Kurczak po indyjsku - przepis na chicken karahi | Przepisy.pl pixel

Chicken karahi - kurczak po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

607 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

3 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrany imbir zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą. Kurczaka obierz ze skóry, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w drobną kostkę, paprykę natomiast w nieco większą. Kolendrę drobno posiekaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 1

Krok 2

W woku lub garnku rozgrzej olej. Przesmaż przygotowaną pastę, dodaj pokrojoną cebulę, następnie włóż do garnka kawałki kurczaka i smaż, mieszając co chwilę, aby kawałki mięsa zrumieniły się. Nadmiar tłuszczu zlej.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 2

Krok 3

Do garnka wsyp przyprawy Knorr – chilli, kurkumę, kmin rzymski oraz mieloną kolendrę. Wszystko razem wymieszaj i smaż 3-4 minuty.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj do kurczaka pomidory, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj jogurt i pokrojoną paprykę, gotuj jeszcze 10 minut.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj pokrojoną świeżą kolendrę, wymieszaj i podawaj.

Chicken karahi - kurczak po indyjsku - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie danie podawaj najlepiej z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.

6

Opinie o przepisie

  • Kapczi

    Kapczi , 17.02.2025

    W przepisie nie ma soli i dla mnie było bez smaku. Ale po dodaniu pół łyzeczki soli wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pablo

    Pablo , 18.07.2022

    To wspaniałe połączenie 4 przypraw dosłownie masakruje kubki smakowe. Dodałem odrobinę soli i podałem z ryżem jaśminowym. Petarda;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Niedomyślna

    Niedomyślna , 24.06.2021

    To dodać całego kurczaka? Czy tylko piersi w kostkę, bo na tym etapie się lekko pogubiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Marek Gracz

    Marek Gracz , 26.02.2019

    Bardzo fajne, ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Gladczuk

    Radoslaw Gladczuk , 22.07.2018

    rewelacja.. chilli daje moc więc polecam ostrożnie z dodawaniem. zamiast kurczaka użyłem indyka i też było pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chicken karahi - kurczak po indyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chicken karahi - kurczak po indyjskuChicken karahi - kurczak po indyjsku

Unoszący się aromat ostrego chilii, wytrawnego kuminu i złocistej kurkumy, a to wszystko w towarzystwie dojrzałych pomidorów i soczystego kurczaka. Co więcej, do przygotowania tego przysmaku potrzebujesz tylko jednego naczynia. Brzmi cudownie, prawda? Przekonaj się sam! Sięgnij po przepis na Chicken karahi - kurczak po indyjsku. Twoje podniebienie się temu nie oprze!

Dla kogo? Jeśli nie wyobrażasz sobie kuchni bez gamy przypraw i różnorodnych smaków, to przepis na kurczaka po indyjsku jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję? Czy masz wrażenie, że Twój jadłospis ogranicza się do tych samych pozycji? Czas to zmienić! Co powiesz na kulinarne spotkania w gronie przyjaciół? To najlepszy sposób, aby poznać przepisy z najodleglejszych zakątków świata! To co, zaczynamy od Indii?

Dla urozmaicenia: Aby w pełni zaspokoić głód i nasycić się na długi czas, Chicken karahi podawaj z ryżem lub – bardziej tradycyjnie – z indyjskim chlebem naan.

Czy wiesz, że? Słowo „karahi” oznacza „wok”, czyli naczynie, w którym tradycyjnie przygotowuje się to danie. Wymiennie dla tej potrawy używa się także nazwy Kadai Chicken.

Orientalnie i pachnąco – tak od dziś będzie w Twojej kuchni!