Kurczak po indyjsku - przepis na chicken karahi | Przepisy.pl pixel

Chicken karahi - kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

736 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

555 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany imbir zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą. Kurczaka obierz ze skóry, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w drobną kostkę, paprykę natomiast w nieco większą. Kolendrę drobno posiekaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub garnku rozgrzej olej. Przesmaż przygotowaną pastę, dodaj pokrojoną cebulę, następnie włóż do garnka kawałki kurczaka i smaż, mieszając co chwilę, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Nadmiar tłuszczu zlej.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp przyprawy Knorr – chilli, kurkumę, kmin rzymski oraz mieloną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3-4 minuty.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do kurczaka pomidory, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj jogurt i pokrojoną paprykę, gotuj jeszcze 10 minut.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę, wymieszaj i podawaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie podawaj najlepiej z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.

5

Opinie o przepisie

  • Pablo

    Pablo , 18.07.2022

    To wspaniałe połączenie 4 przypraw dosłownie masakruje kubki smakowe. Dodałem odrobinę soli i podałem z ryżem jaśminowym. Petarda;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niedomyślna

    Niedomyślna , 24.06.2021

    To dodać całego kurczaka? Czy tylko piersi w kostkę, bo na tym etapie się lekko pogubiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marek Gracz

    Marek Gracz , 26.02.2019

    Bardzo fajne, ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Gladczuk

    Radoslaw Gladczuk , 22.07.2018

    rewelacja.. chilli daje moc więc polecam ostrożnie z dodawaniem. zamiast kurczaka użyłem indyka i też było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chicken karahi - kurczak po indyjskuChicken karahi - kurczak po indyjsku

Unoszący się aromat ostrego chilii, wytrawnego kuminu i złocistej kurkumy, a to wszystko w towarzystwie dojrzałych pomidorów i soczystego kurczaka. Co więcej, do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko jednego naczynia. Brzmi cudownie, prawda? Przekonaj się sam! Sięgnij po przepis na Chicken karahi - kurczak po indyjsku. Twoje podniebienie się temu nie oprze!

Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez gamy przypraw i różnorodnych smaków, to przepis na kurczaka po indyjsku jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Czy masz wrażenie, że Twój jadłospis ogranicza się do tych samych pozycji? Czas to zmienić! Co powiesz na kulinarne spotkania w gronie przyjaciół? To najlepszy sposób, aby poznać przepisy z najodleglejszych zakątków świata! To co, zaczynamy od Indii?

Dla urozmaicenia: Aby w pełni zaspokoić głód i nasycić się na długi czas, Chicken karahi podawaj z ryżem lub – bardziej tradycyjnie – z indyjskim chlebem naan.

Czy wiesz, że? Słowo „karahi” oznacza „wok”, czyli naczynie, w którym tradycyjnie przygotowuje się to danie. Wymiennie dla tej potrawy używa się także nazwy Kadai Chicken.

Orientalnie i pachnąco – tak od dziś będzie w Twojej kuchni!