Makaron świderki z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Makaron świderki z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 mililitrów

3 łyżki

1 pęczek

0.2 łyżeczki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz przyprawę Knorr, oliwę oraz wodę. Wymieszaj dobrze.

Krok 2

Piersi rozbij lekko tłuczkiem, zanurz w marynacie i włóż pojedynczo do torebek.

Krok 3

Torebki z kurczakiem umieść na lekko rozgrzanej patelni i smaż 10 minut, przewracając co jakiś czas na drugą stronę.

Krok 4

Dodaj Fix Knorr i całość gotuj 5 minut. Pod koniec dodaj 2 łyżki parmezanu oraz pokrojoną kolendrę.

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i połącz z sosem.

Krok 6

Gotowe piersi wyjmij ostrożnie z torebek i pokrój pod skosem w cienkie plastry. Makaron wyłóż na talerze, na wierzchu połóż plastry kurczaka i udekoruj listkami kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron świderki z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron świderki z kurczakiemMakaron świderki z kurczakiem

Na szybki obiad przyrządź znakomity makaron ze śmietankowym, pachnącym ziołami sosem z dodatkiem kurczaka. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku, po delikatnym rozbiciu tłuczkiem, filet należy zamarynować. W tym celu wykorzystaj błyskawiczną marynatę z papryką i rozmarynem, połączoną z wodą oraz oliwą. Zanurz w niej podzielonego na mniejsze kawałki kurczaka, po czym włóż go do specjalnych foliowych torebek. Następnie umieść je na rozgrzanej patelni – usmażony w ten sposób filet z piersi będzie wyjątkowo soczysty. Pokrój w drobną kostkę cebulę oraz czosnek i podsmaż je na oliwie, a po chwili zalej śmietaną kremówką. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj do niego starty parmezan oraz posiekaną świeżą kolendrę. Makaron typu świderki ugotuj al dente, odcedź, połącz z sosem i nałóż na talerze. Usmażone mięso pokrój na plastry i umieść na wierzchu dania. Do dekoracji użyj listków kolendry. Udowadniamy, że gotowanie może być prostsze – skorzystaj z naszego przepisu na makaron świderki z kurczakiem.