
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
200 mililitrów
3 łyżki
1 pęczek
0.2 łyżeczki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz przyprawę Knorr, oliwę oraz wodę. Wymieszaj dobrze.
Krok 2
Piersi rozbij lekko tłuczkiem, zanurz w marynacie i włóż pojedynczo do torebek.
Krok 3
Torebki z kurczakiem umieść na lekko rozgrzanej patelni i smaż 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.
Krok 4
Dodaj Fix Knorr i całość gotuj 5 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki parmezanu oraz pokrojoną kolendrę.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i połącz z sosem.
Krok 6
Gotowe piersi wyjmij ostrożnie z torebek i pokrój pod skosem w cienkie plastry. Makaron wyłóż na talerze, na wierzchu połóż plastry kurczaka i udekoruj listkami kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron świderki z kurczakiem
Na szybki obiad przyrządź znakomity makaron ze śmietankowym, pachnącym ziołami sosem z dodatkiem kurczaka. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, po delikatnym rozbiciu tłuczkiem, filet należy zamarynować. W tym celu wykorzystaj błyskawiczną marynatę z papryką i rozmarynem, połączoną z wodą oraz oliwą. Zanurz w niej podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka, po czym włóż go do specjalnych foliowych torebek. Następnie umieść je na rozgrzanej patelni – usmażony w ten sposób filet z piersi będzie wyjątkowo soczysty. Pokrój w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż je na oliwie, a po chwili zalej śmietaną kremówką. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego starty parmezan oraz posiekaną świeżą kolendrę. Makaron typu świderki ugotuj al dente, odcedź, połącz z sosem i nałóż na talerze. Usmażone mięso pokrój na plastry i umieść na wierzchu dania. Do dekoracji użyj listków kolendry. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na makaron świderki z kurczakiem.


































