Makaron świderki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron świderki z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

3 łyżki

1 pęczek

0.2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz przyprawę Knorr, oliwę oraz wodę. Wymieszaj dobrze.

Krok 2

Piersi rozbij lekko tłuczkiem, zanurz w marynacie i włóż pojedynczo do torebek.

Krok 3

Torebki z kurczakiem umieść na lekko rozgrzanej patelni i smaż 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Krok 4

Dodaj Fix Knorr i całość gotuj 5 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki parmezanu oraz pokrojoną kolendrę.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i połącz z sosem.

Krok 6

Gotowe piersi wyjmij ostrożnie z torebek i pokrój pod skosem w cienkie plastry. Makaron wyłóż na talerze, na wierzchu połóż plastry kurczaka i udekoruj listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Włoska zupa minestrone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron świderki z kurczakiemMakaron świderki z kurczakiem

Na szybki obiad przyrządź znakomity makaron ze śmietankowym, pachnącym ziołami sosem z dodatkiem kurczaka. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, po delikatnym rozbiciu tłuczkiem, filet należy zamarynować. W tym celu wykorzystaj błyskawiczną marynatę z papryką i rozmarynem, połączoną z wodą oraz oliwą. Zanurz w niej podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka, po czym włóż go do specjalnych foliowych torebek. Następnie umieść je na rozgrzanej patelni – usmażony w ten sposób filet z piersi będzie wyjątkowo soczysty. Pokrój w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż je na oliwie, a po chwili zalej śmietaną kremówką. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego starty parmezan oraz posiekaną świeżą kolendrę. Makaron typu świderki ugotuj al dente, odcedź, połącz z sosem i nałóż na talerze. Usmażone mięso pokrój na plastry i umieść na wierzchu dania. Do dekoracji użyj listków kolendry. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na makaron świderki z kurczakiem.