Sakiewki z kurczaka z kaszą jaglaną i pomidorami
łatwe
1213 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
6 sztuk
3 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi przekrój na dwa płaty nie docinając mięsa do końca, rozłóż, a następnie rozbij tłuczkiem na duży cienki kotlet. Każdy z kotletów oprósz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu delikatnie pikantny smak.

Krok 2
Kaszę ugotuj według instrukcji z opakowania. Na rozgrzanej oliwie z pomidorów suszonych przesmaż czosnek, cebulę oraz pokrojone drobno pomidory.

Krok 3
Dodaj ugotowaną kaszę, porwane listki bazylii i lekko wystudź. Następnie dodaj ser i dopraw do smaku.

Krok 4
Przygotowany farsz nałóż na każdy kotlet, zwiń w formę sakiewki i zwiąż u góry aluminiową folią lub dratwą.

Krok 5
Sakiewki przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć innego rodzaju kaszy, np. gryczanej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej