Chicken karahi - kurczak po indyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chicken karahi - kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany imbir zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą. Kurczaka obierz ze skóry, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w drobną kostkę, paprykę natomiast w nieco większą. Kolendrę drobno posiekaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub garnku rozgrzej olej. Przesmaż przygotowaną pastę, dodaj pokrojoną cebulę, następnie włóż do garnka kawałki kurczaka i smaż, mieszając co chwilę, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Nadmiar tłuszczu zlej.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp przyprawy Knorr – chilli, kurkumę, kmin rzymski oraz mieloną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3-4 minuty.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do kurczaka pomidory, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj jogurt i pokrojoną paprykę, gotuj jeszcze 10 minut.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę, wymieszaj i podawaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie podawaj najlepiej z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.

2

Opinie o przepisie

  • Marek Gracz

    Marek Gracz , 26.02.2019

    Bardzo fajne, ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Gladczuk

    Radoslaw Gladczuk , 22.07.2018

    rewelacja.. chilli daje moc więc polecam ostrożnie z dodawaniem. zamiast kurczaka użyłem indyka i też było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chicken karahi - kurczak po indyjskuChicken karahi - kurczak po indyjsku

Unoszący się aromat ostrego chilii, wytrawnego kuminu i złocistej kurkumy, a to wszystko w towarzystwie dojrzałych pomidorów i soczystego kurczaka. Co więcej, do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko jednego naczynia. Brzmi cudownie, prawda? Przekonaj się sam! Sięgnij po przepis na Chicken karahi - kurczak po indyjsku. Twoje podniebienie się temu nie oprze!

Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez gamy przypraw i różnorodnych smaków, to przepis na kurczaka po indyjsku jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Czy masz wrażenie, że Twój jadłospis ogranicza się do tych samych pozycji? Czas to zmienić! Co powiesz na kulinarne spotkania w gronie przyjaciół? To najlepszy sposób, aby poznać przepisy z najodleglejszych zakątków świata! To co, zaczynamy od Indii?

Dla urozmaicenia: Aby w pełni zaspokoić głód i nasycić się na długi czas, Chicken karahi podawaj z ryżem lub – bardziej tradycyjnie – z indyjskim chlebem naan.

Czy wiesz, że? Słowo „karahi” oznacza „wok”, czyli naczynie, w którym tradycyjnie przygotowuje się to danie. Wymiennie dla tej potrawy używa się także nazwy Kadai Chicken.

Orientalnie i pachnąco – tak od dziś będzie w Twojej kuchni!