Kurczak po indyjsku - przepis na chicken karahi | Przepisy.pl pixel

Chicken karahi - kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
781 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

614 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany imbir zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą. Kurczaka obierz ze skóry, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w drobną kostkę, paprykę natomiast w nieco większą. Kolendrę drobno posiekaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub garnku rozgrzej olej. Przesmaż przygotowaną pastę, dodaj pokrojoną cebulę, następnie włóż do garnka kawałki kurczaka i smaż, mieszając co chwilę, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Nadmiar tłuszczu zlej.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp przyprawy Knorr – chilli, kurkumę, kmin rzymski oraz mieloną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3-4 minuty.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do kurczaka pomidory, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj jogurt i pokrojoną paprykę, gotuj jeszcze 10 minut.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę, wymieszaj i podawaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie podawaj najlepiej z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.

6

Opinie o przepisie

  • Kapczi

    Kapczi , 17.02.2025

    W przepisie nie ma soli i dla mnie było bez smaku. Ale po dodaniu pół łyzeczki soli wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pablo

    Pablo , 18.07.2022

    To wspaniałe połączenie 4 przypraw dosłownie masakruje kubki smakowe. Dodałem odrobinę soli i podałem z ryżem jaśminowym. Petarda;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niedomyślna

    Niedomyślna , 24.06.2021

    To dodać całego kurczaka? Czy tylko piersi w kostkę, bo na tym etapie się lekko pogubiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marek Gracz

    Marek Gracz , 26.02.2019

    Bardzo fajne, ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Gladczuk

    Radoslaw Gladczuk , 22.07.2018

    rewelacja.. chilli daje moc więc polecam ostrożnie z dodawaniem. zamiast kurczaka użyłem indyka i też było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chicken karahi - kurczak po indyjskuChicken karahi - kurczak po indyjsku

Unoszący się aromat ostrego chilii, wytrawnego kuminu i złocistej kurkumy, a to wszystko w towarzystwie dojrzałych pomidorów i soczystego kurczaka. Co więcej, do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko jednego naczynia. Brzmi cudownie, prawda? Przekonaj się sam! Sięgnij po przepis na Chicken karahi - kurczak po indyjsku. Twoje podniebienie się temu nie oprze!

Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez gamy przypraw i różnorodnych smaków, to przepis na kurczaka po indyjsku jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Czy masz wrażenie, że Twój jadłospis ogranicza się do tych samych pozycji? Czas to zmienić! Co powiesz na kulinarne spotkania w gronie przyjaciół? To najlepszy sposób, aby poznać przepisy z najodleglejszych zakątków świata! To co, zaczynamy od Indii?

Dla urozmaicenia: Aby w pełni zaspokoić głód i nasycić się na długi czas, Chicken karahi podawaj z ryżem lub – bardziej tradycyjnie – z indyjskim chlebem naan.

Czy wiesz, że? Słowo „karahi” oznacza „wok”, czyli naczynie, w którym tradycyjnie przygotowuje się to danie. Wymiennie dla tej potrawy używa się także nazwy Kadai Chicken.

Orientalnie i pachnąco – tak od dziś będzie w Twojej kuchni!