędrne i nadal intensywnie zielone, a orzechy bądź migdały – przyjemnie chrupią pod zębami podczas jedzenia. Pycha!
Dla kogo? Ten szybki obiad zrobisz dosłownie z kilku składników, więc pierś z kurczaka z brokułami na patelni jest idealną propozycją dla kulinarnych minimalistów. Długa lista potrzebnych produktów nie zawsze jest potrzebna do wyczarowania wybornego specjału, łączącego kurczaka z brokułem.
Na jaką okazję? Aksamitny kurczak z patelni z brokułami i chrupiącymi migdałami to danie obiadowe, ale doskonale nada się również na kolację. Wytrzyma też podróż do pracy w plastikowym pojemniku na lunch – po odgrzaniu w mikrofalówce kurczak z brokułami będzie nadal smakować doskonale.
Czy wiesz, że? Jeśli masz trochę więcej czasu, mięso zamarynuj w przyprawach co najmniej godzinę przed umieszczeniem piersi z kurczaka z brokułem na patelni. Dzięki temu kurczak w brokułach będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Dla urozmaicenia: Do przepisu na kurczaka z brokułami pasują różne orzechy, np. włoskie, ziemne lub pistacjowe.