Makaron świderki z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

3 łyżki

1 pęczek

0.2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz przyprawę Knorr, oliwę oraz wodę. Wymieszaj dobrze.

Krok 2

Piersi rozbij lekko tłuczkiem, zanurz w marynacie i włóż pojedynczo do torebek.

Krok 3

Torebki z kurczakiem umieść na lekko rozgrzanej patelni i smaż 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Krok 4

Dodaj Fix Knorr i całość gotuj 5 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki parmezanu oraz pokrojoną kolendrę.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i połącz z sosem.

Krok 6

Gotowe piersi wyjmij ostrożnie z torebek i pokrój pod skosem w cienkie plastry. Makaron wyłóż na talerze, na wierzchu połóż plastry kurczaka i udekoruj listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron świderki z kurczakiemMakaron świderki z kurczakiem

Na szybki obiad przyrządź znakomity makaron ze śmietankowym, pachnącym ziołami sosem z dodatkiem kurczaka. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, po delikatnym rozbiciu tłuczkiem, filet należy zamarynować. W tym celu wykorzystaj błyskawiczną marynatę z papryką i rozmarynem, połączoną z wodą oraz oliwą. Zanurz w niej podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka, po czym włóż go do specjalnych foliowych torebek. Następnie umieść je na rozgrzanej patelni – usmażony w ten sposób filet z piersi będzie wyjątkowo soczysty. Pokrój w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż je na oliwie, a po chwili zalej śmietaną kremówką. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego starty parmezan oraz posiekaną świeżą kolendrę. Makaron typu świderki ugotuj al dente, odcedź, połącz z sosem i nałóż na talerze. Usmażone mięso pokrój na plastry i umieść na wierzchu dania. Do dekoracji użyj listków kolendry. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na makaron świderki z kurczakiem.